Ana Sayfa Danışman Fren Havası Nasıl Alınır ?

Fren Havası Nasıl Alınır ?

0
9048

Aracın frenlerinin hava yapması, fren pedalının yumuşamasına neden olur. Dolayısıyla frenler görevini tam olarak yapamaz. Bu durum dikkate alınmaz ise kaza yapma olasılığı artar.

Frenlerin Hava Yaptığı Nasıl Anlaşılır?

Hidrolik fren sistemlerinin temel kuralı sıvının sıkıştırılamamasıdır. Sisteme hava girerse, terazi kapanacaktır. Çünkü hava sıkıştırılabilir bir elementtir. Fren hattına hava girerse, fren pedalına basıldığında uygulanan basınç havayı sıkıştırır. Bu da kaliperler üzerindeki basıncı azaltır ve sıvının fren balatalarına ulaşmasını engeller.

Aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlasını yaşıyorsanız, fren havası alınması gerekebilir:

– Fren pedalı süngerimsi bir kıvama sahipse
– Arabanın durma süresi normalden uzunsa
– Fren hattında herhangi bir yerde kaçak varsa. Sızıntılar sadece sıvının kaçmasına neden olmakla kalmaz. Aynı zamanda fren sistemine hava kabarcıklarının girmesine de neden olabilir.
– Fren balatalarınız aşınmış ve değiştirilmişse. Aşınmış balataları fren diskine bastırmak için daha fazla hidrolik sıvı gerekir. Bu, ana silindir haznesindeki sıvı seviyesinin düşmesine neden olur. Aynı zamanda bazı hava kabarcıklarının fren hatlarına girmesine de neden olur.
– Yokuş aşağı inerken veya herhangi bir nedenle fren pedalına uzun süre basarsanız, oluşan ısı fren hidroliğinin kaynamasına ve kabarcık oluşmasına neden olabilir. Ayrıca yüksek sıcaklıklar alkol bazlı hidrolik sıvıların bozulmasına neden olabilir. Tazeyken berrak olan hidrolik yağı zamanla kahverengiye döner.

ABS fren sistemleri, kirlenmiş sıvılara ve havaya karşı daha hassastır. Ancak daha az toleranslıdır. Hidrolik sıvı bozulursa, Latte benzeri bir köpük haline gelir. Ve sistemden boşaltılması zor olabilir. Daha da kötüsü, ABS pompaları ve valfleri, kirlenmiş sıvıda bulunan küçük aşındırıcı parçacıklardan kolayca zarar görebilir.

Fren sistemi aracın en önemli parçasıdır. Fren sisteminizde en ufak bir sorun fark ederseniz, frenlerinizi kontrol edin. Ayrıca frenlerinizin yılda bir kez havasının alınması güvenli sürüş için önemlidir.

Fren Havası Nasıl Alınır?

Fren Havası Alma Yöntemleri

  • Manuel Hava Alma : İlk olarak doğru fren sıvısını almalısınız. Bundan sonra arabayı bir yere monte edin ve lastiklerini çıkartın. Sonra hava alma vidasını gevşetin. Ardından fren hidroliği seviyesini kontrol edin. Aynı zamanda vida açıklığını boru ile kapatmanız gerekmektedir. Sonraki adım fren pedalını çalıştırmak için bir asistan almalısınız. Bunu her frende tekrar edin. Son olarak ana silindir rezervuarını gözlemleyin.
  • Vakumlu Hava Alma: Özel bir vakum pompası ile fren sıvısını açık hava tahliye valfinden çekmek için kullanılır.
  • Yerçekimi Hava Alma: Yerçekimi fren sıvısını açık hava alma valflerinden yavaş bir şekilde çekmesine izin verir.
  • Basınçlı Hava Alma: Özel bir basınçlı hava alma aracı, havayı açık fren hava alma cihazından dışarı atmaya zorlamak için kullanılır.
  • Ters Akış Hava Alma: Özel bir enjektör aleti, havayı boşaltma valfinden fren sistemine ve sıvı deposundan dışarıya zorlamak için kullanılır.

Çoğu tamirci manuel hava alma yöntemini tercih eder. Çünkü özel bir alet gerektirmez ve çok daha hızlıdır.

Arabam Kaç Para?

HENÜZ YORUM YOK