Ana Sayfa Danışman Çekiş Kontrolü Nedir ve Nasıl Çalışır?

Çekiş Kontrolü Nedir ve Nasıl Çalışır?

0
4302

2011’den beri her yeni arabaya standart olarak çekiş kontrolü takılmıştır. Üreticilerin büyük çoğunluğu, 2011’den çok önce onu standart bir donanım haline getirmişti zaten. Kesinlikle otomobilleri çok daha güvenli hale getiren bir özellik olduğunu söylemeliyiz.

Çekiş kontrolü artık farkında bile olmadan kullandığımız bir güvenlik donanımı haline gelmiştir. Direksiyonun arkasında bulunur fakat çoğumuz onu fark etmeyiz bile.

Basitçe ifade edersek, çekiş kontrol sistemi, tekerlek aksamasını önleme yeteneğine sahip otomobil içinde elektronik bir sistemdir.

Çekiş kontrolü nasıl çalışır?

En basit şekliyle çekiş kontrolü sistemi, bir lastiğin ne zaman tutuşunu kaybettiğini ve patinaj yapmaya başladığını ve sonra durduğunu veya dönüş hızını yavaşlattığını algılamak için tasarlanmıştır. Bunu yapmak için çekiş kontrol sistemi, frenleme sırasında bir tekerleğin ne zaman kilitlendiğini algılayan ABS sensörlerini kullanır. Çekiş kontrolü, önden, arkadan veya dört tekerlekten çekişli bir araca takılabilir ve hangi tekerlekler kullanılırsa kullanılsın prensip aynıdır.

Dönen tekerlek elektronik sensörler tarafından tanımlandıktan sonra, arabanın mekanizması, tekerleğin yavaşlamasına ve çekişe başlamasına izin vermek için anlık olarak motor çıkışını kesecektir. Bazı arabalarda bu neredeyse güç dağıtımında hafif bir problem varmış gibi hissedilebilir. Veya hatta motorda bir tekleme oluşmuş gibi hissedilebilir. Ancak genel olarak modern çekiş kontrol sistemleri o kadar mükemmeldir ki, müdahaleleri genellikle algılanmaz.

Çekiş kontrolüne ek olarak, çoğu yeni arabada, diğerlerinden daha hızlı dönen tekerleğe anlık olarak fren uygulayarak çekiş kontrolünü bir kademe daha ileri götüren bir Elektronik Denge Kontrol sistemi (genellikle ESP veya ESC olarak adlandırılır) bulunur. Bazı sistemler ayrıca motorun gücünü en fazla çekişe sahip tekerleklere aktarabilir.

2. El Araba İlanları

HENÜZ YORUM YOK