Ana Sayfa Danışman Dizel Motorun Ömrü Neden Daha Kısa

Dizel Motorun Ömrü Neden Daha Kısa

11
55830

Dizel araba daha mı ekonomik gerçekten? Peki, dizel motorun ömrü neden daha kısa? Dizel mi benzinli mi almak gerek? Dizel dezavantaj olabilir mi… Bu soruların yanıtı mazot fiyatı ve dizel motorun ömründe gizli…

Biz de dizel motorun ömrü neden daha kısa araştırdık…

Dizel Motor

Dizel Motorun Ömrü Neden Daha Kısa

Ülkemizde de dünyanın genelinde de sıklıkla tercih edilen motor tipi dizel şüphesiz. Bunun en önemli etkeni de dizel yakıtın nispeten uygun olması. Mazot tüketiminin benzinli motorlara oranla daha uygun seviyede olduğunu da belirtmek gerekiyor. Bu etkenlerin doğal sonucu olarak da Türkiye gibi yakıtın pahalı olduğu ülkelerde dizel motorlu araçlar diğerlerine oranla daha çok tercih ediliyor. Ancak işin başka boyutları da var. Yani “dizel ekonomiktir” demek biraz havada kalan bir cümle. Çünkü dizel aracın bakım süresi daha kısa, dizel motorun ömrü daha kısa ve dizel yakıt tüketen araçlar çevreye daha fazla zarar veriyor. Ayrıca dizel araçlar benzinlilerden biraz daha pahalı. Peki, dizel motorun ömrü neden daha kısa?

Dizel Motorlar Hakkında

Dizel motorların benzinli motorlara göre yapısal farklılıkları bulunuyor. Benzinli motorlardaki ateşleme yaparak yanmanın aksine, dizel motorlarda yakıt sıkıştırılarak yüksek hızla püskürtülüyor ve herhangi bir ateşleme ihtiyaç olmadan yakıtın tutuşması sağlanıyor. Sürtünmeden faydalanarak yapılan bu ateşlemeden kaynaklı olarak da benzinli araçlarda verim %20 civarında gezinirken dizel motorlarda aynı koşullar altında verim %40 civarında. Sadece bu bile neden dizel motorun tercih edilir olduğunun büyük bir göstergesi.

Dizel Motorların Ömrü Neden Daha Kısadır?

Dizel motorlarda yanmanın daha kuvvetli olduğunu söylemiştik. Bu durum, dizel araçlarda çekişin fazla olması ayrıcalığını getirir. Buna rağmen motor malzemesinin daha dayanıklı olabilmesi için yapılan geliştirmelerle ağırlık daha fazla hale gelmiştir. Metal ağırlığı fazla olduğu için de dizel motorlar fazla devir yapamaz ve kesilirler. Devrin 4000’den daha hızlı olamadığını da belirtmeden geçmeyelim.

Yanmanın yüksek ve metalin ağır olduğu dizel motorlarda sorunlar da doğal olarak fazlalaşıyor. Her ne kadar dizel yakıt benzine oranla yağlanma özelliği daha fazla olan bir yapıya sahip olsa da zaman içerisinde, motordaki yanmanın kuvveti iç parçalara zarar veriyor. Metal performansındaki bu düşüşlerle birlikte dizel motorların ömrü de doğal olarak daha kısa oluyor.

Düzenli bakım ve doğru kullanımlarla motor dayanımı süresi arttırılabilmekle birlikte dizel motorların ömrü ortalama 400 – 500 bin kilometre aralığındadır. Kullanım dışı amaçlarla ya da bozuk yol koşulları gibi etkenlerin sık olduğu kullanımlarda motorun ömrünün daha az olacağını unutmamak gerekir. Düz yol ve standartlara uygun olan kullanımlarla birlikte düzenli olarak bakıma tabi tutulan dizel motorların ise bahsettiğimiz 500 bin kilometrenin de üstüne çıkabileceğini belirtelim. Yine de durum aksamdaki bileşenlerin yüksek ve yoğun yanma ile alakalı olarak daha kolay aşınacağını, bozulup kırılabileceğini de unutmamalıyız.

Yakıt ile ilgili performansı düşünüldüğünde gerçekten ciddi tasarruf sağlayan dizel motorların yapılarından dolayı parça maliyetlerinin yüksek olduğunu unutmamak gerek. 

