Buji Çeşitleri Nelerdir? Artıları ve Eksileri

1
11635

Otomobiller birçok kişinin kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobiller, yakıt tüketimine göre farklı çalışma prensiplerine sahiptir. Dizel otomobillerde ateşleme bujisi bulunmaz. Yakıt direkt olarak pistonun tepesine püskürtülür ve alevlenmesi sağlanır. Ancak benzinli otomobillerde bujiler vardır. Bujinin motordaki  görevi; bobinden almış olduğu elektrik ile yanma odasında yakıtın alevlenmesini sağlar. Buji değişimleri ortalama 50 bin kilometrede bir yapılır.  Bujilerin çeşitleri vardır. Bu çeşitlere göre farklı özelliklere sahiptir. Bu yazımızda sizlere; buji çeşitleri nelerdir? Avantajları ve Dezavantajları hakkında derledik.

Bujiler Nasıl Çalışır?

Bujinin görevi, benzinle çalışan içten yanmalı bir motorun her bir silindirindeki sıkıştırılmış hava ve yakıt karışımını ateşlemektir.

Buji Çeşitleri

Başlıca buji türleri bakır / nikel, iridyum, tek platin, çift platin ve gümüştür. En iyi buji , araca göre değişir. Aşağıda bu bujilerin her biri ve ne işe yaradıkları hakkında daha fazla ayrıntı bulacaksınız.

Bakır Bujiler

bakır buji

Bu tip bujinin merkez elektrodu, nikel alaşımı ile kaplanmış bir bakır çekirdektir. Diğer tüm bujiler arasında en büyük çapa sahiptir, bu nedenle kıvılcım oluşturmak için daha fazla voltaja ihtiyaç duyar.

Nikel alaşımı yumuşak ve çok dayanıklı olmayan bir malzemedir, bu nedenle bujilerin diğer türlere göre daha sık değiştirilmesi gerekecektir. Bazı arabalar, daha kısa ömürlerine rağmen bakır bujileri kullanacak şekilde tasarlanmıştır.

Bu durumların bazılarında, daha pahalı bujilerin takılması para kaybı olabilir. Üretici tavsiyeleri için kullanıcı el kitabına bakın.

Artıları

  • Ucuz
  • Yüksek sıkıştırma veya turboşarjlı koşullar altında iyi performans gösterir

Eksileri

  • Daha kısa ömür
  • Daha fazla voltaj gerektirir

İridyum Bujiler

iridyum buji

İridyumun platinden daha sert ve dayanıklı olması nedeniyle, iridyum bujileri en uzun ömürlüdür. Bu bujiler, kıvılcım oluşturmak için daha az voltaj gerektiren küçük bir merkez elektrota sahiptir. Bu avantajlar, daha yüksek fiyat etiketine yansır.

Pek çok otomobil üreticisi artık araçlarında iridyum bujileri kullanıyor, bu nedenle bujileri değiştirirken platin veya bakır / nikele düşürmek yerine iridyuma bağlı kalmak önemlidir. Bu, aracın performansını olumsuz etkileyebilir.

Artıları

  • Daha eksiksiz yanmaya yol açar
  • Uzun ömür
  • Daha az voltaj gerektirir

Eksileri

  • Pahalı

Tek Platin Bujiler

platin buji

Tek bir platin buji, bir bakır / nikel bujiye benzer, tek fark, merkez elektrodunun, sadece nikel alaşımı yerine uca kaynaklanmış bir platin diske sahip olması dışında. Platin metal aşınmadan önce nikel alaşımından daha uzun süre dayanır.

Bu fişler ayrıca daha fazla ısı üretir ve bu da karbon birikimini azaltır. Bu, fiş üzerinde bobin ateşleme sistemine sahip yeni araçlar için önerilen malzemedir.

Artıları

  • Uzun ömür (100.000 mile kadar)
  • Karbon birikimini azaltır

Eksileri

  • Pahalı

Gümüş Bujiler

gümüş buji

Bunlar diğerlerinden daha az yaygındır ve gümüş kaplı elektrot uçlarına sahiptir. Metal daha az dayanıklı olduğu için bunlar iridyum veya platin bujiler kadar uzun süre dayanmaz. Çoğunlukla eski Avrupa performans arabalarında ve motosikletlerinde kullanılırlar.

Artıları

  • En iyi termal iletkenlik

Eksileri

  • Daha uzun ömür

2.El Otomobil İlanları

1 YORUM

  1. Açıklayıcı yazı olmuş. İridyum bujiler genel olarak kalite yönünden kabul görmüş bujilerdir. Varyasyon olarak çift iridyum veya lpgye uygun üretileen çeşitleri vardır. Kaliteye gelince piyasada genel kabul görmüş üç marka vardır denso buji, Ngk buji ve Bosch bujilerdir. Kaliteli markalar bunlar olduğu için piyasada en çok sahtesi bulunan bujilerde bunlardır. Temini veya internet siparişinden uzak durmanızı sadece yetkili servisi nerdeyse oradan fatura karşılığı almanızı öneririm.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here