Ana Sayfa Danışman Çarpışma Bölgesi (Crumple Zone) Nedir?

Çarpışma Bölgesi (Crumple Zone) Nedir?

0
2800

Otomobilleri sağlam, kemikli, dirençli şeklinde sınıflara ayırarak kazalar sonrası olabildiğince az zarar görenlerini takdir ederiz. Ancak bu, kendi güvenliğimiz için pek de istenen bir senaryo değil. Her ne kadar bizler kendimizden çok otomobilini düşünen bir kitle olsak da, otomobil firmaları ve mühendisler yolcu güvenliğini her zaman ilk sıraya koyuyor. İşte bu nedenle yeni nesil otomobillerin tamamında ‘Çarpışma Bölgesi’ denilen bölgeler ile kaza sırasında yolcu güvenliği sağlanmaya çalışılıyor.

Çarpışma Bölgesi (Crumple Zone) Nedir?

Çarpışma bölgesi, otomobillerin ön ve arka bölümlerinde kaza anında ortaya çıkacak olan kinetik enerjiyi ve G kuvvetini sönümlemesi için tasarlanan alanlara denir. 69 km/saat hızla bir duvara çarptığınızda ortaya çıkacak olan G kuvveti 17 G’dir. Normal şartlarda insan 1 G kuvvetin üzerinde zarar görecektir. Savaş uçağı pilotları ise 9G kuvvete maruz kaldıklarında dayanabilmek için özel eğitim alırlar. Ancak kaza sırasında böyle bir kuvvete maruz kalmak, şiddetli bir beyin sarsıntısına yol açabilir.

Çarpışma bölgeleri denilen alanlar, otomobilin ön ve arka bölümlerinde kaza anında ortaya çıkan enerjiyi sönümlemesi için tasarlanır. Bunu da, biz görünce kahrolsak da, bükülerek yaparlar. Otomobillerin bu bölgeleri, yolcu kabinine yakın olan bölümlerin aksine daha zayıf materyallerden imal edilir. Bu zayıf materyaller kaza anında bükülerek ortaya çıkan enerjiyi absorbe ederler. Ayrıca onlar bükülene kadar belli bir zaman da geçeceği için- 1 saniye bile çok önemli- enerjinin şiddeti azalacaktır.

Eski otomobillerde bu bölgeler için özel bir çalışma yapılmadığı için çarpışmanın şiddeti yolcu kabinine neredeyse doğrudan aktarılır. Bu da bu tarz otomobillerde ölümlü kazaların artmasına neden olur. Yeni nesil otomobillerde yolcu kabinine yaklaştıkça artan malzeme sertliği, buraya doğru azalarak gelen enerjinin yolcu kabinine ulaşamadan sönümlenmesini sağlar. Yandan darbelerde dahi alt bölümden bükülmesi istenen metaller daha zayıf yapılırken yukarı doğru bu parçalar daha dayanıklı bir hal alır.

Yukarıda gösterilen videoda, eski tip bir otomobil ile yeni nesil muadilinin karşılaştırmasını izleyebilirsiniz. Çarpışma bölgesinin doğru bir mühendislik ile tasarlanmasının yolcu güvenliği açısından ne denli önemli olduğunu anlayabilirsiniz. Gerçekten kemik gibi bir araba istiyorsanız, bu videodan sonra tekrar düşünün.

İkinci El Otomobil İlanları

HENÜZ YORUM YOK