Kurallara uymak, trafikteki can ve mal güvenliği açısından son derece önemli. Ancak bazen dikkatsizlik ya da umursamazca verilen kararlar sebebiyle kural ihlalleri yaşanabiliyor. Bu ihlaller sonucu sürücülerin karşılaştığı önemli cezalardan biri de ehliyete el konulması. Böyle bir cezayla karşılaşan sürücülerin, ehliyeti geri alma süreçleri hakkında da bilgi sahibi olması gerekiyor. Umarız ki bu tür tehlikeli durumlar yaşanmaz ancak ihtiyaç duyulması halinde tüm bilmeniz gerekenleri sizin bir araya getirdik.
Hangi Durumlarda Ehliyete El Konulur?
Sürücünün trafik güvenliğini tehdit ettiği önemli durumlarda ehliyete el konuluyor. Bu tür bir genel bilgi herkesin belleğinde yer alsa da tam olarak hangi durumlarda ehliyete el konulduğu çoğu zaman bilinmiyor. İşte ehliyetinizi kaybetmenize neden olabilecek durumlar:
100 ceza puanına ulaşmak
Yapmış olduğunuz her trafik hatası size para cezası veya ceza puanı olarak geri dönüyor. Örneğin ehliyetsiz trafiğe çıkmak ve kırmızı ışık ihlali gibi hatalar bir yıl içinde yüz ceza puanına ulaşırsa ehliyetinize el konuluyor. Eğer bir yıl içinde ilk defa yüz puanı aşarsanız el konulma süresi 4 ay ile sınırlı. Aynı yıl içinde ikinci kez tekrarlanması durumunda 4 aya ek olarak psiko-teknik teste tabi tutulursunuz. Sürücülük yapmanıza engel olmadığına dair belgeyi alabilirseniz sürücü belgenizi de geri alabilirsiniz. Aynı yıl içinde üçüncü kez yüz puana ulaşırsanız ehliyetinize süresiz el konulmasına sebep olursunuz.
Ölüme sebebiyet veren kazaya karışmış olmak
Ölüme yol açan kazalarda, kusurlu bulunan sürücünün ehliyetine 1 yıl süreyle el konuluyor.
Uyuşturucu etkisinde araç kullanmak
Sürücünün uyuşturucu madde kullandığı tespit edilirse ehliyetine el konuluyor. Bu durumda el konulma süresi 5 yıl oluyor. Ayrıca uyuşturucu etkisindeyken tespit edilen sürücüye para cezası kesiliyor.
Stajyer sürücü olarak kural ihlali yapmak
Yeni mevzuata göre, yeni ehliyet alan sürücüler 2 yıl aday sürücü olarak görülüyor. Henüz aday olan sürücülerin trafik ihlali yapması durumunda ehliyetlerine el konuluyor.
Ehliyetin geçerlilik süresinin dolması
Her ehliyet sınıfının kendi geçerlilik süresi bulunuyor. Ayrıca belgelerin üzerinde son kullanma tarihlerine de yer veriliyor. Tüm sürücülerin bu tarihler içerisinde kullanım sağlayıp süre bitiminde yenileme işlemlerini gerçekleştirmesi gerekiyor. Süre bitiminde yeniden ehliyet çıkarılmazsa para cezası uygulanıyor ve sürücünün ehliyetine el konuluyor.
Sağlık durumunun bozulması
Sağlık durumu kötüye giden sürücülerin de ehliyetine el konuluyor. Eğer trafik güvenliğini tehdit eden bir durum bulunmuyorsa ve bu belgelenerek onaylanırsa sürücü ehliyetini geri alabiliyor.
Hız sınırının aşılması
Hız sınırının %30 aşılması ve bu ihlalin bir yıl içinde beş defa tekrarlanması, ehliyete el konulma sebeplerinden. Bu durumda sürücülerin ehliyetine bir yıl süreyle el konulabiliyor.
Alkollü araç kullanmak
Bir sürücünün 0.50 promil alkol aldığı tespit edilirse para cezası ile birlikte ve 6 ay süreli ehliyetine el konulabiliyor. Eğer sürücü bir trafik kazasına karışmışsa para cezası arttığı gibi 6 ay sonra ehliyeti geri alma süresi de 2 yıla çıkıyor.
Ehliyet Nasıl Geri Alınır?
Ehliyeti geri alma konusuna baktığımızda uygulamaların, belgeye el konma sebebine göre değişiklik gösterebildiğini görüyoruz. Örneğin kırmızı ışıkta geçme nedeniyle aynı yıl içinde iki veya daha fazla kez ehliyetinize el konulursa psiko-teknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanı denetiminden geçmeniz gerekiyor. Sürücü belgesini geri almanızda bir mani görülmemesi durumunda, idari para cezasını da ödediyseniz el konulan ehliyeti geri alma hakkınız bulunuyor. Elbette bu durum, alıkonma cezasının süresi sonlandığında geçerli oluyor. Kaptırılan ehliyeti geri alma sürecinde şunlara dikkat etmenizde fayda var:
- Ehliyetinize konulan alıkonma süresi mutlaka dolmak zorunda.
- Alıkonma süresinin sonunda, sürücülük yapmanızda herhangi bir sakınca bulunmadığına dair belge isteniyorsa resmi sağlık kurumlarından almanız gerekiyor.
- Psiko-teknik değerlendirme gerekli görülüyorsa ehliyetinizi almak için mutlaka yerine getirmelisiniz.
- Karayolları Trafik Kanununa istinaden idari para cezalarının tamamının tahsil edilmiş olması gerekiyor. Trafik idari para cezalarının tamamının tahsil edildiğini gösteren “trafik cezası borcu yoktur” belgesi ile ehliyeti geri alma başvurusu yapabilirsiniz.
- Sürücü belgenizi sizin dışınızda birisi alacaksa o kişiye mutlaka noter tarafından “sürücü belgemi almaya yetkilidir” ibaresine sahip vekalet vermeniz gerekiyor.
Sürücü Belgesi Nereden Geri Alınır?
El konulan ehliyet nereden alınır sorusunun cevabı oldukça basit. Sürücü belgenize el koyan trafik birimine veya en yakın trafik denetleme şube müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Alıkonma süresinin bitiminde dilekçe ile başvurarak sürücü belgenizi geri alabilirsiniz. Gerekli trafik cezasını ödedikten sonra bu süreç için ekstra bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Cezayı ödediğinize dair belge ve borcu yoktur belgesi yeterli ehliyeti geri almak için yeterli oluyor.
Ehliyete El Koyma İtirazı Nasıl Yapılır?
Cezanız ödendiğinde ya da süresi dolduğunda ehliyetinizi rahatlıkla geri alabilirsiniz. Eğer bu el konma işleminin haksız yere gerçekleştiğini düşünüyorsanız itiraz etme hakkınızı da kullanabilirsiniz. El konulan ehliyetin iadesi için bir sürücü belgesi geri alma tutanağı doldurmanız gerekiyor. Bu tutanakla başvurunuzu gerçekleştirebilir ve haklı bulunması halinde ehliyetinize derhal kavuşabilirsiniz.
Ehliyet Alma Şartlarını Daha Yakından İncelemek için Tıklayın!