Çarpışma Testleri Neden Çok Pahalıdır? Günümüzün çarpışma testi mankenleri, ağzına kadar sofistike teknolojiyle doludur. Ayrıca arabalarımızı ve çevremizdeki insanları her zamankinden daha güvenli hale getirmek için oldukça fazla çaba gösterilmektedir. Bir insan vücudunun boyutlarını simüle eden çarpışma testi mankeni, otomobil üreticilerine bir çarpışma sırasında yaşanan kuvvetin türü hakkında önemli bilgiler sağlamaktadır. En sofistike mankenlerinin yüksek bir fiyat etiketi taşımasının birçok nedeni bulunmaktadır.
Antropomorfik Test Cihazı (ATD) olarak da bilinen bir çarpışma testi mankeni, kullanım ömrü boyunca binlerce çarpışmaya katlanmak zorundadır. Her bir manken, özenle elle birleştirilir ve insan vücudunun fizyolojisini taklit eden malzemeler kullanılarak yapılır. Sayısız darbeye dayanacak ve aynı zamanda test sırasında güvenilir veriler sağlayabilecek şekilde tasarlanmıştır. Daha da önemlisi, çarpışma testlerinden alınan doğru bilgiler, otomobil tasarımcılarının, emniyet kemeri ve hava yastığı geliştiricilerinin daha güvenli otomobiller üretmesine yardımcı olur. ABD’de en çok tanınan iki güvenlik kurumu, Karayolu Güvenliği Sigorta Enstitüsü (IIHS) ve Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi‘dir (NHTSA). Her iki enstitü de her araç için simüle edilmiş çarpışma testleri yaptıktan sonra güvenlik derecelendirmeleri sağlar. Günümüzün çarpışma testi mankenleri, ağzına kadar sofistike teknolojiyle dolu ve arabalarımızı her zamankinden daha güvenli hale getirmek için oldukça gerçekçi özelliklere sahiptir.
Yaygın Olarak Kullanılan Çarpışma Testi Mankeni: ATD
1960’lardan bu yana ATD’ler tarafından sağlanan veriler ve araç güvenliğinde devam eden iyileştirmeler, dünyada milyonlarca hayat kurtarmıştır. Bu yüzden bir trafik kazasından ciddi bir yaralanma olmaksızın uzaklaşabilecek kadar şanslı olan kişiler, çarpışma testi mankenine teşekkür etmelidir. Daha kesin olmak gerekirse Hybrid III bu tür araştırmalarda zirvede bir rol oynamıştır. Bilmeyenler için Hybrid III, dünyada en yaygın kullanılan çarpışma testi mankenidir. Ayrıca, önden çarpışma testleri ve güvenlik kısıtlama sistemleri hakkında değerli veriler sağlamada endüstri standardı olmuştur. Bu yaygın ATD türü, ilk olarak 1976 yılında General Motors tarafından geliştirilmiştir.
Bu manken “ortalama” Amerikalı erkeklerin boyutlarını temsil etmek için tasarlanmıştır. Hybrid III ve diğer çarpışma testi mankenleri piyasaya sürüldüklerinden beri çarpışma testi ölçüm yeteneklerini, üretici gereksinimlerine uygun olarak geliştirdiler. Ayrıca çarpışma testi mankenleri gelişti ve farklı boyutlarda karşımıza çıktı. Orijinaline ek olarak daha uzun bir erkek, daha kısa bir kadın ve iki çocuklu bir aile, çeşitli gerçek dünyadaki çarpışma senaryolarında kullanılmaktadır. Hybrid III öncelikle kafa kafaya çarpışmalar için kullanılır. Ancak ATD’nin varyasyonları diğer yaygın trafik kazaları türleri için oluşturulmuştur. Örneğin bir SID-IIS mankeni genellikle yandan çarpışmalar için kullanılır.
Çarpışma Testi Mankeni Nasıl Üretilir?
Her çarpışma testi mankeni metaller, vinil, kauçuk, köpük ve plastiklerin bir kombinasyonundan yapılmıştır. İçeride, vücudun farklı bölgelerinde hızlanma, sıkıştırma, yer değiştirme ve kuvvetleri ölçen karmaşık bir dizi karmaşık sensör ve elektronik içerirler. Ayrıca hareketli parçalar bir çarpışmaya karışan insan parçaları gibi tepki verecek şekilde tasarlanmıştır. Çok sayıda sensör, vücudun hangi bölgelerinin daha fazla yaralanmaya maruz kalacağı hakkında bilgi sağlar.
Daha eski çarpışma testi mankenlerinin içinde kablolar vardı ve bilgileri harici bir bilgisayara gönderiyordu. Ancak kablolamanın ağırlığı sonuçların doğruluğunu etkiliyordu. Bununla birlikte en son ATD, esasen kukla için bir kara kutu olan bir veri kayıt sistemi taşır. Bu, verilerin çarpmadan mikro saniyeler önce iletilmesini ve dolayısıyla çarpışma simülasyonunun daha doğru bir şekilde değerlendirilmesini sağlar.
Sonraki Seviye ATD ve Ötesi
THOR (İnsan Yolcu Kısıtlaması için Test cihazı), Hybrid III mankeninin halefidir. Ayrıca şu anda en gelişmiş ATD’dir. 30.000’den fazla parçayı içerebildiğinden THOR mankeninin geliştirilmesi neredeyse beş ay sürmektedir. Daha fazla sayıda sensörün kurulmasına izin vererek, çarpışma testi sırasında daha doğru bir analizin elde edilmesini sağlar. THOR’un geliştirilmesi, her biri 1 milyon dolardan daha fazlasına mal olabilir. Gelecekte çarpışma testleri, fiziksel testlerin kullanımına tamamen son verebilecek sanal gerçeklik kullanılarak gerçekleştirilebilir. Gelecekte ne olursa olsun, çarpışma testi mankenleri araç güvenliği kuruluşları tarafından kullanılmaya devam etmektedir. Ayrıca bu testler, toplumun güvenliğini sağlamada büyük rol oynamaktadır. Çarpışma Testleri Neden Çok Pahalıdır? sorusuna verilecek en kısa cevap: çarpışma mankenleri, insanlar kadar gerçekçi bilgileri, uzmanlara sunmaktadır.