Gaz kelebeği potansiyometresi, motor kontrol ünitesine gaz kelebeği valfinin açılma açısı hakkında bilgi verir. Bu sensörden gelen sinyal, örneğin enjeksiyon miktarını hesaplamak için gereklidir. Bu yazıda, gaz kelebeği potansiyometresinin tasarımını ve işlevini açıklayacağız. Ayrıca hangi semptomların sensörde bir arıza olduğunu gösterebileceğini ve nasıl kontrol edilebileceğini hep birlikte anlamaya çalışalım.
Gaz Kelebeği Potansiyometresi Nasıl Çalışır?
Gaz kelebeği potansiyometresi, gaz kelebeği valfinin açılma açısını belirler. Bu bilgi daha sonra kontrol ünitesine iletilir ve gerekli yakıt miktarını hesaplamak için bir parametre olarak kullanılır. Doğrudan gaz kelebeği valf miline monte edilir.
Gaz kelebeği potansiyometresi, doğrusal karakteristik eğriye sahip bir açı vericisidir. İlgili gaz kelebeği açma açısını orantılı bir voltaj oranına dönüştürür. Gaz kelebeği valfi çalıştırıldığında, gaz kelebeği şaftına bağlı bir rotor, gaz kelebeği pozisyonunu bir voltaj oranına dönüştüren kayan kontaklarıyla direnç rayları üzerinden kayar.
Gaz Kelebeği Potansiyometresi Hataları
Arızalı bir gaz kelebeği potansiyometresinin belirtileri aşağıdaki gibi olabilir:
- Motor sarsıntıları ve / veya sıçramaları
- Motor zayıf hızlanıyor
- Kötü başlangıç davranışı
- Artan yakıt tüketimi
Gaz Kelebeği Potansiyometresinin Arızalanma Nedenleri
Gaz kelebeği potansiyometresinin arızasının nedenleri şunlar olabilir:
- Fiş bağlantısında kontak hatası
- Kirlenmeden kaynaklanan dahili kısa devreler (nem, yağ)
- Mekanik hasar
Gaz Kelebeği Potansiyometresi Kontrolü
Sorun giderme sırasında aşağıdaki test adımları dikkate alınmalıdır:
1Gaz kelebeği potansiyometresini kontrol edin
Gaz kelebeği potansiyometresinde hasar olup olmadığını kontrol edin
2Fiş bağlantısını kontrol edin
Doğru takıldığından ve herhangi bir kirlilik olup olmadığından emin olmak için fiş bağlantısını kontrol edin.
3Direnci ölçün
Direnci gaz kelebeği potansiyometresinde ölçün ( pin ataması için devre şeması gereklidir). Ohm metreyi bağlayın ve gaz kelebeği kapalıyken direnci kontrol edin; gaz kelebeği valfini yavaşça açın ve dirençteki değişikliği izleyin (kayan kontaktaki bir kesinti ölçüm sırasında belirlenebilir). Direnci gaz kelebeği tamamen açık haldeyken kontrol edin (üreticinin spesifikasyonlarına uyun).
4Kablo bağlantılarını kontrol edin
Süreklilik ve şasiye kısa devre için kontrol ünitesine giden kablo bağlantılarını kontrol edin (pim ataması için devre şeması gereklidir). Kontrol ünitesi fişi ve bileşen fişi çıkarılmış ayrı kabloların sürekliliğini kontrol edin; referans değeri yaklaşık 0 ohm olmalıdır. Ayrıca her bir kabloyu şasiye kısa devre açısından araç topraklamasına göre kontrol edin; referans değeri yaklaşık 30 M Ohm’dan fazla olmalıdır.
bir araçta ne kadar elektronik o kadar rahatlık oluyor ama arıza da bir o kadar çok oluyor ve tamiri zor oluyor.