Tüm araçlar için gaz kelebeği aracın hareket etmesi için çok önemli bir parçadır. Gaz kelebeği, motorun hava akışını düzenleyen bir bileşendir. Zamanla bu kelebek üzerinde karbon birikimi, yağ artıkları ve kir gibi maddeler birikir. Bu da motorun performansını olumsuz etkileyebilir.
Bu parçanın uzun süre kullanımından sonra ise gaz tepkimesinde değişiklikler yaşanabilir. Araçlar için son derece önem arz eden bu tip parçaların bakımını doğru ve zamanında yaptığınızda, yaşanabilecek olumsuz durumların riskini en aza indirebilirsiniz. Bu yazımızda, gaz kelebeği temizliği nasıl yapılır sorusunun yanıtına birlikte bakıyoruz.
Gaz Kelebeği Temizliği
Gaz kelebeğini temizlemek oldukça kolay ama bir o kadar da uzmanlık gerektiren bir işlemidir. Gaz kelebeği kolayca bozulan bir parça olmamasına rağmen, bilinçsiz yapılan işlemler sebebiyle arıza gösterebiliyor. Yanlış temizlik işlemleri yapıldığında artık geri dönüşü olmayan bir yola girerek, gaz kelebeğini değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Aynı zamanda motora ve araca çok ciddi zararlar yaşatabileceği için; Örneğin, hem motor performansınız düşer, hem de yakıt maliyetiniz artar. Temizlik işleminde ise ilk olarak gaz kelebeği yerinden sökülür ve inceleme yapılır. İçerisinde birikmiş kir, pislik ya da kurum var mı diye kontrol edilir. İnceleme sonucunda eğer gerek görülürse temizliği yapılır.
Gaz Kelebeği Temizlik Adımları
- Öncelikle motorun soğumasını beklemelisiniz. Sıcak bir motor üzerinde çalışmak tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
- Gaz kelebeği genellikle motorun üst kısmında yer alır. Kelebeği bulduktan sonra dikkatlice olduğu yerden çıkarılmalıdır.
- Çıkarılmadan yapılan temizliklerde, var olan kir hava filtrelerine gidebilir.
- Özel temizleme spreyi ile gaz kelebeği temizliği gerçekleştirilir. Bu spreyler, yağ ve kir artıklarının çözülmesini sağlar.
- Temizlik sırasında fırça ve bezlerden faydalanabilirsiniz.
- Daha sonra kelebek, tekrar olduğu yere monte edilir. Yerine yerleştirmeden önce iyice kuruduğundan ve temizlendiğinden emin olmalısınız.
- Tüm işlemleri hassasiyet ile yapmaya özen göstermelisiniz. Çünkü unutmamalısınız ki gaz kelebeği oldukça hassas bir parçadır.
- Temizleme işleminden sonra mutlaka OBD cihazı yardımı ile adaptasyonu yapılmalı ve fabrika ayarları araca tekrar işlenmelidir.
İşlemler titizlikle yapıldığında, oluşan arızalar büyük oranda çözülür. Profesyonel ve güvenli bir şekilde temizleme işlemi yapıldığında, gaz kelebeği tekrar sorunsuz bir şekilde kullanılabilir.
Aracınız İçin Periyodik Bakım Hizmeti
Gaz Kelebeği Kirli Olursa Ne Olur?
Gaz kelebeğinin kirlenmesi, kurumlarla kaplanmasına sebep olur. Bu da kapak açılıp kapanma hareketlerinde bir direnç oluşturur ve düzgün çalışmamasına neden olur. Gaz kelebeği kirliliği, kelebek kapakçığında hareketsel kısıtlamalar oluşturur. Bu da kapağın olması gerektiği şekilde kapanmasını önler ve klape tam kapanmaz. Klapenin tam kapanmadığı durumlarda, araç özellikle rölantideyken, araca gereğinden fazla hava girmesine sebep olur. Bu nedenle hava fazla ve yakıt az olacağı için yakıt karışımını fakir duruma düşürür. Bu durumlarda;
- Arabanızın performansını düşürür,
- Araç rölantide stop edebilir,
- Normalden daha fazla yakıt tüketimine,
- Motorun verimli çalışmamasına sebep olur.
Uzun süre ihmal edilen kirli bir gaz kelebeği, motorun daha ciddi sorunlar yaşamasına neden olur. Bu da zaman içinde silindirlerde veya egzoz sistemlerinde hasara yol açabilir. Bu nedenlerle, gaz kelebeğinin düzenli olarak temizlenmesi ve bakımının yapılması önemlidir.
Gaz kelebeği temizliği, daha iyi yakıt ekonomisi ve daha iyi motor tepkisi elde etmek için yapılabilir. Fakat bu işlemi en doğru şekilde yapmak önemlidir. Çünkü gaz kelebeği ve hava emme sistemi hassas bileşenlerdir. Araç mekanikleri hakkında bilginiz yoksa, bir profesyonel oto servisine danışmanız ve aracınızın periyodik bakımlarını atlamamanız en iyisi olacaktır.