Arabam Kaç Para >>

Trink Sat >>

11 YORUMLAR

  1. Erol EREN
    Benzinli motora göre daha düşük devirde çalışması, düşük devirde yüksek tork üreterek zorlanmadan devir çevirmesi, yapısal olarak daha dayanıklı malzemeler ile üretilmesi ve motorinin ilave yağlama özelliği nedeniyle dizel motorlar benzinli motorlardan daha uzun ömürlü ve dayanıklıdır.
  2. Mumin
    Erol Eren bey . İyi hoş guzel soyluyorsunuz ama sizin belliki dizel araciniz var ve kendinizi avutmak icin burda boyle insanlarin paylastigi dogrulari yalanliyorsunuz. Siz once arastirin bakalim motor bloğu catlayan piston kolu çikartan motor tip leri dizel mi benzinlimidir? Dizel motor verimlidir ammavelakin sıkıştirma oraninin fazlaligindan dolayi motor daha kolay yipranir ve harabolur. Kullanmasini bilmeyen bir cocugun altina sofir dizel wolksvagen verildi ve 65 bin km de motoru yedi. Ayni sıkıştirma orani benzinli araçta olsaydi emin olun bir çoğu conta yakar blok çatlatir vs.vs işin sırri sıkıştirma oranidir hem dizelin yanmasi icin gereklidir bir yandan da motorun ömrüne etkendir ters oranti olarak yani
  3. Serhat
    Bütün ağır vasıtalar, otobüsler, kamyonlar neden dizel yakıtlı? Ve milyonlarca km yapıyorlar, dizel aracı kullanmak biraz daha özveri ister turbo dizellerde birazda zaman kaybına neden olur (yağlanma ve soğuma süreleri) yedek parça ve bakım maliyetleri biraz yüksek fakat 1.3 multijet yani 1249cc bir dizel motor İle şehir içinde 750- 800000 gibi km yapanlar var bu hacimde benzinli varmı bu kadar km yapabilen? Tamam benzinlinin devir çevirmesi çabuk ısınması iyi bir durum yedek parça maliyetleri ise daha iyi fakat uzun ömür bence iyi kullanılan dizel otomobilde daha fazladır.
  4. Sadretttin kurt
    Sıfır dizel araç aldım 4,5 yılda 133 bin km oldu, "oooo çok km deniyor" arabayı 4 yıl kullanıp çöpe mi atacağız ben anlamadım bu işten, Yılda 5 bin km kullanacaksam niye araba alayım. 4 yılda bir sıfır araba mı alalım.
  5. Irfan
    Valla dizel motor kullancisni kendi secer cok dogru bende opel corsa c kasa 2004 1.3 var 380bine geldim motorda en ufak sorun yasamdim turbo dahil hic birzman ilk marsta motor sogukken kalkis yapamdim ve cok uzun sureli kullanmlrda diker motoru durdurmadim su ankdarda tik yok yagida motul 5.30 sentetik kullanyorum 7binde degisyorum bukdar ama su bi gercek basta mersdes opel ve fiat motorlari cok uzun omurlu olyo
  6. ayhan
    Aynı hacimde aynı özveride kullanılan dizel ve benzinli motorları kıyasladığın zaman dizel motorun ömrü daha uzundur. Bakımları düzgün yapılmayan özverili kullanılmayan aynı şartlarda dizel ve benzinli motorlarda benzinli motorlar daha uzun ömürlüdür. turbo beslemeli benzinli motorların ömürleri daime dizel motorlardan daha kısadır. Genel olarak benzinli motorların ömrü daha uzundur bilgisi aslında atmosferik benzinli motorlar için geçerlidir. atmosferik benzinli motorların ömürler gerçekten çok uzundur . Günümüzde özellikle düşük hacimli benzinli motorların ömürleri çok kısadır ve Yağ eksiltme sorunlarıyla sık karşılaşırlar
  7. BAHATTIN KAYA
    2014 W.Caddy 1.6 TDI 102 PS Ticari Panelvan aracımı Sıfır aldığımdan beri Kullanıyorum,işim gereği Hemen hemen Her gün 1000 kg yük taşıyorum,Şu anda 294.000 km deyim İnanın Motor Sıfır gibi..1 kez bile öntakım yaptırmadım,aracın Her yeri fren diskleri bile Orjinal..1 kez Egr değiştim,ve 250.000 km civarında partikülü mecburen iptal etiirdim..Araba Mükemmel..Çok memnunum,Bakımlarını çok nizami Castrol yağ kulklanarak yaptırdım yakıtı hep BP den aldım..Bu işin Lideri CADDY..
  8. Ice log transport
    On yılı gecti tır şoförlüğü yapıyorum çocukluğumdan bu yana hep dizel arabaların üstündeyim şuan sürdüğüm tır 2 milyon 433.700 km de [ iki milyon dörtyüz otuz üçbin yediyüz kilometre] ve halen fabrikanın koyduğu motor var üzerinde ne rektefe oldu ne tamir gördü üst kapak dahi sökülmedi sadece pompa enjektör ve buna bağlı turbo bakımları yapıldı hepsi buladar ve bu araç sürekli olarak Türkiye Avrupa arası ortalama 20 tonla çalışıyor sıfır alındığından beri tek ben kullandım markasını merak eden olur sanırım 530 beygir otomatik vites Daf xf euro 5 arac... Kendi şahsi işlerim içinde kullandığım ufak bir otomobilim var oda yine 88 model 1.6 turbo dizel golf 2 ve o arabamda şuan 800 bin km civarlarında orijinal motoru hiç tamir görmedi 1994 senesinden beri bizde diyeceğim şuki., benzinli araçları oldum olasıya sevemedim ve buladar uzun ömürlü olduklarına da inanmıyorum anlatılan değil yaşadığıma bakıyorum benzinli arac alıp tüp taktırıp ayda bir tüpe ayar yaptırmaya gidenleride anlamıyorum yazın hararet yapar çalışmaz kışın soğuk ayaz olur çalışmazlar.... Tabi yinede herkesin kendi tercihi saygı duyarım
  9. Hacı Veli
    Fiat'ın multijet dizel motorları nasıl 800.000 km yapıyor. Onlar da motorini sıkıştırıp patlatmıyor mu? Onlarda turbo yok mu? Demek ki yapınca oluyor.