Güvenli Sollama İçin Yapılması Gerekenler

0
5994
Sollama
Hatalı Sollama Maddesi, Trafikte Hatalı Sollama Nedir, 54/1-a İtiraz, Sollama Kuralları ve Yasakları, Emniyet Şeridi İhlali Maddesi, Hatalı Sollama Kazaları, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 54/1-a maddesi, Hatalı Sollama İhbar

Daha yavaş hareket eden bir aracı sollamak, kişinin ustalaşması gereken önemli bir sürüş becerisidir. Bununla birlikte, aynı zamanda güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi en zor manevralardan biridir. Aslında, plansız ve ani sollama manevraları, karayolu ölümlerinde büyük bir paya sahip.

Gidiş geliş bir yolda sürerken, işin yapılması için yeterli alanın mevcut olduğundan emin olunması gerekir. Ancak, ters yönden gelen aracın hızını doğru bir şekilde değerlendirmek gerektiğinden, tek şeritli yollarda sollama manevrası yapmak daha da zordur. Ek olarak, diğer tehlikelere dikkat etmek gerekir. Islak yollarda ve geceleri sürüş yaparken daha da dikkatli olunmalıdır. İşte sizin ve diğer yol kullanıcılarının güvenliğinden ödün vermeden  yavaş hareket eden trafiğin üstesinden nasıl gelineceğine dair hızlı bir kılavuz.

Geride kal

Sürücüler tarafından yapılan yaygın bir yanlış hareket, sollamak istedikleri aracı çok yakından takip etmektir. İster tek ister çift yönlü bir yolda sürüyor olun, öndeki araçla aranıza yaklaşık 30 metre mesafe koyun. Bu, çok ileriyi görmenize ve potansiyel tehlikeleri erkenden tespit etmenize olanak sağlar.

Sollama

Görünürlüğü kontrol edin

Görüşün sınırlı olduğu yollarda asla sollamayı denemeyin. Yaklaşan araçları net bir şekilde görebilmeniz için ileriyi görebilmelisiniz. Önünüzdeki yolun durumunu kontrol edin, çünkü bu, manevranızı doğru bir şekilde planlamanıza izin verir.

Aynalarınızı kontrol edin

Bir sonraki adım, başka bir aracın sizi sollamak üzere olup olmadığını kontrol etmek için dikiz aynasına ve yan aynalara bakmaktır. Aynaları kontrol etmenin yanı sıra, kör noktalarda hiçbir aracın gizlenmediğinden emin olmak için sol omzunuzun üzerinden hızlıca bakmalısınız.

Sinyal

Sollamaya başlamadan önce, diğer yol kullanıcılarına niyetinizi bildirmek için göstergeleri kullandığınızdan emin olun. Ayrıca, sollamak üzere olduğunuz öndeki araçları uyarmak için farlarınızla selektör yapabilirsiniz. Tekli şeritli yollarda, önünüzdeki yolu net bir şekilde görmek için şeridinizden biraz çıkın. Doğru vitesi seçin ve hızlanmaya başlayın (yakıt verimliliğini düşünmenin zamanı değil).


Tehlikeleri kontrol edin

Şeritten ayrılırken, sollamak üzere olduğunuz aracın önünde saklı olan tehlikeleri arayın. Araba / kamyonun duran bir araçtan, yayalardan veya başka herhangi bir tehlikeden kaçınmak için sola hareket etmesi gerekiyor mu?

Trafikte yeterli bir boşluk görmeniz, sollama manevrası yapmanız gerektiği anlamına gelmez. Şeridinizden çıkmak için yeterli alan olup olmadığını ölçün, öndeki aracı sollayın ve karşıdan gelen bir araç olmadan şeridinize geri dönün. Bazen, geçmenin güvenli olup olmadığını ölçmek için öndeki aracı birkaç dakika beklemeniz, gözlemlemeniz ve takip etmeniz gerekebilir.

