Ana Sayfa Danışman Bosch Car Service- Kışa Hazırlık Rehberi

Bosch Car Service- Kışa Hazırlık Rehberi

1
3080

Güvenli sürüş için aracınızı kışa hazırlamaya yönelik önemli adımlar bulunuyor. Kış lastiğinden cam suyu kullanımına, akü kontrolünden, motor sıvılarına kadar dikkat edilmesi gerekenleri mutlaka uygulayın.

Aracınıza yapacağınız kışa hazırlık bakımı ile mevsimin olumsuz etkilerinden dolayı yaşanacak kaza, arıza gibi sonuçların yaşanmasının önüne geçebilirsiniz. Peki öncelikli olarak neler yapılabilir?

Akü Kontrolü

Antifriz Kontrolü

Lastik Kontrolü

Cam Suyu ve Sileceklerin Kontrolü

Araç Farlarının Kontrolü

Su ve Soğuk Hava Kaçaklarının Kontrolü

Akü Kontrolü

Akünüzün şu anki durumu hakkında bir fikriniz var mı? Çoğu sürücü büyük ihtimalle bir arıza yaşayıncaya veya araç çalışmamakta direninceye kadar bu konuda kafa yormaz. En iyi çözüm, Bosch Car Service’de düzenli akü kontrolü yaptırmaktır. Kurtarma hizmetinin gelmesi için saatlerce beklemek yerine serviste birkaç dakika geçirmek daha mantıklıdır.

Akünün kontrol ettirilmesi ve gerekliyse şarj yapılması veya değişimi olumsuz hava şartlarında sizi yollarda kalmaktan kurtaracaktır.. (Soğuk havalarda SoC -Stayed of Cold- değeri akü için çok kritiktir)

Antifriz Kontrolü

Antifriz motor soğutma sisteminde kullanılır ve özellikle soğuk iklimlerde çok önemlidir. Havanın durumuna göre %100 veya %50 oranında kullanılır. Antifirizin ayrıca motor soğutma sistemindeki partikülleri temizleme görevi de vardır.

Lastik Kontrolü

Akılda bulundurulması gereken üç önemli faktör vardır: yaş, diş derinliği ve muhtemel hasar.  Lastiklerin çoğunda diş aşınma çubukları vardır; bunlar yalnızca diş derinliği genellikle 1,6 mm olan güvenli sürüş sınırını aştığında görebileceğiniz sert kauçuk bantlardır. Ayrıca diş derinliği hala yeterli olsa bile 10 yaşından eski lastikler de değiştirilmelidir.

Lastiklerinizle veya aracınızla ilgili diğer sorunlara işaret edebilecek olan düzensiz aşınma desenleri için de dişleri kontrol ettirmelisiniz. Lastikler, yan duvarında şişkinlik veya kabarcık varsa da değiştirilmelidir. Bunlar lastiğin patlamasına yol açabilir ve tehlikeli olabilir.

Lastik diş derinliklerinin mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Bunun için de lastiğin zeminle temas eden yüzeyinin tam ortasındaki hattan diş derinliği ölçülmelidir. Kış aylarında bunun minimum 3mm olması istenir. (En ideal senaryo elbette kış lastiklerine geçilmesidir). Lastik basınçları da kontrol edilmelidir.

Cam Suyu ve Sileceklerin Kontrolü

İyi görüş alanı büyük oranda sileceklerin kalitesine bağlıdır. Nihayetinde silecekler 750.000’in üstünde silme çevrimi yapmak zorundadır; bu da yaklaşık 80 futbol sahası büyüklüğünde bir alana karşılık gelir. Bu da yetmezmiş gibi en zorlu koşullara da dayanmaları gerekir:

Doğrudan güneş ışığına da maruz kalınan -30°C ile 80°C arası sıcaklık dalgalanmaları, ön camdaki kir, böcekler, buz, vs. iyi görüşü olumsuz etkiler ki bu da genellikle sadece suyla temizlenemez ve bu yüzden potansiyel bir tehlike arz eder. Bu duruma çözüm, kışın ön camda buz oluşmasına da engel olan özel cam temizleyicisidir. Bu ürün hazır karışım olarak veya konsantre şekilde perakende satıcılardan temin edilebilir. İstenen etkiyi elde etmek için doğru karışım oranı şarttır.

Araç Farlarının Kontrolü

Ön ve arka sis lambaları yoldaki trafik güvenliğini artırır, ancak bu durum bazı ön koşullara bağlıdır. Ön sis lambaları ancak görüş alanı yağmur, sis veya kar yüzünden ciddi şekilde düşmüşse açılmalıdır. Arka sis lambaları sadece görüş alanı 50 m’ye düştüğünde kullanılmalıdır. Aksi halde karşı yönden veya arkadan gelen diğer araç sürücülerinin gözünü alabilir ve kazaya sebebiyet verebilir.

Gündüz farlarının 20 AB ülkesinde zorunlu olduğunu biliyor muydunuz? Bu ülkelerdeki pozitif kaza istatistikleri, her şeyi ortaya koyuyor. Siste, karda veya yağmurda kısa farla seyreden araçları görmek her zaman daha kolaydır.

Su ve Soğuk Hava Kaçaklarının Kontrolü

Araçlarda genelde iki tip su kaçağı oluşur. Motorun içinde oluşan gizli su kaçakları ile dış soğutma sisteminde oluşan kaçaklardır.

Dış kaçaklar, soğutma sisteminin herhangi bir yerinde oluşabilir. Kaçağın oluştuğu bölgede damlama, püskürtme, sızdırma veya kabarcıklanma görülür. Genellikle ilk belirti motorun aşırı ısınmasıdır. Bu nedenle hararet gösterge ibresi sürekli yükselir. Araçta “Motor Soğutma Suyu” ikaz lambası varsa sürücüyü uyarır.

Size en yakın Bosch Car Service’i bulmak için tıklayın.

1 YORUM