Ana Sayfa Danışman Çöl Kaplanı Kemal Merkit Kimdir?

Çöl Kaplanı Kemal Merkit Kimdir?

0
2159

Çöl Kaplanı Kemal Merkit Kimdir? Yetenekli motosiklet yarışçısı Kemal Merkit namı diğer Çöl Kaplanı olarak anılmaktadır. Dünyanın en önemli ve popüler yarışlarından biri olan Dakar Rallisi’nde uzun yıllar boy göstermiştir. Adını da unutulmayacak Türk motosiklet yarışçıları listesine yazdırmıştır.

Çöl kaplanı takma adı ile bilinen Kemal Merkit, Türk motosiklet camiası için oldukça popüler ve başarılı isimlerden biridir. 1960 yılında İstanbul’da doğan Merkit, Lise yıllarında motosikletlere merak sarmıştır. Özellikle Avusturya Lisesi’nde eğitimini devam ettirdiği yıllarda ilgilendiği spor dalları, Kemal Merkit’in motosiklet sevdasını pekiştirmiştir. Dediğimizi gibi spora her zaman ilgili olan Merkit; bisiklet, snowboard, tenis gibi sporlarla da ilgilenirken, 18 yaşında sörf hocalığı yapmaya başlamıştır. Uzun bir süre boyunca sörf hocalığına devam eden Merkit’in hayatı 1991 yılında değişmiştir. Eşinin doğum gününde aldığı motosiklet, Merkit’in hedeflerini ve yaşam tarzını büyük ölçüde değiştirmiştir. Kısa sürece uzun yol turlarına başlayan Kemal Merkit, Kısa süre sonra, dönemin efsane yarışı Camel Trophy’nin yakın arkadaşı olmuştur. 1997 yılında da ilk yurtdışı yarışına katılmıştır. İlk yarışından sonra hayatını motosiklet sürüşlerine adayan Merkit, döneminde sahip olduğu arkadaşlarıyla beraber Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri, Fas gibi ülkelerde de yarışlara katılmıştır.  

Dakar Macerasına Katılan İlk Türk Motorcu

Genellikle ilk Türk motosiklet yarışçısı olarak birçok yarışa katılan Kemal Merkit, yalnız yarışmasına rağmen oldukça uzman ve yetenekli biriydi. Ayrıca 1990’lı yıllarda sponsorluk ve motorsporlarının bilinirliği Türkiye’de çok fazla olmadığı için bu yarışlara kendi imkanları ile gitmiştir. Bu nedenle de yanında mekanik uzmanı götürmedi ve yarışlar sırasında karşılaştığı sorunları kendisi gidermiştir. Fakat Kemal Merkit, küçük yaştan beri mekaniğe ilgi duymaktaydı. Bu yüzden yarışlarda zor olsa da birçok sorunu kendi başına halletmiştir. Yarışlarda hem mekanik tarafta hem de sürücü tarafında olması oldukça zordur. Zorlu süreç, Kemal Merkit’e Dakar yolunu açmıştır. Dünyanın en prestijli motor yarışı ve etkinliklerinden biri olan Dakar Rallisi’ne katılmaya karar veren Merkit, yine sponsor bulamadı. Maalesef ki ülkemizin kanayan yarası olan sponsorsuzluk, birçok yeteneğin ortaya çıkamamasına neden olmaktadır. Fakat Kemal Merkit sponsor bulamasa da yarışa kendi imkanlarıyla katılmak istemiştir.

Yanında mekanik uzmanı olmadığından günde yüzlerce kilometre yarışmasına rağmen motosikletinin sorunları ve bakımlarını tek başına yapmak zorunda kalmıştır. Rakipler ile kıyasladığımız zaman da Kemal Merkit’in ne kadar zor bir şeyi başardığını görmekteyiz. Motosiklet sürücü olarak ilk defa ralli yarışına katılan Kemal Merkit, oldukça zorlu bir yarış serüveni yaşamıştır. Ayrıca yarışa üst üste Türkiye’den gitmesi ile Türk motosiklet camiasının ilgisini çekmeyi başaran Merkit, sonunda sponsor bularak en azından Dakar Rallisi’nin ücretlerinin bir kısmını da olsa daha karşılamaya başlamıştır.

Sonu Kötü Biten Kaza

Bildiğimiz üzere her yarışta veya motosiklet sürüşünde kazalar meydana gelebilmektedir. Bu kazaların bazıları ölümcül olsa da birçoğu hafif yaralanmalar ile atlatılmaktadır. Kemal Merkit Transanatolia Rallisi’ne katılma istedi ve Türkiye’yi  temsil etmeyi düşünmüştür. Ayrıca 2010 yılında bu yarışta motosiklet kategorisinde birinci olmayı başarmıştır. 2012 Transanatolia Rallisi’nin üçüncü buluşmasına da katılan Merkit, 5 Eylül 2012’de yarışa başlamıştır. 7 Eylül 2012 günü ise Konya’da bulunan Meke Gölü’nün yakınında gerçekleşen ve adını da buradan alan Meke Gölü etabında yön tayin etmek için arkadaşı İtalyan sürücü Nirco Niotto ile mola vermiştir.  Bu sırada öndeki moladan habersiz olan Hollandalı sporcu Wouter Vaar Kamp, hakimiyetini kaybederek Merkit’e çarpmıştır. Merkit ve Kamp olay yerinde vefat etti.  İtalyan sürücü Niotto ise kazadan yaralı olarak kurtuldu. Merkit’in, babasının atölyesinde başlayan mekanik macerası, Meke Gölü’nde sona erdi. Yarışta bile diğer yarışmacılara yardım eden Merkit, birçok zorluk yaşamasına rağmen asla hayallerinden ve hedeflerinden vazgeçmedi. Türkiye’deki motosiklet camiasının en iyi kalpli ve yetenekli Ralli yarışçılarından biri olan Merkit, yerel ve yabancı motosiklet sevdalıları için bir idol olarak hayatımıza dahil olmuştur.

Unutulmayacak Numara: 55

Kemal Merkit yarışmalarına her zaman 55 numara ile çıkmaktaydı. Bu yüzden 55 olan motor numarası, bizim için oldukça önemlidir. 52 yaşında çok sevdiği motosikletinin üzerinde Konya’nın Meke Gölü civarında vefat eden Kemal Merkit, motosiklet sevdalılarına da birçok farklı anı ve heyecan katmayı başarmıştır. Ayrıca gelecek nesillere de idol olmuştur. Sonuç olarak, “Çöl Kaplanı Kemal Merkit Kimdir?” adlı içeriğimizle birlikte gelecek nesillerin unutmaması gereken başarılı ve idealist motosiklet sevdalısı Merkit’i bir kez daha andık.

İkinci El Motosiklet İlanları 

HENÜZ YORUM YOK