Tehlikelere dikkat edin ve sollama manevrasının güvenli bir şekilde gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğini ölçün.

Karşı şeritte olabildiğince kısa bir süre kalmayı planlamalısınız. Ancak, arabanız sollanan araca sürtmemek  için yeterli boşluğu bıraktığınızdan da emin olun.

Sabırlı ol

Tek yönlü bir yolda sürüş, özellikle daha yavaş hareket eden bir aracın arkasında bir kuyruk birikmişse sinir bozucu olabilir. Bu tür zamanlarda, sürücüler sabırsızlanma eğilimindedir ve bir fırsat ortaya çıkar çıkmaz sollamaya hazırdır. Öndeki bir aracı sollayan bir aracı körü körüne takip eden bir sürücüyü görmek alışılmadık bir durum değildir. Bu, içine girmek için tehlikeli bir durumdur çünkü araç bir tehlike nedeniyle aniden yavaşlayabilir ve şeridine geri çekilebilir. Önünüzdeki araç geçmeyi başarsa bile, güvenli bir şekilde geçmeniz için yeterli alan olmayabilir. Unutmayın, bu durumlarda sabırsız olmak ölümcül olabilir.

Sollama

Yukarıda belirtilen kurallara uyulsa bile, yine de en kötü durum senaryosuna hazırlanmalısınız. Örneğin, önünüzdeki yol aniden daralabilir. Veya hızlı bir arabanın virajdan aniden gelebileceğini ve tepki vermek için zamanınız veya yeterli alanınız olmayacağını varsayalım. Başka bir durumumda ise sollamaya çalıştığınız arabanın hızlanmaya başladığını düşünün. Bu gibi durumları her zaman zihninizden geçirmeniz, bu riskleri göz önünde bulundurmanız gerekir.

Sollama Öncesi Yeterli Görüş Olduğundan Emin Olun

Görünüşte zararsız bir eğim, yaklaşan bir aracı gizleyebilir ve bu da sollama sırasında ölümcül bir kazaya neden olabilir. En kötüsünü düşünmek sizi arka planda tutar ve zarar görmenizi engeller. Herkes günü kurtarabilecek mükemmel araba kontrolü ve reflekslerle kutsanmış değil.

Ayrıca, toplu taşıma otobüslerinin otobüs durağında kenara yanaşmama ve bunun yerine yolun ortasında durma eğiliminde olduklarını unutmayın.

Sollamak üzere olduğunuz araç sert bir şekilde hızlanmaya başlarsa, geçmesine izin verin ve asla yarışa girmeyin.

Güvenli bir sollama manevrasını yapmak, beklendiği kadar kolay değildir ve bunu doğru yapmak daha da zordur. Beyninizin birçok bilgiyi işlemesi gerekir ve onu daha da zorlaştıran şey, durumun her saniye değişmesidir. Ve ne yaparsanız yapın, sollarken sabırlı olun.

Islak Yollarda ve Geceleri Sollama

Sollama

Bu, en büyük tehlikeyi oluşturur ve ekstra dikkatli olmanız gereken bir durumdur.

  • Geceleri, farların yayılmasının izin verdiği kadarını görebilirsiniz.
  • Ön camın temiz olduğunu, yıkama sıvısının doldurulduğunu ve sileceklerin iyi çalıştığını kontrol edin.
  • Biriken çamur, sulu kar ve yapraklar muhtemelen çekişi azaltacağından ve tehlikeli bir kaymaya neden olabileceğinden, yolun kenarlarına çok yaklaşmaktan kaçının.
  • Islak yollarda daha az yol tutuşu vardır. Frenleri ve virajları alabileceğiniz hızları etkiler.
  • Lastiklerinizin durumunu ve yeterli dişlere sahip olup olmadıklarını kontrol edin.Uzun Yolda Güvenli Sürüş İçin 5 İpucu>>

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here