Formula E Nedir? Formula E Hakkında Her Şey… Dünya çapındaki en önemli ve popüler yarışlardan biri de Formula 1’dir. Formula 1, yarış tarihinde zirvede yer almaktadır. Ancak petrole olan tüketimin artması, çevre felaketlerinin de artmasına neden olmaktadır. Ayrıca elektrikli ve hibrit araba modellerindeki gelişimler, yarış dünyasını da etkilemektedir. Bu yüzden dünya ve otomotiv endüstrisinin daha sürdürülebilir seçeneklere yönelmesiyle birlikte 2011 yılında Formula E-Yarışı ortaya çıktı.
Formula E, Formula 1’e göre oldukça benzer olarak karşımıza çıkıyor. Ancak pil takımları için motor değişimi ve gürültü olmaması nedeniyle, bilinenden oldukça farklıdır. Ayrıca düzenlemeler de farklılık göstermektedir. Formula 1’in yüksek seslerine ve yüksek heyecan seviyelerine ilgi duyuyorsanız, Formula-E bunu size sunamayabilir. Yine de yeni arabalar ve Formula E gerçekleri oldukça ilginç olarak karşımıza çıkıyor. Formula E yarışları hakkında bilmeniz gereken her şeyi, “Formula E Nedir? Formula E Hakkında Her Şey” adlı içeriğimizde derledik.
Formula E Racing Nedir?
Formula E Racing, elektrikli otomobiller ile yapılan tek koltuklu motor sporları şampiyonasıdır. Yarışlar sadece on yıl önce 2011 yılında tanıtılan yarış sayesinde sahnede yeni ve ilgi çekici olan elektrikli otomobilleri içeriyor. Formula E Racing, FIA başkanı Jean Todt ve İspanyol işadamı Alejandro Agag tarafından Paris’te kuruldu. Ancak ilk açılış yarışı 2014 yılında Pekin’de yapıldı. Yarışın FIA dünya şampiyonası statüsünü kazanması biraz zaman aldı. Ancak bunu 2020 kazandı ve o zamandan beri elektrikli araçları sevenler arasında adını duyurdu. Formula E yarış şampiyonası, Formula 1’in yanında dünya şampiyonası statüsünü elde eden diğer yarıştır. Bu nedenle son birkaç yılda muazzam bir destek ve popülarite kazanmıştır.
Yarış Yönetmelikleri
Formula E yarışları, Formula 1 takım formatına benzer şekilde her takımın her birinde iki sürücü bulunan on iki elektrikli otomobil takımını içerir. Elektrikli otomobillerin özellikleri, Formula 1’de yer alan hibrit otomobillere benzer bir tarza sahiptir. Ancak E Racing, %100 elektrikle çalışan yarış otomobillerini içerir. Formula 1 gibi Formula E Racing şampiyonası da 1,2 ila 2,1 mil uzunluğundaki geçici şehir merkezi pistlerinde gerçekleşir. Yarış sabahı, sürücüler biri 45 dakika, diğeri otuz dakika olmak üzere iki antrenman seansına katılır. Formula 1’de olduğu gibi bu iki antrenman, sürücülerin pisti ve güçlü yönlerini anlamalarına yardımcı olur. Bununla birlikte Formula 1 antrenmanları artık yarıştan günler önce yapılıyor ve genellikle çok daha uzun sürüyor.
Formula E yarışları daha sonra her sürücünün bir sıralama seansı yapmasına izin verir. Bu sayede ilk gelen kişi önce başlar. Bu birincilik konumu, hangi sürücünün en iyi tur süresine sahip olduğuyla gösterilir. Formula E yarış pilotları, her grubun en iyi turunu ayarlamak için süresi altı dakika olan altı kişilik dört gruba ayrılır. Daha sonra yarış başlar ve genellikle 45 dakika sürer. Formula E ilk başladığı zamanlar da her takım arasında bir Gen2 arabasına sahipti. Böylece sürücüler, araçlarının pilleri bittiği zaman arabaları değiştirebiliyorlardı. Bununla birlikte pil paketleri artık tüm yarış boyunca dayanabiliyor ve pit stoplar lastik değişimleri ve diğer araç onarımları içindir. Yarışın en yüksek bhp’si 268 ile sınırlandırılmıştır.
Puanlar yalnızca ilk on sürücüye dağıtılır ve birinci olan sürücü üç puan alır. Daha sonra en hızlı turu atan sürücü, nihai sonuçlarının üzerine ek bir puan alır. 2019-2020 sezonundan bu yana grup sıralamalarında en hızlı tura ulaşan sürücüye bir puan verilmektedir. Fütüristik temasına uygun olarak Formula-E yarış şampiyonası, taraftarların sosyal medya aracılığıyla katılımına olanak tanır. En çok oyu alan sürücü, yarışın ilk yarısında 5 saniye boyunca kullanılabilecek bir güç artışının keyfini çıkarabileceği bir oylama vardır. Oylama, yarıştan 6 gün önce açılır ve son yarış başlamadan 15 dakika önce kapanır.
Formula E Yarış Arabaları ve Şampiyonları
Formula E yarışında yarışan ilk otomobil , Spark Racing Technology tarafından tasarlanan Spark-Renault SRT 01E’dir. Aracın parçaları Dallara’dan Williams Advanced Engineering’e kadar çeşitli üreticiler tarafından yapılmıştır. Toplamda 42 sipariş verilmiştir. Araçların 40’ı on takım arasında dağıtıldı ve ikisi test için bekletildi. Ayrıca Spark-Renault SRT 01E ilk dört sezonda yarıştı. Ardından 2018-2019’da, sürücülerin araçlarının suyu bittikten sonra değiştirmek için orada olan karışıma Gen2 otomobili eklendi. Günümüzde ise BMW, Porsche, Nissan, DS Automobiles ve Mercedes-Benz gibi markaların hepsi Formula E yarışında yarışıyor.