Giyilebilir Hava Yastıkları Hayatınızı Kurtarır!

0
1917
giyilebilir hava yastığı

Gelin sizlerle hiç de hoş olmayan bir süreci hayal edelim. Hayatınızda en sevdiğiniz kişi veya kişileri düşünün, onlarla birlikte hiçbir şey umurunuzda olmadan kahkahalar attığınız anları hayal edin. Daha sonra bir trafik kazasından dolayı onların sesini bir daha hiç duyamayacağınızı, gözlerine bir daha hiç bakamayacağınızı düşünün ya da bir daha hiç içten gülemeyecek derecede yaralandıklarını. Biliyorum sizlere birkaç saniyeliğine de olsa bunları düşündürmek çok kötü bir şey, bunu yaptığım için özür dilerim fakat konuya sadece bu şekilde yeterince dikkat çekebilirdim. Olayın ciddiyetini iyi kavramalıyız. Trafikte her gün birçok insan hayatını kaybediyor ya da yaralanıyor, bu bir gerçek. Kaza geliyorum demez, derler eskiler bu doğru olabilir ama kaza gelmeden tüm önlemleri almak bizim elimizde. Bugün bu önlemlerin bir tanesinden bahsedeceğim. Şüphesiz hepimiz otomobillerdeki hava yastıklarının hayati önem taşıdığının farkındayız. Ancak motosikletli ya da bisikletli sürücüler için bu durum nasıl oluyor? İşte onlar için de giyilebilir hava yastıkları tasarlandı.

Giyilebilir Hava Yastıkları Hayati Tehlikeleri Azaltıyor

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre; motosiklet kazaları, otomobil kazalarına oranla 28 kat daha fazla ölümcüldür (Kaynak: GHSA). Birçok motosikletçi bu kazalara önlem amaçlı olarak, darbeye dayanıklı plakalar, deri giysiler ve kasklar kullanır. Bunlar çoğu zaman yeterli önlemler olarak kabul edilir ancak yeleklerin içerisine giyilebilir hava yastıkları eklendiğinde hayati tehlike hayli azalacaktır.

2002 yılında Fransa’da kurulan Helite adlı şirket giyilebilir hava yastıkları alanında çalışmalar yapan en köklü şirketlerden biridir. Bu şirket sadece motosikletçiler için değil, bisikletçiler, kayakçılar, pilotlar ve hatta yaşlılar için bile kişisel giyilebilir hava yastıkları tasarlıyor.

Bu giyilebilir hava yastıkları hem motosiklete hem de yeleğe bağlı bir kordon kullanıyor ve kordon motosikletten ayrıldığın an pimi serbest kalıyor. Bu durumda saniyenin 10’da 1’i gibi minimal bir süre içerisinde lastik şişiyor ve sürücüyü çarpışmalardan korumak için 15-20 saniye kadar şişik vaziyette kalıyor. Aynı sistem binicilik için tasarlanmış hava yastıklarında da kullanılır tek fark kordon motora değil eyere bağlanır.

Ancak süreç bisikletlerde biraz farklı işliyor. Helite şirketinin B’Safe adını verdiği bisikletçiler için hazırlanmış kişisel giyilebilir hava yastığı, bisikletlerin hareketlerini analiz edebilmek için koltuğun altına yerleştirilmiş bir sensör ve bir yelek içeriyor. Sensörler aracılığıyla anormal bir durum tespit edilirse, yelekteki sistem ve sensörler iletişime geçiyor ve bir kaza ya da düşme hissedilirse sistem tetiklenerek yelek şişiyor. Ayrıca bu dahiyane sistem Fransa’da yol güvenliği dalında 2019 yılının en iyi inovasyon ödülünü kazandı.

Motosiklet korumalıklarıyla ilgili yazımızı da buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

İkinci El Motosiklet İlanlarımızı Görmek için Hemen Tıklayın!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here