Ana Sayfa Danışman Emniyet Kemeri Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Emniyet Kemeri Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

1
7030

Emniyet Kemeri

Emniyet kemeri, bir aracın sürücüsünü veya yolcusunu bir çarpışma veya ani durma sırasında ortaya çıkabilecek zararlı hareketlere karşı korumak için tasarlanmış bir araç güvenlik cihazıdır. Emniyet kemeri, iç çarpma tehlikeleri ile ikincil çarpmaların gücünü azaltarak; hava yastığının maksimum etkinliği için yolcuları doğru konumda tutar. Bir çarpışmada veya devrilme durumunda yolcuların araçtan fırlamasını önleyerek trafik çarpışmasında ölüm veya ciddi yaralanma olasılığını azaltır.

Hareket halindeyken, sürücü ve yolcular araba ile aynı hızda seyahat ederler. Sürücü, aracı aniden durdurursa veya çarparsa, sürücü ve yolcular, aracın durmadan önce gittiği hızda devam eder. Emniyet kemeri, sürücüye ve yolculara düşmelerini veya aracın iç kısmıyla temas etmelerini önlemek için karşı bir kuvvet uygular. Emniyet kemerleri, yolcuların güvenliğindeki hayati rolleri nedeniyle Birincil Emniyet Sistemleri (Primary Restraint Systems-PRS) olarak kabul edilir.

İki Noktalı Kemer

İki uç noktasında 2 noktalı bir kayış takılır. Basit bir kayış ilk olarak 12 Mart 1910’da ABD Sinyal Birliği Havacılık Bölümü’nde pilot Benjamin Foulois tarafından kullanıldı. Türbülans sırasında kontrolde kalmak sağlanabiliyordu.

Kucak Kemeri

Kucak kemeri, belden geçen bir kayıştır. Bu, üç noktalı kayış gerektiren mevzuattan önceki en yaygın kayış türüdür ve daha eski arabalarda bulunur. Yolcu uçak koltukları gibi, yolcu otobüsleri de kucak kemerleri ile donatılmıştır.1980’lere kadar, üç noktalı kemerler genellikle otomobillerin yalnızca ön koltuklarında mevcuttu; arka koltuklara sadece genellikle kucak kemeri takıldı. Kucak kemerlerinin bel omurlarının ayrılmasına ve bazen buna bağlı felç veya “emniyet kemeri sendromuna” neden olabiliyordu. Bu potansiyel,  neredeyse tüm gelişmiş ülkelerde yolcu güvenliği üç noktalı kemerler gerektirecek şekilde kademeli olarak revize edilmesine yol açtı.

Omuz Kemeri

Bir “kuşak” veya omuz askısı, araç yolcusunun omzunun üzerinden çapraz olarak geçen ve kucağının içine takılan bir kayıştır. Omuz askısı kucak kemeri diline takılabilir veya kucak kemerinden tamamen ayrı bir dil ve tokaya sahip olabilir. 1970’lerin ortalarında, Chrysler’in “Uni-Belt” gibi üç noktalı kayış sistemleri, Amerikan yapımı arabalarda ayrı kucak ve omuz kayışlarının yerini almaya başladı. Bu tür üç noktalı kayışlar Volvo gibi Avrupa araçlarında ise zaten sağlanmıştı.

Üç Noktalı Kemer

Üç noktalı kayış, ayrı vatka ve kanat kayışlarına benzeyen, ancak birleşik olan Y şeklinde bir düzenlemedir. Ayrı kuşak kemeri gibi, bir çarpışmada, üç noktalı kemer, hareket eden gövdenin enerjisini göğüs, pelvis ve omuzlara yayar. Volvo, ilk üretim üç noktalı kayışı 1959’da piyasaya sürdü. Üç noktalı kemeri olan ilk otomobil, 13 Ağustos 1959’da Kristianstad’daki bir bayiye teslim edilen bir Volvo PV 544’tü. Bununla birlikte, standart bir öğe olarak üç noktalı emniyet kemerine sahip ilk otomobil modeli 1959 Volvo’ydu. Volvo daha sonra güvenlik amacıyla yeni emniyet kemeri tasarım patentini açtı ve diğer otomobil üreticilerine ücretsiz olarak sundu.

Koltukta Kemer

Koltukta Kemer (Belt-in-Seat, BIS) araç yapısından ziyade koltuğun kendisine bağlı omuz kemerine sahip üç noktalı bir emniyet kemeridir. Bu sistemi kullanan ilk otomobil, 1970 yılından itibaren ön koltuklarda standart olarak BIS sunan Range Rover Classic’di. Renault Vel Satis gibi bazı arabalar bu sistemi ön koltuklar için kullanmaktadır. Chrysler ve Cadillac bu tasarımı kullanmalarıyla tanınmaktadır. Antik otomobil meraklıları bazen otomobillerindeki orijinal koltukları BIS donanımlı ön koltuklarla değiştirerek bu otomobiller yeni olduğunda mevcut olmayan bir güvenlik önlemi sağlar. Bununla birlikte, modern BIS sistemleri, düzgün çalışması için tipik olarak koltuklara ve aracın elektrik sistemine takılması ve bağlanması gereken elektronikleri kullanır.

4, 5 ve 6 Noktalı Kemer

Beş noktalı emniyet kemerleri genellikle çocuk güvenlik koltuklarında ve yarış arabalarında bulunur. Kucak kısmı, bacaklar arasında bir kemere bağlanır ve iki omuz kemeri vardır; bu da koltuğa toplam beş bağlantı noktası sağlar. 4 noktalı kemer de buna benzer, ancak bacaklar arasında kayış yoktur. 6 noktalı bir kemer ise bacakların arasında iki kayışa sahiptir. NASCAR’da, 6 noktalı kemerler, ölümcül bir kaza geçirdiğinde beş noktalı bir koşum takımı giyen Dale Earnhardt’ın ölümünden sonra popüler oldu.

Yedi Noktalı Kemer

Akrobasi uçakları sıklıkla bu kemer türünü kullanır. Uçağın farklı bir kısmına takılmış yedek bir kucak kemeri ile beş noktalı bir kemer takımından oluşan bir kombinasyon bulunur. Pilotu koltuktan kaldıran manevralar için destek sağlar. Başarısız bir uçaktan paraşütle atlamak gerekirse pilotun iki koşum takımını açmasını gerektirir.

1 YORUM