Motosiklet sürmek konusunda ileri seviye bir sürüş tekniği olan Countersteer virajlarda kontrollü dönüş sağlamak adına yapılan bir sürüş tekniğidir.
Temel mantığı motorun yatarak viraj alması olan Countersteer gidonun zıt yönde hareket etmesiyle başlar. Bu nedenle sürücüler için ilk bakışta ürkütücü bir sürüş gibi görünse de aslında dönüş konusunda güvende hissettiren bir etkisi vardır.
Motosiklet kullanan acemi sürücülerin dikkatle okuması gereken ve uzun süre motosiklet sürmesine rağmen countersteer tekniği konusunda eksikleri olan sürücüler için önemli bilgiler içeren yazımızı okumaya devam edin.
Countersteer Nasıl Yapılır?
Başlangıçta kollarınız birbirine paralel olacak şekilde olmalı ve gidonu sıkıca tutmalısınız. Gidonu gevşek bir şekilde tutmanız hakimiyeti kaybetmenize neden olabilir. Yolun engebe durumuna göre motosikletin kendisini rahat hissetmesi adına gidonu kısa süreliğine gevşek tutabilirsiniz. Bu sayede tekerlekler ve gidon yoldaki çakıl taşları ve diğer küçük etmenleri kendisi sönümleyebilir. Ama tetikte olmayı da unutmayın.
Motorun Yapacaklarını Planla
Motorla viraja gelmeden önce hızınızın ne olduğu, fren temas noktalarını ve vites düşürüp düşürmeyeceğinizi planlayarak virajda kafa karışıklığına ve dikkatinizi dağıtan sorunların önüne geçebilirsiniz.
Dizler İle Motosiklete Sıkıca Tutunun
Bütünleşme olarak da tabir ettiğimiz bu hareketi motosiklet ile aynı açıda yatmamız gerektiği için yapıyoruz. Motosikleti çok fazla sıkmanıza gerek yok. Sadece kendinizi güvende hissedecek şekilde sıkmanız yeterli
Dönüşe Yaklaşırken Ne Yapmalıyım?
Dönüşe yaklaşırken en az 40 metre kala etrafınıza aynalarınıza ve motorun durumuna kısa bir göz atmalısınız. Sonrasında dönüşe yaklaşırken motosikleti yavaşlatmak için temel fren tekniklerini kullanın. Çok hızlıysanız ön fren ve arka frene aynı anda temas edebilirsiniz. Gerekirse vites düşürün ve motosikletin tehlikeli bir dönüş gerçekleştirmesinin önüne geçin. Çok tecrübeli bir sürücüyseniz bu konuda panik yapmadan hızlı bir şekilde dönüşü gerçekleştirmeniz mümkün.
Motosikletin dengesi her zaman hız ile doğru orantılı olmuştur. Ancak dönüşlerde bu denge noktası sapmaya uğrayabileceği için biraz yavaşlamayı ve dönüşten çıkarken hızınızı artırmayı düşünmelisiniz.
Tüm bu kontrolleri yaptıktan sonra motoru köşeden çok uzaklaştırmadan viraj başlangıcına gelin.
Dönüş Esnasında Ne Yapmalıyım?
Rahat bir devir ile dönüşe yaklaşırken önemli olan kısmın önce gidonu çevireceğiniz taraf olduğunu unutmayın. Sağa dönecekseniz önce sola, sola dönecekseniz önce sağa doğru bir dönüş gerçekleştirmelisiniz. Yani stabil bir hızla dönüşe gelen motosikletin örneğin sağa dönmesi için gidonu sola çevirip aniden sağa doğru yatırması virajın çok temiz ve güvenli bir şekilde geçilmesini sağlar.
Dönüş sırasında gazınızın sabit olmasına dikkat edin. Viraj esnasında gaz yüklemesi yapmak hata olur. Bu durumda sabit bir gaz ayarıyla motosikletin dönüş kabiliyetine güvenmemiz gerekir.
Virajı dönerken motorun nasıl bir model olduğu da çok önemli. Yani yüksek beygirli motorlar lastikler dışarıya doğru dönme eğilimi gösterirler. Bu aşamada sahip olduğunuz motorun türü ile beraber yola daha fazla yatmak isteyebilirsiniz. Tabi yol koşulları ve hava durumu da bu konuda belirleyici bir etkendir.
Dönüş keskinliğiniz ne kadar keskin olursa dönüşe giriş açınızda o kadar büyük olmalıdır. Bu konuya örnek verecek olursak Moto GP yarışlarından söz edebiliriz. Tüm yarışçılar çoğu virajı bu teknikle dönüyor.
Böyle anlatınca kafanızda bir aracın drift yapmadan önceki direksiyon konumunun geldiğini biliyoruz. Hareketler benzer olsa da sonuç farklı. Burada motosikleti kaydırma gibi bir hareket söz konusu değil. Rahat bir dönüş sağlanmasını amaçlıyoruz.
Dönüş sırasında acil bir durum olmadığı sürece stabil gaz ayarı ile gitmeyi ve frenlerden uzak durmayı unutmayın. Normal şartlarda yapılan ani ön fren motosikletin yavaşlaması durumunda %70 bir etkiye sahipken virajlarda bu oran daha da yükseliyor. Yani ani ön fren bir kenara, ön frene küçük bir dokunuş gerçekleştirdiğimiz de bile kayma gerçekleşecektir.
Başınızı Dik Tutun Ve Karşıya Bakın
Dönüş sırasında motoru yatıracağınız 45 derecelik açıyla yatıracağınız için panik yapıp devrileceğinizi düşünebilirsiniz. Ancak motorun yatıyor olması devrileceği anlamına gelmez. Siz konsantrasyonunuzu korumalı ve başınızı dik tutarak daima yola bakmalısınız. Bu nokta da vücut pozisyonu da çok önem kazanıyor. Örneğin motorun yattığı esnada başınız sağ gidona yakın olmalı sağ bacağınız ise 45 dereceli kaçı ile bükülmüş bir vaziyet almalıdır.
Motosiklet sürerken genelde dillere pelesenk olmuş bir söz vardır. “İki teker üzerindeyken nereye bakıyorsan oraya gidersin” bu söz her yolda olduğu gibi dönüyor olduğunuz virajda da geçerli. Dönüş esnasında yol yerine başka yere bakmanız motosikletin denge noktasının bozulmasına yol açar. Veya yere bakmanız durumunda motor olduğu yer yere serilir ve hasar görür. Yola bakmak bu aşamada çok önemlidir.
Dönüşten Hızlı Çıkmalısın
Dönüşten çıktığınız esnada iç gidon tarafına uygulayacağınız baskı ve sonrasında gaz pedalına yapacağınız yükleme ile gaza yüklenerek dış gidonu dış tarafa doğru itip motosikleti dik bir konuma getirebilirsiniz. Virajdan güvenli çıkış için bu bilgileri dikkate almalısınız.
Motosiklet kullanmak zevkli olduğu kadar ekstra dikkat etmemiz gereken bir araç olduğu için genelde sürücüler tercih etmekte çekiniyor. Ancak işin tekniğini ve kullanım pratikliği izleyeceğiniz ve öğreneceğiniz eğitimler ve uygulayacağınız yöntemler ile aslında işin teorikte değil pratikte kazanılan bir tecrübe olduğunun farkına varıyorsunuz. Çekingenliğiniz ve korkularınız sizi bu tutkudan alıkoymadan korkularınızın üzerine gidip gerekli eğitimi aldıktan sonra motosiklet kullanma hayalinize bir an önce kavuşmanız dileğiyle…