Bakımına özen gösterilmesi gereken baskı balata, güç aktarımında aktif rol oynar. Bunun yanında sürüş güvenliğinin sağlanabilmesi için parçanın arızalı olmaması gerekir. Bu noktada araçtan gelen işaretler takip edilmelidir. Bu yazımızda sizler için başta “baskı balata nedir?” olmak üzere pek çok sorunun cevabını derledik. Böylelikle araçta görebileceğiniz baskı balata problemlerini daha erken teşhis edebilirsiniz.
Baskı Balata Ne İşe Yarar?
Debriyaj balatası olarak da adlandırılan baskı balata, bu sistem içerisinde yer alır. Motordan aldığı gücü aktarma organlarına iletir. Manuel araçlardaki debriyaj, balata sayesinde daha iyi çalışır. Çoğunlukla metal ham maddeden yapılan parçanın sürtünme malzemesi, yüksek ısılara dayanacak şekilde üretilir.
Baskı Balata Nasıl Çalışır?
Baskı balata, debriyaj plakasını iter ardından serbest bırakıp güç akışını yönetir. Bu yönetim sayesinde yolculuk anındaki dur ve kalk hareketleri problem olmadan yapılabilir. Bunun yanında balata, sürtünmeyi de idare eder. Fakat sürtünme malzemesi zamanla yıpranır ve performansı düşürerek debriyaj sistemini yorar.
Baskı Balata Değişimi
Sıkça sorulan sorulardan biri de baskı balata ne zaman değiştirilir? Baskı balatanın değişimi; aracın modeline, markasına, yaşına, kullanılan arazinin şartlarına ve sürücünün kullanım sıklığına bağlı olarak farklılaşır. Örneğin sürücü aracı kullanırken ani hızlanma ve yavaşlama yapıyorsa baskı balatanın ömrü azalır. Bunun yanında bazı araçlarda daha sık değiştirilmesi gerekirken düzenli bakımı yapılan araçlarda uzun süre kullanılabilir. Ayrıca balata değişiminden sonra fren sistemini kontrol ettirmekte yarar var.
Baskı Balata Kaç Kilometrede Değiştirilir?
Baskı balatanın kaç kilometrede değişmesi gerektiği sürücünün kullanımına bağlı olarak değişir. Sürüş sırasında yapılan kullanım hataları, baskı balatanın ömrünü kısaltır. Fakat baskı balatanın ortalama ömrü, 50.000 kilometre ve 100.000 kilometre arasında değişiklik gösterir. Baskı balatanın uzun ömürlü olması için yapılması gereken bazı ipuçları bulunur. Bu ipuçlarından bazıları ise şu şekildedir:
- Debriyaja uzun süre basmamak
- Debriyaja tam basmak
- Periyodik bakım
Baskı Balatası Biten Araç Muayeneden Geçer mi?
Baskı balatası biten araç, TÜVTÜRK muayenesinden geçemez. Özellikle motor ve debriyajla ilişkili bir parça olduğundan dolayı herhangi bir balata arızasında yetkili servisler tarafından kabul edilmez.
Baskı Balatanın Bittiği Nasıl Anlaşılır?
Baskı balata arızaları araçta meydana gelen anormal değişikliklerden anlaşılabilir. Eğer bu değişimlerin ne olduğunu ve neye işaret ettiğini bilirseniz baskı balatanın bittiğini daha rahat anlarsınız. Örneğin debriyaj pedalının normale oranla sert veya yumuşak bir his uyandırması aşınmaya işaret edebilir. Ayrıca vites geçişlerinde sürücü zorluk yaşayabilir ve bazen araç patinaj yapabilir. Tüm bunların dışında diğer belirtiler aşağıdaki gibidir:
- Frenleme mesafesi artar.
- Yakıt tüketiminde artış yaşanır.
- Baskı balatadan yanık kokuları gelir.
- Debriyajda kayma problemleri yaşanır.
- Aracın debriyaj sisteminden ses duyulur.
- Balatanın yüzeyinde aşınma izi ve çatlak meydana gelir.
- Aşınmış baskı balata, araç hızlanmak istese dahi doğru hızlanmaz.
- Arızalı baskı balata, araç hareket halindeyken debriyajı doğru şekilde kapatmaz ve titreme yapar.
Eğer yukarıdaki belirtilerden birini aracınızda fark ettiyseniz ve baskı balatanızı değiştirecekseniz bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir:
- Kaliteli balata taktırmak.
- Tamir edilmiş balata kullanmamak.
- Alanında yetkin personelden değişimi talep etmek.
- Arıza belirtileri fark edilince parça değişimini hızlıca yapmak.
Baskı Balata Fiyatına Etki Eden Unsurlar
Baskı balata arızasında değişim ve onarım ücreti diğer sorunlara oranla daha yüksektir. Çünkü baskı balata değişiminde servis yetkililerinin işçiliği daha fazladır. Aynı zamanda kaliteli parçaların fiyatı daha yüksek olduğu için maliyet yükselir. Fakat baskı balataya periyodik bakım yapılırsa arızalar daha erken teşhis edilir ve maliyet daha azalabilir.