Ana Sayfa Danışman Fren Mesafesi Nedir?

Fren Mesafesi Nedir?

0
2807

Fren mesafesi birçok kullanıcıya göre , aracın hareket halindeyken bir anda frenleyerek durmasına kadar geçen yol diye tanımlıyorlar.

Fren Mesafesi Nedir?

Fren yapılmasındaki geçen süre kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Fren Mesafesi, frene basıldığı andan itibaren aracın durmasına kadar alınan yola denir.Tabi sadece bununla da bitmiyor. Birde durma mesafesi var. Durma Mesafesi ise frene verdiğimiz tepkiden aracın son durduğu yere kadar geçen yol uzunluğudur.

Fren yapılan mesafe , frenlerin fiziksel durumu ve lastiklerin durumuna da bağlıdır. Reaksiyon mesafesinin uzunluğu hızla orantılı olarak artar. Fren sistemi fren gücünü, tekerleklerde bulunan fren disklerine veya daha eski modellerde bulunan kampanalara iletir. Lastikler ise bu uygulanan kuvveti iletim yolunda kayıplar olsa da aynı şekilde yola tutunan tekerlere iletir. Aracın kullanıldığı zemin uygunsa (yani engelsiz tekerlerin tutunabileceği düzeyde ise) mesafe her zaman kısalır. Uygun değilse (yani kum,kar, ıslak zemin ise ) fren mesafesi bu durumda uzayabilir. Eğer aracınızda arkasına bağlı römork benzeri taşıyıcı ekipmanlar var ise bunların yüküne bağlı olarak da bu mesafe değişkenlik gösterebilir.

Öndeki Araçla olan Mesafe

Bahsettiğim üzere bu mesafe her zaman hıza bağlıdır. Yüksek hızlarda bir aracı takip ediyorsak bu mesafe uzayacağından ötürü öndeki araçla olan mesafe açık bırakılmalıdır. Olası kazaların yaşanmaması için araçların güvenliği için olmazsa olmaz fren bakımlarını doğru kişiler tarafından zamanın da yapılmalıdır.

Mesafe Neye Göre Hesaplanır ?

Reaksiyon mesafesini fren mesafesi takip eder. Fren mesafesinin uzunluğunu ise aracın hızına, yolun yüzeyine, yolun eğimine, fren ve lâstiklerin durumuna ve sürücünün deneyimine göre değişir. Örnek olarak Saatteki hızınızı 50km’den 100km’ye çıkarırsanız, 100km’deki frenlemede alınan yol, 50 km’dekine göre dört misli artar. Bu sonuçlar ise araçların arasındaki mesafeyi nasıl koruyacağınızı gösterir. Aşağıya bırakacağım tabloda da daha detaylı inceleyebilirsiniz…

HENÜZ YORUM YOK