Otomobil döşemelerinin deri kaplama olması bir lüx göstergesidir. Görünümü oldukça güzel olan deri koltuklar kullanışlı mı? Gözüktüğü kadar rahat bir kullanım sunuyor mu? Yoksa yazın terletip kışın donduruyor mu? Eski model otomobillerde deri koltuk tercihi yapılır mı? Deri koltuk bakımı nasıl yapılır? Gibi soruları cevaplayacağız. Deri Koltuk Kullanımının Avantajları ve Dezavantajları.
Deri Koltuk Kullanımının Avantajları ve Dezavantajları
Deri koltuk, otomobilin iç dizaynını oldukça etkileyen etmenlerden biridir. Aracın içi deri koltuk sayesinde daha premium gözükür. Temizlik gibi durumlar da kumaş koltuklara göre daha kolay olsa da kullanışlılık bölümünde çok iyi değildir. Ayrıca deri koltuklar kumaş koltuklara göre daha zahmetlidir. Bakım gerektirir. Aksi halde çatlama yapabilir.
Avantajları
- Deri koltuk araca premium bir hava katar. Eski model bir araç olsa da oldukça etkileyici bir görüntü sağlar.
- Deri koltuğun temizliği kolaydır. Temizleyici sıvıyı sık bez ile sil kurula.
- Deri koltuklu araçların albenisi yüksektir. Satışı daha kolaydır.
- Deri koltuklar her ne kadar hassas olarak bilinse de bakımları yapıldığı zaman kumaş koltuklardan daha uzun ömürlüdür.
Dezavantajları
- Deri koltuklar yazın terletip yakar.
- Kışın araca binerken problem olur. Oldukça soğuktur.
- Deri koltuklar bakım gerektirir. Bakımları yapılmadığında çatlar veya yırtılır.
- 2.el alınan otomobillerin çoğunun koltukları deforme olmuştur.
- Yırtılma gibi durumlarda aynı desende deri bulmak zordur. Bu sebeple onarılması pek kolay değildir.
- Onarım maliyeti yüksektir.
Deri Koltuklu Araç Alınır mı?
Otomobil almak isteyen birçok kişi deri koltuklu olmasını istiyor ancak dezavantajları olduğu akıllara gelince biraz çekiniyorlar. Şahsi fikrim; yeni otomobillerde koltuk ısıtma ve soğutma gibi donanımlar vardır. Bu tarz donanımlar var ise hiç düşünmeden satın alabilirsiniz. Eski model araçlarda tercih edilmemeli demek değildir bu. Ancak aracın en azından kliması aktif olmalıdır. Klimasız deri koltuklı bir araç ile yaz sıcağında yolculuk yapmak oldukça zordur. Ayrıca 2.el alacağınız deri koltuklu otomobillerde koltukların durumunu incelemeniz gerekir. Koltukların onarımı pek kolay ve ucuz değildir. Aracınızı aldıktan sonra koltuk bakımlarınızı aksatmayın.
Deri Koltuk Temizlik ve Bakımları
Normal şartlarda Bu işlemleri oto detailing firmaları yapmaktadır. Ancak otomobilleriyle uğraşmayı hobi edinenler için hazırladığımız bu yazıda sizlere bazı bakım ürünleri üreten firmaların geliştirmiş olduğu ürünleri ele alarak işlemin nasıl yapıldığını anlatacağız.
Deri Döşeme Temizliği
Deri döşeme temizliğinde seyreltilmiş bir şekilde sıvı sabun ve sirke kullanabileceğiniz gibi bu tarz işler için üretilmiş olan deri temizleyici kimyasalları da kullanabilirsiniz. Bu tarz ürünleri kullanmadan önce göze batmayan bir noktada deneyerek zarar görüp görmediğini anlamanız gerekir. Deri döşeme temizlik işlemini şu şekilde yapmalısınız;
- Herhangi bir sıvı kullanmadan önce deri koltuğunuzdaki toz ve kirlerden kurtulmanız gereklidir. Özellikle 2 parçanın birleştiği noktalar özenle temizlenmelidir.
- Temizlik için kullanılacak olan sıvı sprey şeklinde sıkılır. Sonrasında sert olmayan küçük bir fırça yardımıyla derinin desenine nüfus etmiş kirlerin çözünmesi sağlanır.
- Hafif nemli bir mikrofiber bezle deri koltuklar silinir.
- Koltuklar ve döşemeler kuruması için havalandırılır.
Deri Koltuk Bakımları
Deri döşemeler yapı itibarı ile düzenli bakım gerektirmektedir. Mevsimlerin değişmesi deri döşemelerin sertleşmesine ve çatlamalar oluşmasına sebep olabiliyor. Bu sebeple en geç 3