Hangi arabalara LPG takılmaz? Turbo motora LPG olur mu? Peki, her arabaya LPG takılır mı? LPG taktırmak konusunda aklınıza takılanları yanıtladık. Araçlara LPG taktırmak hakkında detaylar şöyle…
Hangi Arabalara LPG Takılmaz?
Öncelikle burada teknik bilgiler önem kazanıyor. İşin çok dallı budaklı bir teknik açıklaması var ama basitçe neden her aracın LPG takılmaya uygun olmadığını ya da hangi araçların tüp taktırabileceğinizi şöyle açıklayabiliriz:
Hangi Arabaya Tüp Takılmaz?
Evet, LPG ile yakıt masrafı azalır. Benzin ya da dizele göre çok daha az para ile çok daha fazla yol gidebilirsiniz. Ancak LPG taktırmanın maliyeti, riski ve getirdiği endişeler genellikle araç sahipleri için caydırıcı olur. Diğer yandan LPG sistemi, her araca uygun değildir. Her arabaya LPG takılabilir ama bazı araçlarda işlem, çok daha komplike hale gelir (bu da riski arttırır) ve maliyet beklediğinizden fazla olabilir. Peki, hangi arabalara LPG takılmaz?
Öncelikle içten yanmalı olarak üretilen motorların hiç biri temelde LPG sistemine uyumlu değildir. Burada sistemi uyumlu hale getirmek için teknik bir iş yapılır. Aracınıza LPG takıldıktan sonra yaşadığınız sorunların nedeni de genellikle budur. Tüm bunların yanında bugün elektrikli ve dizel araçlar dışındaki her tip araca ve motor sistemine LPG sistemi güvenle uydurulabiliyor. Tek sorun şu ki, her motorda istenen verim alınamıyor. Peki, hangi motorlarla LPG uyumlu çalışıyor ya da hangi motorlarla LPG uyumlu çalışamıyor?
Öncelikle atmosferik benzinli enjeksiyonlu motorlar, tüp taktırmak için en uygun motor yapılarıdır. Bununla beraber elektrikli araçlara tüp takma teknolojisi henüz üzerinde çalışılmış bir şey değil. Zaten elektriğin daha uygun olduğu düşünülünce gerek de yok. Dizel motorlu arabaya tüp takılamıyor. Tüm bunlara ek olarak fabrikadan LPG’li çıkan araçlar, hem performans, gem güvenilirlik hem de garanti kapsamında en iyi tüplü araba seçeneği olarak düşünülebilir.
Turbo Motorlu Araçların LPG Uyumu Nasıl?
Turbo motor, fazlasıyla ısınma demektir. Burada doğrudan söz konusu yüksek ısı LPG için uygun olmaz. Ancak usta ellerde alaşımlı subapları çelik subaplarla değiştirebilirseniz sorun çıkmaz.
Turbo benzinli araçlarda kullanılan diğer lpg sistemi ise sıvı direkt enjeksiyon kiti. Bu sistem diğerlerinden oldukça farklı çalışıyor. Lpg sisteminin kendi enjektörleri yok. Lpg, benzin enjektörleri tarafından direkt olarak yanma odasına (silindirlere) püskürtülüyor. Yani benzin ve lpg aynı yakıt hattını kullanıyor. Ayrıca lpg, silindirlere tıpkı benzinde olduğu gibi “sıvı” halde 120 bar basınçla püskürtülüyor. Oysa atmosferik motorlarda lpg gaz halinde kendi lpg enjektörleri tarafından düşük (1,2 bar) basınçla püskürtülüyordu. Yine de “turbolu araçlarda lpg uyum sorunu sık yaşanır”, notunu da iletmek gerek.
TSİ FSİ GDI Sistemlerinde LPG Verimliliği Nasıl?
GDI, FSI ve TSI motor sistemleri genellikle LPG’de verimsizdir. Ancak istisna pek çok örnek de var.
TSİ FSİ GDI araçlara bulunan sıvı sistem, LPG ile uyum sağlayamaz. Burada yine usta ellerde ve biraz fazla maliyetle uyum sağlanabilir ancak pek çok usta bu tip motorlara LPG bileşimini önerilmez.
Benzinli kategorisinde de yukarıda belirttiğimiz gibi turbo, injeksiyon ve karbüratör sınıfındaki araçlara LPG takılmaktadır. Tüp takılmayan arabalar dizel ve elektrikli araçlardır.