Fren Yardım Sistemi Nedir?
Fren yardım sistemi, otomobil pazarındaki aile araçları da dahil olmak üzere modeller arasında giderek daha yaygın hale gelen gelişmiş bir güvenlik sistemidir.
Esasen, fren destek sistemleri, bir otomobilde acil fren yapıldığında durma mesafesinin azaltılmasına yardımcı olur. Ancak fren desteği nasıl çalışır?
Fren Yardım Sistemi Nasıl Çalışır?
Bu özellik, sürücünün ne zaman panik freni yaptığını algılayacak kadar akıllıdır. Bir şeyle çarpışmaktan kaçınmaya çalışılan bir senaryoda yanıt olarak frenlere maksimum basınç üreterek optimal fren gücünü sağlar.
Fren pedalına basma hızı ve kuvvetini yorumlayarak, sistem sürücünün acil durdurma yapmaya çalışıp çalışmadığını algılar ve fren pedalı tam olarak uygulanmazsa, sistem geçersiz kılar ve fren pedalına kadar frenleri tamamen uygular. Tekerleklerin kilitlenmesini durdurmak için kilit fren sistemi (ABS) devreye girer.
Sürücü hızlı seyahat ederken ani bir hızda fren pedalına maksimum basınç uyguladığında, fren destek sistemi; hemen hemen tüm modern araçlarda bulunan bir özellik olan kilitlenmeyi önleyici fren sistemi ile birlikte çalışır.
Kilitlenme önleyici sistem, frenlerin tekerlekleri kilitlememesini ve aracı amaçlanandan daha ileri kaydırmamasını sağlamak için varken; fren destek sistemi, durum gerektirdiğinde maksimum fren gücü sağlanmasını sağlar.
Bu nedenle, fren asistanı olan araçlar, böyle bir sürücü yardımı olmayanlara kıyasla daha kısa durma mesafesine sahiptir.
Bu Alandaki İlk Çalışmalar
Bu alandaki ilk uygulama Daimler-Benz ve TRW / LucasVarity tarafından ortaklaşa geliştirilmiştir. 1992 yılında Berlin’deki Mercedes-Benz sürüş simülatöründe yapılan araştırma, sürücülerin % 90’ından fazlasının acil bir durumla karşılaştıklarında yeterli güçle fren yapmadıklarını ortaya koymuştur.
Fren Yardım Sistemleri
Mercedes-Benz
Aralık 1996’da BAS (Brake-Assist System), Mercedes-Benz S-Class ve SL-Class ile dünya prömiyerini yaptı. 1998 yılında Mercedes-Benz, tüm modellerinde Fren Yardımı standart donanımını yapan ilk şirket oldu; Volvo ve BMW dahil diğer markalar da kısa süre sonra aynı şeyi yaptı.
Mercedes-Benz Brake Assist Plus (BAS Plus), ilk olarak W221 (2006’dan itibaren) S-Class Mercedes-Benz’de standart donanım haline getirildi. Bu sistem, bir uyarı ve frenlerin önceden doldurulmasıyla Volvo sistemine çok benzer şekilde çalışır, ancak sürücü için otomatik olarak fren yapmaz. BAS Plus sisteminin arkadan çarpma vakalarını önemli ölçüde azalttığı ve bu nedenle yol güvenliğini artıran sürücü yardımlarının geliştirilmesinde çok önemli olduğu görülmüştür.
Volvo
Volvo sistemi Otomatik Frenlemeli Çarpışma Uyarısı ‘CWAB’, çarpışmanın ne zaman olası olduğunu algılamak için bir radar kullanır ve frenleri önceden şarj eder. Böylece sürücü frenleri kullandığında, tam fren uygulanır. Sistem ayrıca bir ışık yakar ve bir uyarı sesi verir. Sürücü, çarpışmanın önlenemediği noktada uyarıya yanıt vermezse, sistem otomatik olarak fren uygulayarak ve çarpışma hızını önemli ölçüde azaltacaktır.
Hem Volvo hem de Mercedes-Benz radar sistemleri, her iki üreticinin kullandığı hız / mesafe ayarlı hız sabitleme sistemleri için de kullanılıyor.
arabalarda en sevdiğim şey fren. çünkü en çok onu önemsiyorum. 3 sene önce frenler tutmadığı için kuzenimle kaza geçirmiştik. 2 senedir bir şey yokken son bir senedir ön koltukta seyahat ederken çok geriliyorum. hep yine o şekilde duramayacağız sanıyorum