Ana Sayfa Danışman Geri Vites Lambası Arızaları

Geri Vites Lambası Arızaları

1
14023

Trafik güvenliği için büyük önem arz eden geri vites lambası, araçlardaki küçük ama son derece değerli elemanlardan. Bu lamba, bir aracın geri vitese alındığını çevresindekilere bildirerek yoldaki araç ve yayalara uyarı gönderiyor. Haliyle geri vites arızaları da göz ardı edilmemesi gereken durumlar arasında yer alıyor. Araç geri vitese alındığında, şanzıman içerisinde yer alan geri vites müşürü (sensörü) bir tetikleyici görevi görüyor. Böylece geri vitese geçildiği bilgisini elektronik bir sinyal olarak aracın elektrik sistemine iletiyor. Bunun sonucunda da geri vites lambasının yanmasını sağlayarak aracın trafikteki görünürlüğünü artırmış oluyor. Peki hangi durumlarda bu arızalar orya çıkıyor ve geri vites lambasının arızalandığı nasıl belli oluyor? Cevaplara yazımızın alt başlıklarında göz atalım.

Geri Vites Lambası Arıza Nedenleri

Geri vites lambası yanmıyor, yanıp sönüyor ya da zayıf ışık veriyorsa bir arıza durumu ile karşı karşıyasınız demektir. Bu tür durumlarda sorunun birden fazla sebebi olabiliyor. Sizin için muhtemel unsurları birer başlık halinde sıralayalım. 

Elektrik Bağlantılarındaki Sorunlar

Aracın elektrik sistemiyle doğrudan ilişkili olan geri vites lambası, bu bölümde yaşanan sorunlardan etkilenebiliyor. Bağlantılarda meydana gelen gevşemeler, kopmalar veya korozyon lambanın yanmasına engel olabiliyor. Bu durumda yapılacak ilk iş, bağlantıların sağlam olup olmadığını kontrol etmek. Çünkü elektrik bağlantılarındaki kusurların küçük müdahaleler ile çözülebilmesi mümkün. Bir uzmana başvurduğunuzda, gevşek bağlantıları sıkmak veya paslı terminalleri temizlemek gibi basit yöntemlerle geri vites lambasının tekrar çalışmasını sağlayabilir.

Sigorta Sorunları

Eğer geri vites lambası rızasıyla karşı karşıyaysanız aracın sigorta kutusunu da kontrol edebilirsiniz. Çünkü çoğu elektriksel sorunun çözümü bu noktadan başlıyor. Eğer geri vites lambasına ait sigorta yanmışsa arızaya yol açıyor. Bu tür bir durumda yanmış sigortayı, aynı amper değerine sahip yeni bir sigorta ile değiştirmek gerekiyor.

Geri Vites Sensörü Arızası

Geri vites lambası, genellikle geri vites sensörü tarafından kontrol ediliyor. Bu sensör, vitesin geri konuma getirildiğini algılayıp lambanın yanması için sinyal gönderiyor. Sensör arızalandığında da haliyle geri vites lambası yanmıyor. Eğer arıza sebebi sensör ise bu noktada daha kompleks bir müdahale gerekiyor. Aracınızı uzman bir teknisyenin ellerine emanet ederek geri vites müşürü arızasının çözüme kavuşturabilirsiniz.

Lambanın Kullanılmaz Duruma Gelmesi

Aracınızda geri vites lambası ile ilgili bir sorun yaşıyorsanız bunu sebebi direkt olarak lambadan da kaynaklanıyor olabilir. Arıza sebepleri arasında en basiti lambadan kaynaklanan sorunlar diyebiliriz. Böyle bir durumda aracın geri vites lambası patlamış veya ömrünü tamamlamış olabiliyor. Genellikle de yeni bir lamba takarak sorunu çözmek mümkün oluyor.

Kablo Sorunları

Geri vites lambasının kablo sistemi, aracın yaşamı boyunca çeşitli nedenlerle hasar görebiliyor. İzolasyonun yıpranması, kabloların kesilmesi veya ezilmesi gibi durumlar lambanın arızalanmasına sebep olabiliyor. Bu tür bir sorun genellikle daha detaylı inceleme gerektirdiği için uzman gözü ile değerlendirilmesi gerekiyor.

Geri Vites Lambası Arıza Belirtileri

Geri vites lambasının arızalandığını anlamak için birkaç basit gözlem yapabilirsiniz. İşte arıza belirtileri ve kontrol edilmesi gerekenler:

Lambanın Yanmaması

Elbette en bariz belirti, aracı geri vitese aldığınızda lambanın yanmaması. Bu durum, lambanın kendisinin, sigortasının veya ilgili elektrik bağlantılarının arızalı olabileceğini gösteriyor.

