Günümüzde neredeyse tüm araçlar enjeksiyonlu motor tipine sahiptir. Ülkemizde önceki yıllarda karbüratörlü araçlar üretilirken 2000’li yıllardan itibaren, otomobillerin çoğu enjeksiyon teknolojisi ile donatıldı. Benzinli motorlarda karbüratör, yakıt enjeksiyonu sistemi bilinmeden önce en iyi sistem idi. Ancak modern içten yanmalı motorlarda ise bu sistem kullanılmamaktadır. Peki ya enjeksiyon nedir? Enjektör Arızasını Nasıl Anlarız? Gelin hep birlikte inceleyelim…
Enjektör Nedir?
Enjektör yakıtı alıp yanma odasına miktarını ayarlayarak gönderen bir parçadır. Otomobillerin çalışması için kalp niteliğinde olan parçalardan bir tanesidir. İki farklı yakıt türü için üretilen enjektörler kendi arasında ikiye ayrılır. Bunlar dizel enjektör ve benzinli enjektördür.
Enjektör açıldığında benzin basıncı ile benzin ince delik veya deliklerden emme manifoldundan geçen havanın üzerine püskürtülür. Böylece küçük partiküller halindeki yakıt yanma odasına doğru harekete geçer.
Enjektör Arızasının Sebepleri Nelerdir?
- Enjektör arızası başlıca sebeplerinden en önemlisi kalitesiz yakıt kullanmaktır. Yükselen yakıt fiyatlarından dolayı kalitesiz uygun fiyatlı yakıtlara yönelen araç sahipleri aslında kar yapacakken istemeden zarara uğramaktadırlar. Ucuz yakıtın karşılığı, enjektör arızasına sebep olmaktadır.
- Bir diğer husus ise aracınızın bakımlarına önem vermelisiniz. Aracınız benzinli veya dizel fark etmeksizin periyodik bakımlarını gününde yaptırmanız aracınızın aksamlarının daha uzun ömürlü olmasına imkan sunmaktadır.
- Örneğin aracınız benzinli ise benzin filtrenizin düzenli olarak değişmesi gerekmektedir. Çünkü yakıt filtresi benzinin enjektöre gönderilmeden önce süzülmesini ve temizlenmesini sağlar. Yakıt filtresinin eskimesinden dolayı enjektöre kirli benzin geçirerek enjektörün tıkanmasına neden olur. Buda enjektörde arızalanmaya sebep olacaktır.
Enjektör Arızası Nedir? Nasıl Anlarız?
1) Yakıt Tüketiminde Artış
Kaçıran bir yakıt enjektörü, yanma çevriminde yanlış strokta bile motora yakıt damlatıyor olabilir. Bu, herhangi bir şekilde güç üretmeye katkıda bulunmadığı için boşa harcanmış bir yakıttır.
2) Aracınız Geç Marş Alır
Sabahları marş bastığınızda geç çalışma problemiyle karşılaşıyorsanız birden fazla sebebi olabilir. Ancak yakıt enjektörünün taşırması da aracın boğulmasına ve geç çalışmasına neden olmaktadır.
3) Araç Rölantide Beklerken Stop Eder
Işıklarda beklerken ve yahut vitesi boşa attığınızda aracınız stop eder. Veya vites geçişlerinde devir saatinde hızlı düşmeler ve dalgalanmalar olmaktadır.
4) Aracın Hızlanmasında Sorunlar Görülür
Eğer aracınızın Enjektör’ü arızalanmış ise sürüş esnasında aracınızdaki performans düşüklükleri gözle görülür bir hal alır.
Enjektör Arızasında Yapılması Gereken Nedir?
Bu sorunla karşılan araç sahipleri ilk etapta enjektör temizleyici ürünleri deneyebilirler. Bilindik ve kaliteli marka ürünleri tercih etmeniz aracınız için daha güvenilir olacaktır. Enjektör temizleyiciden herhangi bir fayda alamadıysanız, olabildiğince kısa zaman içerisinde aracınızı servise ve yahut ustanıza götürmeniz enjektörün motora zarar vermesini önleyecektir.