Bertha Benz hikayesi ile, ilk içten yanmalı motoru olan araç ve aynı zamanda ilk Mercedes-Benz ile tanışmaya hazır mısınız?
Oldukça etkileyici bir hikayesi olan bu içerik, gerçekten sizi de etkileyecektir. Belki daha önce bilgi sahibi olmuş olabilirsiniz ama bu hikayenin altında gerçek anlamda bir mücadele ve emek var.
Altyapısı cesaret ve inanç olan ilk arabanın yapılışı, elbette o seneler için kolay olmamış ve bunu başaran bir kadın olunca hikaye herkesin gözünde çok daha değerli bir anlam kazanmış.
İlk araba 1886 model, Benz Patent Motorwagen. Karl Benz ve eşi Bertha-Benz ile ürettiği ilk içten yanmalı motora sahip taşıt.
1İlk Araba ve Bertha-Benz
Daha önce denemeler olmasına rağmen bu aracın ilk sayılmasının nedeni: ilk kez patent alınıp, seri üretim ile 25 adet üretilip satılmasından kaynaklanıyor.
İlk tasarlandığı zaman Alman kralı da dahil olmak üzere, “Atlar varken kimse böyle bir aracı kullanmaz.” diyerek tepki göstermişler.
Elbette o zamanlar kilise de; “Bu şeytani bir icat.” diyerek, tepki göstermiştir.
Elbette Benz yılmamış ve büyük bir mücadele ile en büyük destekçisi eşi Bertha Benz ile bugün kullandığımız tüm araçların temelini atmış diyebiliriz.
Bu baskılara rağmen, Bertha benz arabaya binerek, yanına da iki oğlunu alarak 105 kilometre uzaklıkta yaşayan annesinin yanına gitmeye karar verir. Elbette bu araç hiç o kadar uzun bir mesafe denenmemiştir.
Bu 105 kilometrelik uzun yolculukta aracın başına elbette defalarca sorunlar ve arızalar gelmiş ama Bertha Benz bir şekilde bu sorunları atlatmayı başarmış ve asla yılmamış.
Yolda kaldığı zamanlarda, bir çok sorunu çözmek için; yeri gelmiş kıyafetinden kopardığı parçalarla hortum tamir etmiş, yeri gelmiş benzini bittiğinde kıyafet temizliğinde kullanılan bir benzin türevini kullanarak yine yoluna devam etmiş.
Ve, 105 kilometrelik yolu dünyanın ilk patentli aracı ve ilk Mercedes’i ile tamamlamış.
Sonra o yolu tekrar geri dönerek, yaklaşık olarak 210 kilometrelik bir yolu içten yanmalı bir taşıtla, ilk geçen kadın olarak Bertha Benz tarihe adını yazdırmış.
Aynı zamanda hikayenin tek ilki bu da değil.
Bertha Benz yolculuğunda, eğimli yollardan geçtiği için ahşaptan tasarlanmış frenler yanıyor. Benz bir deri ayakkabıcıdan aldığı köseleyi frenlere sararak, dünya üzerindeki ilk fren balatasını da icat etmiş oluyor.
2Benz Patent Motorwagen
Bisiklet tekerlerine benzer, ince kauçuk lastikleri olan araç, ön tarafta tek, arka tarafta çok daha büyük iki teker ile yere temas ediyor. Tekne direksiyonlarına benzer, basit bir dişli sistemi ile kontrol ediliyor.
Metal bir şasi üzerine yerleştirilmiş ve oturağı da ahşap-deri kullanılarak tasarlanmış. Süspansiyon sistemi olarak, makaslı bir sistem kullanılmış ve koltuğunun altında yaylı bir mekanizma ile Mercedes’in konfor anlayışının ilk aracından bugüne kadar geldiğini de bu şekilde bize göstermiş oluyor.
Tek silindirli yatay pozisyonda ve tamamen açık alanda duran bir motor yerleşimi söz konusu olmuş.
Dakika da, 400 devir çeviren 1 litrelik bir motor söz konusu oluyor.
5 litrelik bir yakıt deposuna sahip araç, ilk yakıt naklini de Bertha Benz’in eczaneden aldığı o benzin türevi petrol bazlı kimyasal ile tarihe geçmiş oluyor.
Maksimum hızı: 16 KM/H
Marş motoru olmadığı için, motora ilk hareketi el ile sağlanıyordu.
Karl Benz, bu işin resmiyette sahibi olarak görülüyor. Bertha Benz’in hakkı o zaman verilmiyor. O günün kara zihniyeti ile bakıldığında, kadınların söz hakkı olmadığından, günün şartlarında sıkıntılar yaşanıyor.
Ama bugün, her iki senede bir Bertha Benz’in kat ettiği rota, sevenleri tarafından tekrar gidilerek bir seremoni haline getiriliyor. Aracın tanınmasında en büyük etkenin yapılan bu 210 kilometrelik yol olduğu söyleniyor.
Tekerinize taş değmesin.