Fren sistemi aracın önemli bileşenlerinden biri olarak karşımıza çıkar. Bu sistemin verimli çalışabilmesi için bakımların doğru bir şekilde yapılması gerekir. Özellikle fren hidrolik yağı değişimi periyodik olarak yapılmadığında birtakım sorunlar baş gösterebilir. Çünkü fren hidrolik yağı (hidrolik sıvısı), bütün sistemin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Bu sıvı sayesinde fren pedalına yapılan baskı artar. Ayrıca fren hatlarınca dört tekerlekte de yer alan fren rotorlarına sıvı ulaştırılır. Böylelikle tekerleklere yapılan kuvvet sonrasında araba yavaşlar. Araçtan daha iyi performans elde edebilmek için fren hidroliği kontrolü sağlanmalıdır. Bu noktada fren hidrolik yağı değişimine dair detaylı bilgilere gelin birlikte göz atalım.
Hidrolik Sıvısı Değişimi
Fren sisteminin tasarlandığı gibi çalışmasına olanak tanıyan fren hidrolik sıvısı, sistemde oluşan nemi hapseder. Çünkü ısıtma ve soğutma esnasında ortamda nem oluşur. Bu nem, uzun vadede sistem bileşenlerine zarar vereceğinden dolayı fren hidrolik sıvısı, su moleküllerini etkisiz hale getirir. Uzun süre sıvısı çeken hidrolik yağ, doymaya başlar ve rengi beyaza döner. Tabi, bu noktada hidrolik sıvının değiştirilmesi gerekir. Değişmesi gerektiğini gösteren bazı işaretler vardır. Bu işaretler ise aşağıdaki gibidir:
- Fren pedalı sertleşir.
- Aracın durma süresi uzar.
- İçten dışa doğru sistem bileşenlerinde korozyon oluşur.
- Yağın renginde değişme yaşanır.
Hidrolik fren yağı değiştirilmezse frenin etkinliği azalır ve daha erken hasar almaya başlar. Ayrıca tamir maliyeti artarken sizi ve diğer sürücüleri yolculuk esnasında riske atar.
Fren Hidroliği Kaç Kilometrede Değişir?
Fren hidrolik yağının kaç kilometrede bir değişeceği hakkında pek çok bilgi vardır. Farklı kaynaklarda farklı kilometre rakamlarını görebilmek mümkündür. Örneğin bazı kaynaklarda 40.000 ila 60.000 kilometrede bir değiştirilmesi önerilir. Ancak bu durum kilometreden bağımsızdır. Burada önemli olan konu aracın güncel durumunun nasıl olduğudur. Çünkü aracın marka-modeli ve kullanım durumuna göre süreç değişir. Bununla beraber ortalama iki yılda bir değişim uygun olabilir. Araç ağır yük taşıyorsa bu süre bir yıla düşebilir.
Son olarak fren hidrolik yağı bittiğinde ya da azaldığında ikaz lambası yanmaya başlayacaktır. Böyle durumlarda ilgili kontroller sağlanmalıdır. Gerektiğinde ekleme ya da değişim yapılmalıdır. Aracın periyodik bakım zamanında yetkili servis uzmanı size gerekli bilgileri verecektir.
Fren Hidroliği Nasıl Değiştirilir?
Fren hidroliğinin değişimi için alanında uzman personel gereklidir. Çünkü değişim için en temelde doğru bilgi birikimine ve yeterli ekipmana sahip olmalıdır. Fren hidroliği değişimi genel olarak kolay bir işlem gibi gözükebilir. Fakat yağın değişim esnasında güvenlik açıkları olabileceğinden sizin yapmamanızı öneririz. Merak edenler içinse bu işlemi sadece genel hatlarıyla açıklayalım:
- Kriko yardımı ile araç yukarı kaldırılır ve tekerlekler çıkartılır.
- Eski yağ, araç içerisinden çıkartılırken haznenin hava yapmaması için yeni yağ devamlı olarak aktarılır.
- Aynı zamanda yağın değişimine sistemin en uzak tekerleğinden başlamak daha yararlıdır.
- Yağı bulunduğu alandan çıkarabilmek için vida gibi parçaların plastik tapaları çıkarılır. Ardından bir hortum yardımı ile eski yağ araçtan alınır.
- Araçtan çıkan hidrolik sıvısının rengi değişmiş olabilir. Fakat yukarıdan yeni sıvı eklemeye devam ettikçe rengi düzelecektir. Yeni hidrolik sıvısının akmaya başladığı görüldüğünde işlem tamamlanır.
- Vida tekrar sıkılıp tapalar yerine oturtulur.
- Son olarak tekerlekler monte edilir ve gerekli kontroller sağlanır.
Değişim esnasında kaliteli fren hidrolik yağı kullanmak uzun vadede yararlı olacaktır. Ayrıca seçilen sıvının araca uygun olması gerekir. Bazı zamanlarda sürücüler, “farklı fren hidrolik yağları karıştırılır mı?” sorusunu sorabilir. İki farklı fren hidrolik yağını birbirine karıştırmak araca zarar verebileceğinden dolayı tek bir yağ kullanmak doğru olandır.
Fren hidroliği hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
benim de fren taş gibi olmuştu meğer derdi buymuş. doyurduk bir güzel. artık bakımını daha düzenli yaparız. şaka maka büyük risk doğuruyor. dikkat edelim.