Ana Sayfa Danışman Biyel Kolu Neden Yamulur? Sonuçları Nelerdir

Biyel Kolu Neden Yamulur? Sonuçları Nelerdir

0
5914

Yamulmuş bir biyel kolu, motor arızasının en feci biçimlerinden biridir. Bu arızaya genellikle “kol yamulması” denir. Bir biyel kolu arızalandığında, pistonun veya biyel kolunun çok yüksek hızda motor bloğuna çarparak yoluna çıkan her şeye zarar verme olasılığı çok yüksektir. Blok delinebilir.

Biyel Kolu Nedir?

Bağlantı çubukları, içten yanmalı bir motorda her bir piston ile krank mili arasındaki bağlantıdır. Krank mili döndükçe, pistonlar çok hızlı ileri geri hareket eder ve bağlantı çubuklarını muazzam çekme kuvvetlerine maruz bırakır.

Bağlantı çubukları, çubuk ile krank mili arasında oturan yataklara sahiptir. Bu yataklar yağlanır ve krank mili dönerken metalin metalle temasını engeller.

Aynı şekilde pistonu biyel kolunun üst kısmına bağlayan bir pim bulunmaktadır. Bu pime bir bilek pimi, piston pimi veya gudgeon pimi denir.

Bükülmüş Bir Piston Kolunun Başlıca Belirtileri

Motorun sağlam bir şekilde çalışması için bir biyel kolunun güçlü ve dayanıklı olması gerekir. Yanma yükünü kaldıramayacak kadar zayıfsa, bağlantı çubuğu üzerindeki aşırı çekme kuvvetleri onu bükebilir ve hatta kırabilir.

Bu, motor için çok kötü bir şey olur. Çünkü artık emme vuruşları, egzoz vuruşları, sıkıştırma vuruşları veya güç vuruşları olmaz.

Sürücüye gelince, bunun ne zaman meydana geldiğini fark edebilecekler çünkü çok belirgin bazı belirtiler mevcut olacak. İşte bağlantı kolu arızasını gösteren en yaygın belirtilerden bazıları.

1) Düşük Sıkıştırma

Bağlantı çubuğu hafifçe bükülmüşse, üzerinde çok fazla sorun olmadan sürülebilir. Bununla birlikte, bükülmüş çubuklu silindir muhtemelen diğerlerinden daha düşük sıkıştırmaya sahip olacaktır.

Bükülmüş bir çubuk olasılığından endişe ediyorsanız, bir kompresyon testi yaptırarak başlayabilirsiniz. Sıkıştırma sayılarınız tüm silindirlerde birbirinin yaklaşık %10’u içindeyse, çubuklarınız muhtemelen iyidir.

Birkaç nedenden dolayı düşük sıkıştırma yaşayabileceğinizi unutmayın  . Yetersiz bir sıkıştırma testinden sonra, olasılıkları daraltmanıza yardımcı olması için bir sızıntı testi yapmayı düşünün. Ateşleme bujisi de kompresyon testinde farklılık oluşturabilir.

2) Motor Vuruntu Sesleri

Motorunuz çalışır durumdayken, motordan gelen bir vuruntu sesi duyabilirsiniz. Bu,  motor hızınız arttıkça hızlanan tekrarlanan bir vurma sesi olacaktır. Buna halk dilinde “Kol sesi” denir. Yağınız motor bileşenlerinde dolaşıp onları yağlama şansına sahip olduğunda, sesler kısa bir süre sonra kaybolabilir.

3) Düşük Yağ veya Yağ Basıncı

Bağlantı çubuğunuz kötü veya arızalıysa, motorunuz büyük olasılıkla aniden çok fazla yağ kaybedecek ve bu da motorunuzun yağ basıncı üzerinde yıkıcı etkilere neden olacaktır.

Aracınızda, yağ basıncının düştüğünü size bildirecek bir yağ basınç göstergesi olabilir. Muhtemelen gösterge tablonuzda size söyleyecek bir uyarı ışığınız vardır.

Düşük yağ basıncınız varsa, bu, yağın motorda iyi dolaşmadığı anlamına gelir. Bu, sorun hızlı bir şekilde çözülmezse motorun aşırı ısınmasına neden olabilir ve düzgün yağlanmayacağından motorda çok daha fazla aşınma ve yıpranma oluşur.

4) Görünür Bir Şekilde Bükülmüş veya Hasarlı Çubuk

Mevcut olabilecek diğer belirtilere bağlı olarak bükülmüş veya hasarlı bir piston koluna sahip olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, durumunun ne olduğunu görmek için çubuğu kendiniz görsel olarak incelemeniz gerekir. Bu, yalnızca deneyimli bir tamircinin yapması gereken bir iş olan motorunuzun demonte edilmesini gerektirir.

Biyel Kolu Neden Yamulur?

1) Su Almış Bir Motor

Havanın aksine, sıvılar gerçekten sıkıştırılamaz. Motor su emdiyse, aracınızı çalıştırmaya gittiğinizde bağlantı çubuklarının bükülme riskini taşırsınız. Arabayı normal şekilde çalıştırmadan önce motoru boşaltmanız gerekecek.

2) Ön ateşleme veya Patlama

Ön ateşleme ve patlama, yanma odası içindeki hava yakıt karışımının anormal yanması için kullanılan terimlerdir. Yakıt çeşitli nedenlerden dolayı erken yanabilir: karbon birikimi, ateşleme zamanlaması çok ileri veya araç için çok düşük oktan derecesine sahip yakıt çalışıyor olabilir.

Ön ateşleme veya patlama olayları, bazen motorun tasarlandığından daha fazla, büyük silindir basınçlarına neden olur. Beklenen silindir basınçlarının bu şekilde büyük ölçüde aşılması, feci motor arızasına neden olabilir.

3) Kötü Motor Yönetimi

Satış sonrası motor parçaları kullanıyorsanız, ECU’nuza bir yazılım yapılmış olma ihtimali vardır. Kullanım koşullarınız çok agresifse veya motorunuzu biraz fazla zorlarsanız, bir biyel kolu yamultabilirsiniz.

Çoğu araç; emme, egzoz veya daha büyük bir turbo gibi parçalara belirli yükseltmeler yapıldığında bir ayar gerektirir. Motor yeni donanıma göre ayarlanmadan önce arabayı sert bir şekilde kullanmak, biyel kolu da dahil olmak üzere oldukça maliyetli masraflar açabilir.

4) Motorun Aşırı Devri

Motorun devrini yükselttikçe, pistonlar daha hızlı hareket ettiği için biyel kollarına uygulanan kuvvetler artar. Motoru taşıması için tasarlandığından daha yükseğe çıkarırsanız, muhtemelen motorunuzun sonu olacak.

Çoğu motor, motorun aşırı devrini yapmanızı engeller ve kırmızı çizgide veya hemen üstünde olduğunuzda yakıtı keser. Motoru aşırı devir yapmanın en kolay yolu manuel şanzımandır.

Seyahat ettiğiniz hız için çok düşük bir vitese düşürürseniz, RPM’leri hızla yükseltirsiniz ve motorunuz yetişemez. Bu, “kol çıkarması” olarak bilinir, bu tür bir kayıp oldukça sinir bozucudur.

2.El Otomobil İlanları

HENÜZ YORUM YOK