Ana Sayfa Danışman Çekilen Araçlar Nasıl Yüklenmeli? Nelere Dikkat Edilmeli?

Çekilen Araçlar Nasıl Yüklenmeli? Nelere Dikkat Edilmeli?

0
2136

Amerika ve Avrupa’da çok yaygın olarak kullanılan ve özellikle pick-up’ların arkasına bağlanıp çekilen, römork tarzı yük taşıma araçları, günümüzde lojistik firmalarının yaygınlaşmasıyla tarihe karışmaya yüz tuttu. Ancak hala bir yerlerde bu araçları kullanan insanlar olduğuna eminim. Hatta belki de bu yazıdan sonra ilginizi çeker ve bir tane almak için ciddi olarak düşünmeye başlarsınız kim bilir. Bu yüzden bugün sizlere çekilen araçlar nasıl yüklenmeli? Yüklenirken nelere dikkat edilmeli? Temalı bir yazı hazırladım.

Çekilen Araçlar Nasıl Yüklenmeli?

İster ailenizle bambaşka bir yere taşınıyor olun isterseniz de sadece dinlenmek için bir geziye çıkıyor olun, hiç fark etmez. İki durumda da yolculuk öncesi toparlanma yetmezmiş gibi bir de araca yerleştirme derdi edinirsiniz. Üstelik bu sorun eşyalarınızı yerleştirdiğinizde de son bulmaz, aracınızı kullanırken de dikkatli olmalısınız ki eşyalarınıza ya da sizin yol hakimiyetinize zarar gelmesin.

Önce en kötü senaryodan başlayalım. Ağır ve değerli eşyalar taşıdığınızı varsayarsak eğer, seyahatiniz sırasında bu eşyalar çok güçlü kuvvetlerle yer değiştirebilir. Maruz kaldığınız bu güçlü fiziksel kuvvetin etkisi, size yol hakimiyetinizi kaybettirebilir ya da aracınızın devrilmesine sebep olabilir. Böyle büyük bir taşınma ortasında, bu aksilik hiç de kabul edilebilir bir şey olmayacaktır. Bu yüzden, yükleme aşamalarında daha stratejik düşünmek sizi olası olumsuz durumlardan uzak tutacaktır.

Fizik En Büyük Yardımcımız

Hayatımızın birçok yerinde olduğu gibi yük taşırken de fizik bilimi en büyük yardımcımızdır. Öncelikle çoğumuzun en az bir kere duymuş olduğu ama hepimizin şahit olduğu eylemsizlik yasasından bahsedelim. Eylemsizlik yasasını çok basit bir örnekle açıklamak mümkün. Diyelim ki ön sağ yolcu koltuğunda oturuyorsunuz ve sürücü birden frene bastı, bu durumda ön cama doğru bir hareket yaşarsınız değil mi? Bu durum eylemsizlik yasasının en bariz örneklerinden biridir. Nesneler kendi hareketlerini devam ettirme eğilimindedirler bu sebepten, aracınız aniden durursa veya keskin bir dönüş yaparsa, aracınızda bulunan nesneler gittikleri yöne doğru devam etmek isteyeceklerdir ve bu da kayıp veya hasara neden olacaktır. Her ne kadar normal bir otomobilde bu sorun bariz bir şekilde yaşanmayıp frenleriniz otomobili güvenli bir şekilde durdurabilse de takılı çekilen araç dengesiz yükleme nedeniyle tehlikeli şekilde tepki verebilir. Bu yüzden bu konuda daha önce tecrübeli olsanız dahi bazı önemli yönergeleri her seferinde yeniden hatırlamak avantajlı olacaktır.

Yükleme İşlemine Dair Birkaç İpucu

Öncelikle dikkat etmeniz gereken ilk faktör, aracınızı tıka basa doldurmamaktır. Aracınızın kılavuzunda maksimum yük ağırlığı yazıyordur, bu sınırı özellikle trafiğin yoğun olduğu yollarda aşmamaya çalışmalısınız.