Lambanın Zayıf Yanması

Lambanın zayıf veya dalgalı bir şekilde yanması da geri vites lambası arıza belirtileri arasında yer alıyor. Genellikle elektrik akımında bir sorun olduğunu işaret eden bu tür durumlar, korozyona uğramış bağlantılar veya gevşek terminaller nedeniyle ortaya çıkabiliyor. Ayrıca lambanın kullanım ömrünün tamamlandığına dair de bir işaret olabiliyor.

Lambanın Aniden Sönmesi

Araç geri vitesteyken lambanın aniden sönmesi, bağlantılarda veya kablolarda kopukluklar olabileceğini gösteriyor. Lambanın tamamen sönmesi ya da ışığın zayıflamasına kıyasla daha zor fark edilebilen bu arıza, fiziksel hasar veya aşınma sonucu ortaya çıkabiliyor.

Lambanın Bazı Durumlarda Yanması

Eğer lamba sadece belirli durumlarda yanıyor veya bazı durumlarda sönüyorsa genellikle bir bağlantı veya kablo soruna işaret ettiğini söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra, geri vites sensörünün arızalanmasından da kaynaklanabiliyor.

Geri Vites Müşürü ile Geri Vites Lambası Aynı Şey mi?

Geri vites lambası ile ilgili konularda geri vites müşürü nedir sorusu da kafaları oldukça karıştırıyor. İsimlerinin yakınlığı sebebiyle aynı parçanın farklı isimleri olarak düşünülse de geri vites lambası ve geri vites müşürü (sensörü) aracın aynı bölümünü ifade etmiyor. Ancak isimlerinin yakınlığından da anlayabileceğimiz gibi birbiriyle yakından ilişkili görevleri yerine getiriyor. Geri vites lambası, aracın arkasında bulunan ve sürücü geri vitese geçtiğinde yanarak diğer sürücü ve yayaları uyaran ışık anlamına geliyor. Geri vites müşürü (sensörü) ise şanzımanın geri vitese alındığını algılayan ve bu bilgiyi araç elektrik sistemine ileten bir cihazı ifade ediyor. Bu sensör, geri vitese geçildiği zaman elektrik sinyalini geri vites lambasına göndererek lambanın yanmasını sağlıyor. Özetle geri vites lambası, fiziksel bir aydınlatma elemanıyken geri vites müşürü (sensörü), bu lambayı kontrol eden elektriksel bir bileşen. Her ikisi de geri manevra sırasında güvenliği artırmak için çalışsa da farklı işlevleri yerine getiriyor.

Araçlarda Kaç Tane Geri Vites Lambası Bulunur?

Araçlarda genellikle iki adet geri vites lambası bulunuyor. Arıza durumunda bazen bu lambalardan biri çalışırken diğeri sönebiliyor. Bu da sürücülerin “geri vites lambası tek mi yanar, geri vites lambası kaç tane?” gibi soruları merak etmesine yol açıyor. Genel kabulün iki olduğunu söylesek de bazı küçük veya özel tasarım araçlarda tek geri vites lambası olabiliyor. Bu sebeple lamba sayısı, aracın modeline ve tasarımına göre değişiklik gösterir demek çok daha doğru bir ifade olabilir.

Geri Vites Lambası Arızalı Araç Muayeneden Geçer mi?

Araçların arkasında yer alan geri vites lambasının, sürüş güvenliği açısından büyük öneme sahip olduğunu yazının başında da belirtmiştik. Bu nedenle, aracınızın geri vites lambası yanmıyor muayeneden geçer mi diye merak ediyorsanız cevap, tabii ki hayır. Motorlu taşıtların, belirli periyotlarda geçmek zorunda olduğu muayenelerde geri vites lambaları da kontrol ediliyor. TÜVTÜRK’ün konu özelinde paylaştığı içerikte şu ifade yer alıyor:
“Muayeneye gelmeden önce aracınızın geri vites lambasını kontrol etmeniz gerekir. Geri vites lambası beyaz renkte ve çalışıyor olmalıdır.”
Siz de muayene öncesi aracınızın gerekli şartlara uyup uymadığını kontrol ettirmek için arabam.com oto ekspertiz’in uzman gözünden detaylı ekspertiz hizmetini tercih edebilirsiniz.
arabam.com oto ekspertiz Hakkında Bilgi Al!

1 YORUM

  1. Cenk Burak
    elektrikçilerde basitçe hallediliyor. bu konulardaki bilgilendirmeler çok başarılı oluyor.