Ana Sayfa Danışman Arkadan İtiş Nedir?

Arkadan İtiş Nedir?

0
2099

Araç çekiş sistemleri arasında yer alan arkadan çekiş, önden itişli otomobillere göre daha dengeli bir performans gösterir. Arkadan itişli olarak da tabir edilen bu otomobillerin temel çalışma prensibi oldukça basittir. Motordan gelen gücün birtakım aktarma organlarıyla arka tekerleğe iletilmesiyle gerçekleşir. Peki tam olarak arkadan itişli otomobil nedir biliyor musunuz? Cevabınız hayır ise doğru adrestesiniz! Gelin aklınızdaki sorulara cevap bulalım.

Arkadan İtişli Otomobil

Arkadan itişli araba, motor gücünün arka tekerleklere iletilmesiyle çalışan bir aktarma sistemi kullanır. Sistemde motorun ürettiği güç arka tekerleklere aktarılır ve aracın hareket etmesini sağlar. Motordan gelen gücü arkaya iletmesi için otomobil tabanında uzun bir aks kullanılır. Arkadan çekişli otomobillerde motor ve şanzıman önde yer alır. Ayrıca diferansiyel de arkadadır. Bu sistem, kullanımı en eski motorlu taşıt düzenidir. Arkadan itişli arabalar genellikle yüksek performanslı spor otomobillerde ve bazı lüks araçlarda kullanılır. Aynı zamanda iş makinelerinde de yer alabilir. Arkadan itişli araçlar, yüksek hızlarda daha iyi bir denge ve daha iyi bir sürüş keyfi sunabilir.

Arkadan Çekişli Otomobillerin Avantajları

Bu tip otomobiller, önden çekiş otomobillere oranla daha dengeli bir tasarıma sahip. Hızlanma esnasındaki tork yönlendirmesi sayesinde otomobil sağa veya sola çekmez. Genel olarak motor ve şanzımanın yükünü şaft, diferansiyel ve akslar dengeler. Bu sayede araç yüksek hızlara çıkabilir. Arkadan itiş otomobiller sürücüye daha fazla kontrol imkanı sunarak yumuşak bir sürüş sağlar. Böylece ağırlık dengesi daha iyi dağılır ve olası kazalar önlenebilir. Aynı zamanda arkadan itiş otomobillerde güç arkadan geldiği için virajlara girmek daha basittir. Araç gaza bastıkça yola daha iyi tutunur. Ön tekerleklerin de daha az iş yükü olduğu için dönüş zamanlarında esneklik sağlanır. Bunlara ek olarak arkadan itiş avantajları aşağıdaki gibi:

  • Yük taşıma noktasında arkadan çekişli otomobiller idealdir. Daha güçlü performans sergiler. Otomobile römork ya da treyler entegre edildiğinde ortada kalan itiş gücü daha dengelidir.
  • Önden çekiş otomobillerde sistem, bütün olarak önde birleştirildiği için kaza sonrasında masraflar artabilir. Fakat arkadan itiş otomobilde sistem bütün değildir.
  • Aks tasarımı tek parça olduğu için herhangi olumsuz bir durumda parça değişimi daha kolaydır. Yani bakım ve onarım daha ucuzdur.

Arkadan Çekişli Otomobillerin Dezavantajları

Arkadan itiş otomobillerin dezavantajları arasında birkaç unsur yer alabilir. Hacimsel alan olarak diğer türlere göre daha dar bir yapıya sahiptir. Şanzıman tüneli gibi parçalara yer ayrıldığından dolayı iç alan dardır. Bununla beraber bagaj hacmi de küçüktür. Bagajın altında yer alan parçalar hacmi daha da küçültür. Aynı zamanda bu tarz otomobiller, ekonomik olarak daha masraflı olabilir. Arkadan itişli otomobil daha ağır olduğu için yakıt tüketimi daha yüksektir. Diğer arkadan çekişli otomobil dezavantajları da aşağıdaki gibi:

  • Bu otomobiller dört mevsime uygun değildir. Özellikle kötü kış şartlarında önden çekiş otomobiller daha idealdir.
  • Motor gücü yetmezse performansta düşüklükler olabilir. Bunun nedeni ise motordan gücün uzun yolculuğudur.

Arkadan İtiş Otomobil Üreten Markalar

Eskiden arkadan çekişli arabalar daha yaygın olarak kullanılırdı. Fakat otomotiv üreticileri daha düşük maliyetli olması sebebi ile önden çekişli otomobil üretmeye başladı. Daha dengeli bir ağırlık dağılımı ve daha iyi hızlanma için çoğu lüks otomobil üreticisi, arkadan itişli otomobil tercih eder. Üreticiler, motoru öne koyarken şanzımanı otomobilin arkasına yerleştirir. Arkadan çekişli otomobillere örnek olarak Maserati, Toyota GT, Alfa Romeo, Porsche-944/924 ve Chevrolet verilebilir.

Son olarak eğer bu içeriğimiz beğendiyseniz “Önden Çekiş Nedir?” başlığımıza göz atabilirsiniz.

HENÜZ YORUM YOK