Ana Sayfa Danışman Dizel Partikül Filtresi Nedir? Görevi Nedir? Nasıl Temizlenir?

Dizel Partikül Filtresi Nedir? Görevi Nedir? Nasıl Temizlenir?

0
14372

Dizel Partikül filtresi (DPF) dizel araçlarda olmazsa olmaz bir parçadır. Denetleyici kurumlar tarafından egzoz emisyonuna ne kadar dikkat ediliyorsa, partikül filtresi de egzoz emisyonu ile neredeyse aynı görevi görmektedir.

Dizel Partikül Filtresi (DPF) Nedir?

DPF yeni üretilen arabalarda uygulanmaya başlanmıştır. Dizel araçlarda bu filtre, doğaya ve insanlığa daha az zarar vermesi için tasarlanıp kullanılması öngörülmüştür. Araçların tek çıkış noktası egzoz olduğu için DPF egzozla birleşerek aynı noktadan çıkış sağlar ve kötü gaz salınımını en aza indirir.

Dizel Partikül Filtresi Görevi Nedir?

Partikül filtresinin içerisinde çok sayıda bal peteğini andıran gözenekler vardır. Araçta tam yakılmayan yakıtın salınımının zararlı olduğu için partikül filtresi bu yakılmamış yakıtı içerisine alır.

Egzozdan çıkan gazların tamamı bu gözeneklerden geçer. Egzozdan çıkan yanmış gazlar filtre edilirken, yanmayan yakıtlar için aynısı söylenemez. Artan yakıtlar bu filtreye yapışırlar. Doğal denge böylece korunmuş olur.

DPF Nasıl Temizlenir?

DPf, bir filtre türü olduğu için tıkanıklığında temizlenmesi gereklidir.

  • Pasif yenilenme

Normal şartlarında gerçekleşen bu yöntemde dizel partikül filtresi, motordan çıkan sıcak egzoz gazlarının sayesinde  ısınır ve partiküller bu sayede takılı kaldıkları yerlerde yanarlar. Yanan bu partiküllerin zararlı özellikleri kaybolur ve egzoz vasıtasıyla atmosfere salınırlar.

  • Aktif yenileme

Motor beyni odaklı bu yöntemde, filtre içerisindeki partiküller yaklaşık %45’e ulaştığı zaman devreye girerek tıkanmayı engellemek için enjektörlerin yakıt püskürtme zamanlarına değişiklik yapar ve egzoz gazı çıkış sıcaklığı bu sayede yükselir ve  partiküller aynı pasif yenilemede olduğu gibi yanar.

  • Sürüş ile yenileme

Yoğun ve sıkışık trafikte düşük hızlar ile kısa mesafelerde kullanılan araçlarda hem pasif hem de aktif yenileme çaresiz kalır. Ancak bazı durumlarda dışardan müdahaleye gerek kalmadan gerçekleştirilebilir. Dizel partikül filtresi ışığının yanması durumunda paniklemeye gerek yok . Bu durumdan kolay bir şekilde kurtulabilirsiniz

Bu yöntemde 60-70km/saat hız ile  durmadan ve yavaşlamadan 10-15 dakika yol almak gereklidir. Ancak önemli olan vitesin düşük devir saatinin yüksek rolanti de olması gerekir. Otomatik araçlarda ise spor modlar kullanılarak yüksek devirlere çıkarılır  Motor devri ise genellikle 2500 devir/dakika civarında olabilir. Yani aracın bir miktar zorlandığı hissedilmelidir.

Dizel Partikül Filtreli Yağ Ne Demek?

Partiküllü motor yağı, dizel araçlar için kullanılan partikül sistemi için özel tasarlanmıştır. Aynı zamanda partiküllü motor yağı incedir ve performans arttırma özelliği vardır. Dizel yakıt benzinliye göre daha zor yandığı için piston hareketi partikülsüzden daha fazladır. Böylece sürtünme minimum olurken performans ise maksimum hale gelir.

Hangi Araçlarda Dizel Partikül Filtresi Vardır?

1995’den günümüze kadar tüm binek ve ticari araçlarda Dizel Partikül Filtresi yer almaktadır. Aynı zamanda 2010 modele kadar dizel ve benzinli araçlarda katalizör bulunuyor. Fakat 2010 model üstü dizel araçlarda dizel partikül filtresi bulunmaktadır. Ek olarak Euro 4 araçların bazılarında DPF bulunmaktadır. Ancak dizel partikül filtresi Euro 5 ve Euro 6 araçların tümünde bulunmaktadır. Ayrıca bu emisyon standartlarını karşılamak için geliştirilen bir parçadır.

DPF Partikül İptali Nasıl Yapılır?

Partikül filtresi dizel araçlarda bulunur. Yakıt yanmalarında oluşan zehirli gazları filtreleyen bir kontrol sistemidir. Fakat iptal etmek isteyen sürücüler olabiliyor. İptal etmek için iki farklı kolay yöntem vardır. Bunlar mekanik ve yazılım şeklindedir. İki yöntem de sıklıkla kullanılmaktadır.

  • Mekanik Yöntem

İlk olarak mekanik yönteme bakalım. Mekanik yöntemde ilk olarak dizel partikül filtresinin üzerindeki birkaç kapak açılır. İçerisinde bulunun filtre dışarıya boşaltılır. Ardından filtrede ses oluşmaması adına petekler halinde sırayla parçalar kaynatılmaktadır. Böylece dizel partikül filtresi iptali mekanik olarak gerçekleşir. Fakat bu işlemler uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde daha büyük sıkıntılar olabilir.

  • Yazılım Yöntemi

Dizel partikül filtresi iptalinde mekanik boşaltım yapıldıktan sonra yazılım ile filtre iptal edilmektedir. Otomobildeki yazılımlarda DPF’yi kontrol eden haritalar yer almaktadır. Bunlar iptal etme sırasında teker teker iptal edilir. Ardından güncellenen yazılımlar tekrar motor kontrol ünitelerine yazdırılmalıdır. Bunun sonucunda iptal işlemi gerçekleşmiş olur. Tüm bu iptal işlemlerinden sonra dizel partikül filtresinin arıza lambası da gözükmeyecektir.

Fakat çevreyi korumak adına iptal edilmesini tavsiye etmiyoruz.

Arabam Kaç Para?

Trink Sat!

HENÜZ YORUM YOK