Bir anlık dikkat dağınıklığı maliyetli olabilir. Dizel araca benzin koymak, bir otomobilin güç aktarma sistemine ciddi şekilde zarar verebilir. İşte bu hata yapıldıysa yapmanız gerekenler.
Dizel araca benzin koymak
Günlük yaşamın giderek daha çılgınca olan ritimleri, genellikle bizi az ya da çok ciddi olabilecek bazı dikkat dağınıklığına neden olur. Bu dikkat dağınıklığı ile dizel aracınıza benzin koyabilirsiniz.
Bu durumda paniğe kapılmamak ve aracınızın tamiri için yüksek bir miktar ödemek zorunda kalmamak için aşağıdaki ipuçlarını takip etmekte fayda var.
Bununla birlikte, yalnızca dizele benzin koyma hatasını yapan istasyon çalışanı ise, hasar için tazminat almanın mümkün olduğunu unutmayın.
Dizel yerine benzin
Dizel aracınıza benzini koyduğunuzda ve yakıt doldurduktan hemen sonra tekrar çalıştırdığınızda, arabanın davranışında bazı tuhaflıklar fark edeceksiniz. Motorun güç dağıtımı düzensiz olacaktır, motordan gelen tıkırtılar veya sesler duyabilirsiniz ve ayrıca egzozdan önemli miktarda siyah duman çıktığını fark etmek de mümkün olacaktır.
Dizel araca benzin koyduğunuzu fark ettikten hemen sonra durmazsanız , motorun işlevselliğinden ciddi şekilde ödün verebilirsiniz. Sebep olması muhtemel hasar, motorun yağlanmamasından, enjeksiyon pompasının tıkanmasından ve son olarak da valfler ve pistonların hasarından oluşur.
Arabanızda ayrıca bir partikül filtresi varsa, güvenliğinizi riske atarsınız çünkü bu cihaz yüksek sıcaklıklarda ince tozu ortadan kaldırır. Ancak yanmamış benzinde bulunan maddeleri dönüştürmek için tasarlanmamıştır. Bu durumda benzin filtreden akarak yangına neden olabilir.
Dizel yakıtta tolere edilen benzin yüzdesi
Dizel motora biraz benzin eklerken dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de girilen miktardır. Aslında, hatayı hemen fark ederseniz, ardı ardına iki kez dizel doldurarak, depoyu bir defadan diğerine tamamen boşaltmadan, benzini olabildiğince seyreltebilirsiniz.
Dizel motorda benzin
Öte yandan, dizeldeki benzin miktarı çok miktardaysa ve yapılan hatayı fark ederseniz, yanlış yakıtın yakıt sisteminde ve motorda dolaşarak ciddi hasara yol açmasını önlemek için aracınızı hiç çalıştırmamanız çok önemlidir.
Bu önleme ek olarak, kontağı açmamak da aynı derecede önemlidir. Bu işlem enjeksiyon pompasını çalıştırır. Dizelde benzin varken bu bileşenin zarar görmesinden kesinlikle kaçınılmalıdır. Bu nedenle, bu nedenle, arabanızı servis alanından, belki de bir çalışanın yardımıyla itmeniz ve aracı bir çekici ile çekmeniz gerekir.
Hatayı fark etmediyseniz ve aracı çalıştırdıysanız ve aracınızın motorunun garip davranışını fark etmeden önce birkaç kilometre yol aldıysanız ve de katedilen mesafe minimum ise, hemen kenara çekin. Bu durumda depoyu temizlemek ve dizel filtresini değiştirmek yeterli olabilir. Bu işlem çok pahalı değil.
Öte yandan enjeksiyon sisteminin, valflerin, pistonların restorasyonu veya ciddi bir hasar durumunda tüm motorun değiştirilmesi çok daha pahalıya mal olabilir. Dizele benzin koymamak için , bu nedenle tavsiye, her zaman azami dikkat göstermeniz veya bu hatalı işlemin yapılmasını engelleyen özel kapaklar satın almanızdır.