Yükselen kurlar ve özellikle artan otomobil fiyatları sebebiyle günümüzde sıfır otomobil almak oldukça zor. Hal böyle olunca, pek çok kişi çok daha yüksek bütçelere sıfır araba almaktansa daha sıkı bir araştırma yapıp uygun fiyatlarla ikinci el otomobil satın almayı tercih ediyor. Ancak ikinci el otomobil almak da bazı riskler taşıyor. Nitekim ikinci el araç dünyasında güzel kullanılmış otomobiller kadar hasarlı araçların sayısı da oldukça yüksek. Daha da önemlisi hasarları gizlenen araçlar da var, ki bunlar en tehlikelisi… Yani araba satın alırken kriterinizin sadece “ucuz” olması, size uzun vadede çok daha fazla masraflar açabiliyor. Burada da işin içine hasar kaydı giriyor. Hasar kaydı nedir?
Hasar Kaydı Nedir?
Hasar kayıtları aracın ufak çaplı kaza ve tamir işlemlerini içeren bir kayıttır. Bu hasarlar, hasar geçmişinde hasar kaydı olarak görünür ancak tam hasar almamış yani pert olmamış aracın parçası zarar görmüş ve değiştirilmiş ise hasar kaydında görünmek durumundadır. Hasar kaydı bulunan araçların trafiğe çıkmasında bir sakınca yoktur fakat kullanıcı aracı satmak istediğinde alıcı bulması zorlaşmaktadır.
Hasar Kaydı Nasıl Sorgulanır?
Hasar kaydını öğrenmek için yapmanız gerekenlerse oldukça basit. Bu sorgulamayı e-devlet üzerinden hızlıca ve ücretsiz bir şekilde yapabileceğiniz gibi aracın plakasını 5664’e SMS atarak da yapabilirsiniz. Her sorgulama belli bir ücreti vardır. Yaptığınız sorgulamanın sonucunda arabaların hasar geçmişleri ve detayları mesaj olarak gönderilir. “KAZA” yazıp bir boşluk bırakarak araç plakasını yine 5664’e gönderirseniz, bu kez kazalı araçların hasar oranları cep telefonunuza gelir.
Hasar Kayıtlı Araba Alınmalı Mı?
Pek çok uzmana göre ağır hasar kayıtlı arabaları satın almak da oldukça riskli. Nitekim bu, adından da anlayabileceğiniz üzere, arabadaki hasarın ciddi boyutlarda olduğunu gösteren bir kayıt. Ağır hasarlı arabalar çok fazla değer kaybettikleri için oldukça düşük fiyatlara satılabiliyor. Ancak güvenliğinizi tehlikeye atacak bir ucuzluk, çok da mantıklı olmayabilir; dolayısıyla aracın geçmişini, servis süreçlerini, hayati bir tehlike arz edip etmediğini iyice araştırmak gerekir.