Araç hızının ayarlanmasına yarayan fren sistemi bileşenlerinden fren pedalı, zaman zaman sürücülere zorluk çıkarabilir. Aslında fren pedalı, bu sistemin aktif hale gelmesinin başlangıç noktası olarak karşımıza çıkar. Fakat bazen fren sertleşir ve bazı teknik sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Fren pedalının neden sertleştiği sorusu da bu noktada gündeme gelir. Hadi, fren pedalı neden sertleşir bütün detaylarıyla inceleyelim.
Fren Pedalının Ağırlaşması
Fren sistemi sayesinde daha güvenli yolculuk edilir. Fakat araç sahipleri, sürüş esnasında fren pedalında sertlik hissediyorsa birtakım güvenlik açığı oluşmuş olabilir. Bu sertliğin kaynağı fren servosu olabileceği gibi ana silindir arızası da olabilir. Aynı zamanda sürüş sırasında fren pedalına devamlı olarak sert basarsanız daha sonrasında bu tarz sorunlar yaşayabilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak fren sertleşmesinin pek çok nedeni olabilir. Gelin bu nedenleri tek tek açıklayalım.
Fren Hidrolik Sıvısı Sorunları
Günlük yaşamdaki birçok araç hidrolik fren sistemine sahip. Devamlı olarak nemi hapseden fren hidrolik sıvısının yüksek kaynama derecesi bulunur. Fakat nemi sürekli emdiği için bu derece zamanla düşer ve özelliğini kaybeder. Tüm bunlara ek olarak fren hidrolik sıvısı azaldığında da fren pedalında sertleşme yaşanır. Sıvının miktarını denetleyip gerektiğinde yeterli eklemeler yapmanız gerekir. Yani, sıvının periyodik bakımlarda kontrol edilmesi ve gerektiğinde değiştirilmesi gerekir.
Fren Sistemindeki Çamur
Fren sistemi dışardan gelecek partiküllere açıktır. Bu sebeple sistemde biriken çamurlar, fren sertliğine neden olur. Hidrolik sıvının nemi ve sıvıları hemen emdiğinden bahsetmiştik. Bu durum fren sisteminde çamurlaşmaya sebep olarak arızalara yol açar.
Fren Hortumu Sorunları
Fren hidrolik sıvısını ana silindirden kalipere taşıyan hortumlarda sorun varsa pedalda sertlik hissedilir. Oluşan çatlaklar sonrasında yaşanacak sızıntı, sıvının seviyesini düşürebilir. Yani, fren pedalındaki bu sorunun düzelebilmesi için gerekli kontrolleri sağlamanız gerekir.
Fren Balatası Arızaları
Fren diskiyle yakından ilişkili olan fren balatası, arızalandığında fren pedalı sertleşmesine yol açabilir. Balatalar, aşınmış veya eskimişse güvenlik gereği bir an önce yetkili servisler tarafından değiştirilmelidir. Çünkü böyle bir sorun, fren pedalını sertleştirmekle kalmayıp frenleri de kilitler.
Ana Silindir Arızası
Fren pedalıyla hem konum hem de işlevsel olarak yakın olan ana silindir arızalandığında sürücü pedalda oluşan sertliği hisseder. İlgili parça arızalandığında gerekli tamir işlemleri en kısa zamanda yapılmalıdır.
Fren Servosu Arızası
Fren pedalının yumuşaklığından sorumlu fren servosu, frenin gücünü neredeyse beş kat yükseltir. Hortum ve kelepçelerin gevşemesi ya da yerinden çıkması parçaya hasar verir. Özellikle vakum hortumu, emme manifoldu ve parça arasında köprü olduğu için arızalandığında fren servosu hemen etkilenir. Vakum yetersizliği nedeniyle arızalar ortaya çıkar. Frenlemeye yardımcı olmadığı için pedalda sertleşme yaşanır.
Fren Kaliperi Arızası
Fren balatası, diski ve kaliperi uyum içinde çalışan elemanlardır. Fakat fren kaliperi arızalandığında araba doğru şekilde duramaz. Aynı zamanda sadece fren pedalı sertleşmesi görülmez. Direksiyonda yaşanacak bazı sorunlar da beraberinde gelir.
Bu içeriğimizi beğendiyseniz buraya tıklayarak fren sistemi hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.