Bugün ele aldığımız konu oto dış yıkama konusu.
Detaylı bir şekilde aracın kaportası ve jantları nasıl yıkanır? Detaylarda hangi işlemlere dikkat edilmelidir? Kendi kendimize bu işi en başarılı nasıl yapabiliriz? bu sorulara cevap aradık.
Detaylı Dış Temizlik Genel Unsurlar
Öncelikle detaylı temizlik yaparken aracınızın dışını sık sık yıkamanız gerekecektir. Normal yıkamadan farklarına geçmeden önce nasıl yıkamanız gerektiği ile ilgili genel bir bilgi verebiliriz;
Dikkat etmeniz gereken konuların başında aracınızı yıkadığınız yerin güneş almaması gerekir. Özellikle yaz aylarında araç yıkarken mutlaka serin ve gölge bir zamanı beklememiz gerekiyor. Eğer bu işlemleri evinizin bahçesi ya da petrol istasyonlarında yapacak iseniz, gölge bir alanda yapmanız ya da gölge olan bir saati beklemeniz önemli çünkü;
aracınızı sabunlarken, güneşin etkisiyle çabucak kurur ve leke bırakır. Bu durum işinizi oldukça zorlaştıracaktır.
Bu sebeple rahatça yıkama yapabilmek için gölge bir ortamı tercih edin.
İkinci olarak detaylı bir dış temizlik yapacağımız için, mutlaka detay fırçası ve jantları yıkamak için bir fırça bulundurun.
Aracınızı su ile kaba kirlerinden arındırdıktan sonra, bol köpükle her yerine gelecek şekilde şampuanlayın.
Daha sonra sünger veya yumuşak bir mikrofiber bez ile ulaşabildiğiniz yer bölgeyi köpükleyiniz.
Detay fırçası ile ön ızgarayı, depo kapağının içini ve jantlarınızı arasını dikkatlice fırçalayınız.
Aracın kapı fitillerini, armasını ve üzerindeki yazıları yine detay fırçası ile özenle fırçalayınız.
Yani özetle fırça yardımı ile normal şartlarda ulaşamadığınız yer noktayı detaylıca temizlemeye özen gösterin.
Köpükleme işlemini gerekiyorsa bir kaç kez tekrarladıktan sonra, bol su ile durulayınız.
Detay olarak aracın kapı contaları, fitilleri, depo kapağı, ızgaraları, arması, yazı kabartmaları, kapı menteşeleri, davlumbaz ve jant araları gibi bölgelere özenle hassasiyet gösterin.
Fazla kirli bölgeleri için daha güçlü kimyasallar kullanabilirsiniz.
Oto Dış Yıkama: Durulama ve Kurutma
Yıkama-Köpükleme işlemlerinden sonra tekrar bol su ile durulama işlemlerine geçiyoruz.
Aracın üzerinde köpük kalmayacak şekilde her bölgesini basınçlı su ya da bol su ile duruluyoruz.
Daha sonra, kalitesinden emin olduğumuz bir mikro fiber bez yardımı ile her yerini kuruluyoruz.
Eğer kalitesiz bir bez kullanırsanız aracın üzerinde ve camlarında mutlaka leke kalır, ayrıca kalitesiz bir bez aracınızın kaporta yüzerinde kılcal çiziklere sebep olabilir.
Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta ise, aracı duruladıktan sonra kaporta üzerindeki sular akarken, ilk olarak ayrı bir bez kullanarak camları kurulama işlemine öncelik vererek, hem aracın üzerindeki sular arınmak için zaman bulur aynı zamanda camlarınızda leke kalmadan silmek için kendinize zaman yaratmış olursunuz.
Camları iç ve dış olacak şekilde gerekiyorsa cam silici kimyasallar yardımı ile sildikten sonra aracın geri kalan bölgelerini kaliteli bir bez yardımı ile kurutabilirsiniz.
Camlarınızı silerken cam silmek için üretilmiş bezleri kullanırsanız daha kolay ve temiz bir işlem gerçekleştirmiş olursunuz.
Detaylı şekilde aracınızı temizleyerek gıcır gıcır bir görüntüye kavuşmuş oldunuz. 🙂 Şimdi biraz dinlenmek için aracınızı uzaktan seyredip daha sonra eğer yapacaksanız diğer detaylı temizlik işlemlerine başlayabilirsiniz. 🙂
Ellerinizin sağlığı için eldiven kullanmayı da ihmal etmeyiniz.
Tekerinize taş değmesin.