Ana Sayfa Danışman CVT Şanzıman Nedir? Nasıl Çalışır?

CVT Şanzıman Nedir? Nasıl Çalışır?

0
22396

Görsel temsilidir.

Otomatik şanzıman sınıfında yer alan Continuously Variable Transmission (CVT) şanzıman, bir vites kutusu türüdür. Ancak geleneksel olan otomatik şanzımanlardan biraz daha farklı bir yapıdadır. Bu şanzıman türü için bazı uzmanların pek çok olumlu görüşü vardır. Ayrıca CVT şanzımanın avantajlarının yanında bazı dezavantajları da söz konusudur. Bu içeriğimizde ise başta “CVT şanzıman nedir?” olmak üzere birçok sorunun cevabını vereceğiz. Gelin detaylara birlikte bakalım.

CVT Şanzıman Özellikleri

CVT şanzıman (Sürekli Değişken Şanzıman), motor gücünü tekerleklere aktarmak için kullanılan bir iletim sistemidir. Diğer şanzıman türlerinden farklı olarak CVT şanzıman, sürekli bir değişken dişli oranı sağlar. Bu motorun sürekli olarak en uygun devir aralığında çalışmasını sağlar ve daha verimli bir sürüş deneyimi sunar. Aynı zamanda bu şanzıman türünün vites küçültme ünitesi mevcut değildir ve daha çok ekonomik araçlarda yer alır.

CVT Şanzıman Nasıl Çalışır?

CVT şanzıman, kayış veya zincir gibi bir bağlantı elemanı kullanarak motor gücünü tekerleklere aktarır. Bu bağlantı elemanı, değişken çaplı konik kasnaklar arasında hareket eder. En düşük ve en yüksek vitesler arasında kayma olmaksızın sınırsız değişkenlik sağlayan bir kasnak sistemi mevcut. Motor devri değiştikçe bu kasnakların çapları otomatik olarak ayarlanır. Böylece motorun en uygun devir aralığında kalması sağlanır. Bu verimli bir iletim sağlamaya yarar. Bir çok otomobil markası tarafından tercih edilen CVT şanzıman, günümüzde sadece arabalarda değil traktör, motosiklet ve hatta elektrikli scooterlarda da kullanılır. Aslında en temel ve basit ifadeyle CVT, gaza basıldığında devir yükseltmek yerine yapısını oluşturan kasnakları iç içe sıkıştırır. Böylelikle aynı devir sayısında daha fazla hareket gücü elde edebilir.

CVT Şanzımanın Avantajları

CVT şanzıman, verimlilik noktasında güzel bir denge sunar. Sürekli değişken dişli sayesinde araç sahibine akıcı bir sürüş deneyimi sunarak bulunduğu otomobile yüksek performans katar. Yokuş inişlerinde ise iyi bir motor freni sunar. CVT şanzıman, motorun sürekli olarak en uygun devir aralığında çalışmasını sağlar. Çünkü motor gücü daha verimli bir şekilde kullanılır. CVT şanzımanlı araçlar genellikle daha düşük yakıt tüketimi sağlar. Ayrıca CVT şanzımanın verimli olmasının sebeplerinden bir diğeri ise yukarıda bahsedilen kasnak avantajıdır. Genişlikleri değişebilen kasnaklardan oluşması, CVT şanzımanı sonsuz kademeli olarak nitelendirebilir. CVT şanzıman kesintisiz güç aktarımı ve sonsuz çevirim oranı sunması yönüyle rakipsiz olarak nitelendirilir. Tüm bunların dışında CVT şanzımanın avantajları aşağıdaki gibi:

  • Diğer şanzıman türlerine göre daha az titreşim üretir. Bu durum sürüş konforunu artırır ve daha sessiz bir sürüş deneyimi yaşatır.
  • CVT şanzıman genellikle diğer türlere oranla daha hafif ve daha kompakt yapıdadır. Bu durum aracın ağırlığını azalttığı için araç, olumlu yönde etkilenir.
  • Daha az hareketli parça içerdiğinden dolayı CVT şanzıman, daha az aşınır.
  • Sistemin çalışma prensibinden dolayı egzoz gazı emisyonunda da düşüş sağlanır.

CVT Şanzımanın Dezavantajları

CVT şanzımanın her ne kadar olumlu yönleri bulunsa da bazı araçlar için uygun değildir. Aynı zamanda bazı CVT şanzıman dezavantajları da söz konusudur. Örneğin CVT şanzıman, tipik otomatik şanzımanlara kıyasla daha çabuk yıpranabilir. Olası bir yedek parça durumunda ise parçayı bulmak zor olabilir. Bu şanzıman türünde sonsuz çevirim imkanı olması, tork değerinin doğal olarak düşmesine neden olur. Bu sebeple genellikle hız tutkunu sürücüler tarafından fazla sevilmez. Bir diğer genel sıkıntı ise gaz tepkisinin diğer şanzımanlara oranla daha yavaş olmasıdır.

CVT Şanzıman Hangi Araçlarda Var?

CVT şanzıman, Japon otomobil markaları tarafından oldukça sıkça kullanılır. Özellikle dünyaca ünlü otomotiv devleri arasında yer alan Toyota ve Honda tarafından sıklıkla tercih edilir. Bu sebeple ülkemizde Japon şanzımanı olarak da tanınır. Eğer alacağınız araç Subaru, Honda, Toyota ya da Nissan ise CVT tipi bir şanzıman kullanılmış olması yüksek bir ihtimaldir. Örneğin Honda Civic, Nissan Micra, Toyota Corolla ve Ford Kuga gibi modellerde CVT şanzıman bulunur. Siz otomobilinizin şanzıman türünü biliyor musunuz? Otomobilinizin şanzıman özelliklerini bilmeniz size daha rahat bir sürüş deneyimi sağlar. Ayrıca otomobilden aldığınız verimliliği de yükseltir.

Eğer yazımızı faydalı bulduysanız “Aks Nedir? Arıza Belirtileri ve Türleri Nelerdir?” başlığımıza da göz atabilirsiniz.

HENÜZ YORUM YOK