Ana Sayfa Danışman Doğalgazlı Araba Nasıl Çalışır, Ekonomik Midir?

Doğalgazlı Araba Nasıl Çalışır, Ekonomik Midir?

0
4750

Otomobil teknolojilerindeki değişim ve dönüşüm rüzgarı, şu sıralar yetişmekte epey zorlandığımız bir süratte ilerliyor. Maliyetler nedeniyle yakıt konusuna odaklanan markalar, iklim değişikliğini önlemek ve bu amaç için emisyonları azaltmak uğruna elektrikli araçlara yöneldi. Bundan önce de birtakım alternatifler denendi elbette. Bunlardan biri de ülkemizde oldukça yaygın ve bilinen bir uygulama olan LPG. Daha önce doğal gaz ile çalışan araba duyuş olabilirsiniz, doğal gazlı otobüsleri görmüş de olabilirsiniz. Doğal gazlı araba, aslında her gün sokakta gördüğümüz otomobiller gibi sıradan bir görüntüye sahip olmakla birlikte yakıt olarak sıkıştırılmış (CNG) veya sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) kullanmaktadır. Gelin sizlere doğalgazlı araba nasıl çalışır, doğalgazlı araba daha ekonomik midir ve neden yaygınlaşmamıştır sorularının cevaplarını verelim.

Doğalgazlı Araba Yakıt Olarak Ne Kullanır?

Doğalgazlı araçlar yakıt olarak CNG veya LNG kullanır. Sıkıştırılmış doğal gaz anlamına gelen CNG, evimizde kullandığımız doğal gazın 200-300 bar sıkıştırılması ile elde edilir. Sıvılaştırılmış doğal gaz anlamına gelen LNG ise normal doğal gazın -160 santigrad dereceye getirilerek sıvılaştırılmış halidir.

Doğalgazlı Araba Nasıl Çalışır?

Doğalgazlı arabalar da aslında geleneksel otomobiller ile aynı çalışma prensibine sahiptir. Motor bloğunda belirgin bir fark gözlemlenmez çünkü doğal gaz da benzin gibi yanma odalarına enjektörler vasıtasıyla aktarılır. Tek fark 200-300 bar basınç altında sıkılaştırılan ve depolanan CNG’nin yanma odalarına gitmeden önce bir basınç regülatöründen geçerek enjektörlerden sağlıklı çıkmasını sağlayacak bir sistemin olmasıdır.

Doğalgazlı Araçların Avantajları

Doğalgazlı araçları tercih sebebi yapan ilk etmen ekonomik olmaları. Ancak sistemler burada pek de garantici değil. Zira sıkıştırılmış doğalgaz yapısı gereği kaçaklara yatkın bir sistem. Öte yandan, doğalgazın çıkarılma ve elde edilme maliyeti petrole göre daha kolay ve ucuz olduğu için birim maliyeti genelde benzinin altında oluyor. Ancak tüketim miktarı aradaki bu açığı kapatabiliyor.

Peki doğalgazı cazip kılan ya da kullanılmasını sağlayan nedir diye soracak olursanız şöyle diyelim: Emisyonlar! Doğalgaz %11 daha az CO2 ve %90 Nitrojen Oksit gazı salınımına sahip. Bu da onu benzinli ve dizel araçlara göre çok daha çevreci hale getiriyor.

Doğalgazlı Araçların Dezavantajları

Doğalgazlı araçları, hem ekonomi hem çevrecilik hem de ulaşılabilirlik bakımından benzinli araçlar ile elektrikli araçların arasına koyabiliriz. Ancak olgunlaşamadan tedavülden kalkması gündemde olan bu teknoloji, ülkemizde de hem teknik açıdan bilinmiyor hem de altyapısı yeterli değil.

 

 

HENÜZ YORUM YOK