Otomobillerde bulunan sistemlerin büyük bir çoğunluğu yolcu konforu ve sürüş güvenliğini artırmak üzerine tasarlanmıştır. Cam suyu fıskiyeleri, aracın camını temizlemek için kullanılır. Özellikle uzun bir yoldaysanız bozuk bir fıskiye işinizi bir hayli zorlaştıracaktır. Bu yazımızda sizlere için; cam suyu fıskiyesi çalışmama sebeplerinden bahsettik.
Cam Suyu Fıskiyesi Nasıl Çalışır?
Cam suyu tesisatının çalışma prensibi oldukça basittir. Bir su deposundaki suyun bir motor vasıtasıyla cama püskürtülmesidir.
Cam Suyu Fıskiyesi Çalışmama Sebepleri
Çalışma prensibi oldukça basit olan bu sistem kimi zaman çalışmayabilir. Arıza sebepleri ise;
- Cam suyu bitmiş olabilir.
- Su motoru/pompası çalışmıyor olabilir.
- Hortum çıkmış, yırtılmış, kopmuş olabilir.
- Sistemde kireç ya da kir dolayısı ile tıkanıklık olabilir.
- Fıskiyeler bozuk olabilir.
- Silecek kolunda elektriksel bir bozukluk ya da sigorta atık olabilir.
Su fıskiyeleri çalışmadığında bakılması gereken noktaları yukarıda listeledik. İlk kontrol edeceğiniz nokta elektrik motorunun çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Çalışıyorsa muhtemelen tıkanıklık olabilir. Tıkanıklığı ise kireç çözücü ile açabilirsiniz.
Cam Suyu Motoru Çalışmıyor
Aracınızın cam suyu fıskiyesi çalışmıyorsa; sorunun fıskiye motorunda olma ihtimali bir hayli fazla. Motorun çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için kaputu açın fıskiye koluna basın. Motor sesinin duyulabilir olması gerekiyor. Duyuluyorsa motor çalışıyor demektir. Ancak duyulmuyorsa sorun ya motorda ya da elektrik tesisatındadır. Fıskiye tuşuna basıldığında silecekler devreye giriyorsa kol çalışıyordur. Motorun fişlerini kontrol kalemi vasıtasıyla kontrol edin. Elektrik geliyorsa motor değişimi gerekir. Elektrik gelmiyorsa tesisat kontrol edilmelidir.
Motor Çalışıyor Ancak Su Gelmiyor
Cam suyu motoru çalışıyor ise bir yerde tıkanıklık vardır. Tıkanıklık genelde fıskiyede olur. Fıskiyeleri söküp kireç sökücüde bekletmek ve sonrasında ince bir tel yardımıyla tıkanıklığı açmak sizi çözüme götürecektir. Su fıskiyelerinin tıkanmasının bir başka nedeni ise su fıskiye deposunda zamanla biriken tozlardır. Bu tozlar suyun dibine çöker. Su azaldıkça toz da fıskiyeye gönderilir ve tıkanır. Bu sebeple fıskiye deposunun temiz ve dolu olmasına dikkat edin. Güvenli ve rahat bir sürüş için su fıskiyesi şarttır.