CNG yani sıkıştırılmış doğalgaz güvenli mi? Doğalgazla çalışan arabalar tehlikeli mi? CNG nedir? Türkiye’de CNG sistemleri kullanılıyor mu…Mert Yılmaz, bu sorulara yanıt aradı…
CNG / Sıkıştırılmış Doğalgaz Güvenli mi?
Türkiye bir LPG’li araç cenneti. Bu araçların güvenli olup olmadığı her zaman tartışılmıştır ama modern LPG sistemlerinin üretilmesiyle son yıllarda bu tartışmalar iyice azaldı. Binek otomobillere uygulanan doğalgaz sistemleri denilince aklımıza ilk LPG gelse de tek çözüm bu değil. Ülkemizde çok bilinmese de CNG adlı bir yakıt türü daha var. Peki, CNG nedir?
CNG Nedir?
Compressed Natural Gas yani sıkıştırılmış doğalgaz anlamına gelen CNG, mevcut gazın 3000 ila 3600 PSI arası değerlerde basınca dayanıklı tanklarda sıkıştırılmasıyla elde ediliyor. Bu işlem sonucu yüksek yanıcılık oranına sahip CNG oluşuyor. CNG, gaz formunda olduğundan dolayı hacmi oldukça yüksek bir hacme sahip. Buna karşılık daha büyük depolama alanlarına ihtiyaç duyuyor. Binek araçlarda kullanımının fazla olmamasının nedeni de bu. LPG’ye oranla hem performans hem de tüketim anlamında daha verimli. Türkiye’de CNG sistemleri daha çok toplu taşıma araçlarında kullanılıyor.
Fabrika Çıkışı LPG’li Araçların Listesi
Sıkıştırılmış Doğalgaz Ne Kadar Ekonomik?
Oktan değerinin 120-125 seviyelerinde olması, temiz ve tam yanmanın sağlanması, yağ ile karışmaması sonucu motorun ömrünü uzatması, zamanla yakıt tüketimi artışına neden olmaması ve patlama tehlikesinin diğer yakıtlara oranla düşük olması (doğalgazın tutuşma sıcaklığı 650 derece, benzinin ise 350 derece) CNG’nin avantajlı yönlerini oluşturuyor. LPG’nin aksine dizel motorlara da uygulanabilen CNG, benzinli Araçlarda yüzde 60, dizellerde ise yüzde 30 ekonomi sağlıyor.
Sıkıştırılmış Doğalgazlı Araba Patlar mı?
Geçtiğimiz günlerde Almanya’da CNG’li bir Audi A3’ün patlaması sonucu, bu sistem güvenli mi sorusu tekrar gündeme geldi. Tabii ki tek bir patlama bu sonucu doğurmaz, sonuçta bakımları zamanında yapılmayan benzinli otomobillerin bile hâlâ yandığını duyabiliyoruz.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi CNG, benzinden yaklaşık iki kat daha fazla tutuşma sıcaklığına ihtiyaç duyuyor. Aynı zamanda dar bir yanma kabiliyetine sahip. Yani havada yüzde 5’in altında ve yüzde 15’in üzerindeki konsantrasyonlarda yanmıyor. Yüksek tutuşma sıcaklığı ve sınırlı tutuşma aralığı nedeniyle, CNG’nin yanlışlıkla tutuşmasını veya yanması pek de olası değil.
CNG Zehirli mi?
CNG yakıt tüpleri ne kadar güvenli?
CNG yüksek basınçta depolandığı için ürünün yüksek basıncının onu diğer yakıtlardan daha tehlikeli hale getirdiği gibi bir algı mevcut. Yüksek basınçlı gazda kaçak olduğunda gazın yukarı doğru dağılma eğilimi de daha fazla oluyor. Bu da sızıntının tutuşma riskini daha aza indiriyor. Kısaca Almanya’daki Audi A3 patlamasının bir istisna olduğunu söyleyebiliriz. Yapılan testler ve uzun zamandır elde edilen veriler, CNG’nin diğer yakıtlardan daha verimli ve güvenli olduğunu gösteriyor. Bu nedenle neden ülkemizde yaygın olarak kullanılmadığı sorusu da akıllara geliyor.