Ana Sayfa Danışman Dizel Motor Nasıl Çalışır?

Dizel Motor Nasıl Çalışır?

0
7762

Dizel otomobiller gerek yakıt tüketimi açısından gerekse de sağladığı yüksek tork değerleri ile bir çok kişinin tercih ettiği otomobillerdir. Günümüzde dizel otomobiller, common rail yakıt sistemine sahip ve turbo beslemelidir. Ancak 90’lı yıllara kadar üretilen otomobillerin birçoğunda turbo teknolojisi bulunmayıp düz dizel motora sahiptir. Bahsi geçen yıllarda bazı markalar; elektrikli gaz pedalına sahip kartlı mazot pompaları çıkarmıştı. Ancak geçiş döneminde olduğu için çok da başarılı sayılmazdı. Sonrasında açıkan common-rail yakıt sistemine sahip motorlar; oldukça başarılı oldu. Dizel motorun gelişiminden bahsettik. Peki dizel motor nasıl çalışır? Bu yazımızda sizlere Dizel motorun çalışma prensibinden bahsedeceğiz.

Dizel Motor Nasıl Çalışır ?

Tipik dizel motor, tıpkı benzinli motor gibi dört zamanlı olarak çalışır. Bununla birlikte, vuruşların süreci benzin vuruşlarından farklıdır. İki işlem arasındaki temel fark, yakıtın nasıl beslendiği ve ateşlendiği ile ilgilidir. Dizel motorun dört vuruşunu icat etmekten sorumlu Rudolph Diesel idi. Bu, hava için daha yüksek bir sıkıştırma oranına dayanan bir döngüdür. Bu sıkıştırılmış havadan üretilen ısı, 400 ° C ile 800 ° C arasındaki herhangi bir yere ulaşabilir. Bazen sıcaklık bu değerin üzerine bile çıkacaktır. Ancak sıcaklığın bu miktara kadar çıkması gerekir çünkü dizel yakıtının yanması için yüksek sıcaklık gerekir.

İlk Zaman

Dizel motorun ilk stroku neredeyse benzin çevrimiyle aynıdır. Giriş valfi açılır ve dışarıdaki havanın içeri girmesini sağlar. Aşağıdaki silindirler, havayı içine çeken pistonların aşağı doğru hareketinden dolayı bu havayı alırlar.

İkinci Zaman

 İkinci vuruş sıkıştırmayı içerir. Giriş valfi kapandıktan sonra, pistonlar yukarı doğru hareket etmeye başladığında hava sıkıştırılır. Bu bölgede daha yüksek sıkıştırmaya izin veren küçük bir kapalı alan vardır.

Üçüncü Zaman

Üçüncü vuruş yanmayı içerecektir. Hava yüksek oranda sıkıştırıldıkça şiddetli bir şekilde ısınmaya başlar. Yakıt enjektörleri daha sonra dizel yakıtı, tüm bu sıcak sıkıştırılmış havanın bulunduğu yanma odasına püskürtecektir. Yakıt, bu basınçlı havaya temas ettiği anda hemen tutuşacaktır. Bu ateşlemenin sonucu, aracı hareket ettirmek için gerekli gücü yaratan ısı enerjisidir.

Dördüncü Zaman

Dördüncü vuruş egzozla ilgilidir. Oluşan tüm egzoz gazları, pistonlar nedeniyle açık egzoz valfinden dışarı atılacaktır. Bu, dizel araçların bilindiği kötü şöhretli siyah dumanı yaratır. Bu duman yığınlardan ve / veya egzoz borusundan dışarı çıkacaktır.

2.El Otomobil İlanları

HENÜZ YORUM YOK