“Çekilen araçlar nasıl yüklenmeli?” sorusuna verilebilecek birçok yanlış cevap vardır. Bunlardan ilki ağır yüklerin önlere doğru konulması gerektiğini düşünmektir. Ağır yüklerin öne kısma baskı oluşturması özellikle fren yapıp onları daha da öne doğru çektiğiniz anda sürmüş olduğunuz aracın ön tekerleklerinin yerden kalkmasına sebep olabilir. Bu durumda bir sürüş yapmanın zorluğunu hayal edebilirsiniz. Ayrıca tam tersi durum da doğru değildir. Ağır yükleri aracın arkasına koyarsanız, sürüş hakimiyetini tam olarak sağlayamazsınız.

 

Herhangi bir otomobilin ağırlık merkezi ne kadar yere yakın olursa savrulmaları kontrol etmek de o kadar kolay olacaktır. Bu sebepten ağır yükleri zemine yaymanız hem daha aşağıda bir ağırlık merkezinizin olmasını sağlayacak hem de yüklerinizin daha dengeli dağılmasını sağlayacaktır. Yani ağır malzemelerinizi olabildiğince homojen olarak zemine yaymalı, hafif olanları da bir üst katmana yerleştirmelisiniz.

İyi güzel tüm malzemeleri güzelce yerleştirdiğinizi varsayalım. Peki birkaç kilometre sonra bu malzemeler yerlerinde sabit durmazsa, bu işlemlerin hiçbir anlamı kalmayacaktır. Eylemsizlik kanunu sebebiyle yer değiştiren bu malzemeleri başka bir fizik kanunu ile çok basit bir şekilde yerlerinde tutabilirsiniz, sürtünme kuvveti. Zemine sereceğiniz bir halının yüzeyi pürüzlü oluğu için kaymaları büyük ölçüde engelleyecektir. Ancak tabi ki kesin çözüm olduğu söylenemez zira halılar tümsekten geçerken bazı malzemelerinizin yukarıya doğru yapacağı hareketlerin önüne geçemezler.

Çekilen Araçlar Nasıl Boşaltılmalı

Yeni aldığınız bir fincan takımının bir moloz yığınına dönüşmemesi için en mantıklı seçenek onu bağlamaktır. Yollardaki engebeleri de hesaba kattığımız zaman bu tarz kırılabilir eşyalar birçok yöne doğru hareket etme potansiyeline sahiptir bu yüzden birçok birden hesaba katıp ona göre bir bağlama işlemi yaptığınıza emin olun.

Tüm önlemleri aldığınız ve hiçbir zayiat vermeden gideceğiniz yere ulaştınız. Artık rahatlayabilir misiniz? Hayır. Tüm bu önlemleri yolculuğun sonunda yüklerinizin boşaltılırken kırıldığını görmek için almadınız. Bu yüzden yüklerinizi nasıl boşaltacağınızı da stratejik olarak planlamanız gerekir.

İlk olarak aracı düz bir zemine park ettiğinize emin olun. Eğer böyle bir şey mümkün değilse mutlaka tekerleklerin önüne takozlar yerleştirmekte fayda var. Daha sonra aracınızdaki ağır yükleri indirmek için bir rampa sistemi kullanmak büyük avantaj sağlayacaktır. Çünkü rampalar, daha uzun bir mesafede daha az kuvvet kullanarak aynı miktarda işi yapmanıza olanak tanır. Ayrıca yine çok ağır nesneler söz konusu olduğunda yavaşça hareket etmeye özen gösterin aksi takdirde ciddi yaralanmalar yaşayabilirsiniz.

Tüm bunlara rağmen en önemli konu “Çekilen araçlar nasıl yüklenmeli?” ne de “Çekilen araçlar nasıl boşaltılmalı?” sorusudur. Bu gibi taşınmalarda sabırlı ve sağ duyulu bir sürüş başarılı bir taşımanın en büyük sırrıdır.

İkinci El Otomobil İlanlarımızı Görmek için Hemen Tıklayın!

HENÜZ YORUM YOK