Günlük Aracınız ile Yarış Pistine Çıkmayı Düşündünüz mü?

0
1022

Hiç aracınızla bir yarış pistine çıkmak istediniz mi? Tabi birçok kişi gibi işe nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz. Otomobiller özellikle pandemi zamanı en yakın arkadaşlarımız oldu. Günlük olarak kullandığımız araçlarımız ile yarış pistinde adrenalin dolu dakikalar yaşamak oldukça heyecan verici olmalıdır. İşin en eğlenceli kısmı ise profesyonel bir yarışçı olmanıza gerek yoktur. Ne iş yaparsanız yapın bir aracınız var ise pist günlerinde piste çıkıp keyfini sürebilirsiniz.  En iyi yanı, profesyonel bir yarış arabası sürücüsü olmanıza gerek olmamasıdır; nerede yaşıyor olursanız olun veya ne kullanırsanız kullanın, pist günlerine çoğu insan ve araba girebilir. Günlük Aracınızı Yarış Pistine Çıkmayı Düşündünüz mü?

İleri Sürüş Eğitimi

Pist günlerine katılmadan TOSFED’den yarış lisansınızı çıkartmanız gerekir. Çoğu pist günü, ileri Sürüş eğitimi şeklinde gerçekleşir. Bu formatta öğrenciler farklı çalışma gruplarına ayrılır: acemi, orta ve ileri düzey.

Pist gününüzde tamamen güvenli ve yasal bir ortamda aracınızı limitlerde kullanma deneyimi kazanacak, yarış çizgisini öğrenecek ve üç haneli hızların heyecanını yaşayacaksınız.

Sadece bu da değil, bu beceriler doğrudan günlük sürüş için geçerlidir ve özellikle yağmur, çamur, buz veya kar nedeniyle yol tutuş seviyelerinin daha düşük olduğu sert havalarda sizi daha güvenli bir sürücü yapacaktır.

günlük W201 190

Acemi

Sürüş kabiliyeti ve geçiş bölgeleri açısından farklı gruplar vardır. Arabanızı daha önce hiç yarış pistine koymadıysanız, acemi grubunda olacaksınız.

Acemi koşu grupları, genellikle güne aracı ve sürücüyü ısıtmak için hızlı bir otokros ile başlayarak, pist deneyimini kolaylaştırır. Pisti normal bir seans için açmadan önce alıştırma için geçiş denemelerini dahil edebilirler.

Orta Düzey

Ara gruplar iyi araç kontrolüne ve iyi bir iz farkındalığına sahiptir. Bu sürücülerin daha önce birkaç pist günü tecrübesi vardır ve genellikle rehberlik için yanlarında binecek bir eğitmene ihtiyaç duydukları noktayı geçmişlerdir.

Orta seviye sürücüler tüm bayraklara aşina olmalı, yarış çizgisini bilmeli ve hemen güvenli bir geçiş yapmayı anlamalıdır.

Üst Düzey

Gelişmiş koşu grupları, yarış pistinde çok rahattır ve çoğu zaman, bazıları karayolunda yasal bile olmayan, römorklarda tam olarak hazırlanmış arabalar getirir. Gelişmiş sürücüler en gevşek kurallara, en geniş geçiş bölgelerine sahiptir ve pisti en sert kullanan kişilerdir.

Tipik olarak, acemi ve orta düzey gruplar, daha fazla uygulamalı öğrenme için gün için bir eğitmen alma seçeneğine sahiptir. Gelişmiş koşu gruplarının genellikle yolcuları birlikte gezmeye getirmelerine izin verilir.

Pist günlük leri İstanbul park

Günlük Arabamı Pist Gününe Nasıl Hazırlarım?

Çoğu günlük bakımlı araç pist günlerine uyum sağlar. Ancak gitmeden önce bakmanız gereken birkaç şey var.

Aracı İnceleyin

İlk ve en önemlisi, arabanızın yola uygun olduğundan emin olun. Arabanızın pist için güvenli olduğundan emin olmak için teknik bir muayeneden geçmeniz gerekecektir. Özellikle fren hidroliği ve motor yağı olmak üzere tüm sıvılar tam ve nispeten yeni olmalıdır . Sıvı sızıntısı olmadığından emin olun; motor yağı ve diğer araç sıvıları yolda çok kaygan olabilir.

Arabayı krikoyla kaldırın ve tekerleklerde boşluk olmadığından emin olun (yukarıdan aşağıya, sonra soldan sağa oynatın). Direksiyonda merkezde eğim olmalıdır. Lastiklerin ve fren balatalarının değişim zamanı gelmemelidir.

Gaz ve fren pedalının normal şekilde döndüğünü ve frenlerde boşluk olmadığını doğrulayın. Tüm arabaların da uygun bir akü bağı olmalıdır.

Bazı parçalarda gürültü kısıtlamaları vardır. Aracınızın herhangi bir gürültü kısıtlamasına uymak için yeterince sessiz olduğundan emin olmak için yerel parkurunuza bakmanız gerekecektir.

Motor Yağı

İçten yanmalı bir arabanın motor yağını ne sıklıkta değiştirmeniz gerektiği büyük bir tartışma konusudur ve otomobil motorsporları öncesi ve sonrası yağ firmaları örnek yağ alarak motor yağlarının durumunu analiz etmektedir.

En azından, kullanıcı el kitabında tavsiye edilen “ağır sürüş koşulları” yağ değişim aralığını takip edin. Pek çok kişi, araca ve pistte ne kadar sert sürdüğüne bağlı olarak yağını daha sık değiştirmeyi tercih eder.

Frenler

Birçok stok fren balatası, bir pist gününün ısısını kaldıramaz ve bir seans boyunca zor dayanır. Ağır durumlarda, bu tamamen frenleme kaybına neden olabilir.

Bir pist günü boyunca fren balatalarınızın nasıl dayanacağını görmek için aracınız hakkında biraz araştırma yapın. Spor balatalar ve daha büyük kaliperler tipik olarak yolda güvenli olacak şekilde tasarlanmıştır.

DOT3, DOT4 ve DOT5.1 sıvıları birbirinin yerine kullanılabilir (fabrikanın gerektirdiğinden daha yüksek bir numaraya geçtiğiniz sürece). Aracınız DOT3 fren hidroliği ile geliyorsa, daha yüksek kaynama noktasından yararlanmak için DOT4 veya DOT5.1’e geçmeyi düşünün.

Fren hidroliğini daha yüksek bir kaynama noktasına sahip çalıştırmak, ani frenlemenin olduğu pistlerde frenlerinizi kaynatmanızı daha az olası hale getirecektir. Aşırı ısınmış frenler aracı yeterince durdurmaz ve ciddi bir kazaya neden olabilir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here