Ana Sayfa Danışman MAF Sensörü Nedir? Hava Akış Sensörü Arızaları Nelerdir?

MAF Sensörü Nedir? Hava Akış Sensörü Arızaları Nelerdir?

1
32309

Sürüş destek sistemleri ve sensörler, araç sahiplerine sürüş esnasında büyük kolaylık sağlar. Özellikle sensörler sayesinde arabanın kontrolü daha rahat ve güvenilir hale gelir. Mutlak basınç sensörü, oksijen sensörü ve hava akış sensörü bu destek elemanlarından bazılarıdır. Blogumuzda yer alan diğer içeriklerde mutlak basınç sensörü gibi pek çok sensörü ele aldık. Bugün ise hava akış sensörünü ele alarak detaylarına ineceğiz.

Hava Akış Sensörü Nedir?

Motor kontrol ünitesi (ECU)

Hava akışı ölçer, MAF sensörü, hava akış metresi veya debimetre olarak da adlandırılan hava akış sensörü, aracın performansıyla yakından ilgili bir parçadır. MAF sensörü, gaz kelebeğinden geçen ve motora giden havanın durumunu denetlemek ve motor kontrol ünitesine bilgi göndermekle görevlidir. Hava filtresi tarafından arındırılan havanın gaz kelebeğine nasıl gittiği oldukça önemlidir. Motor, yanma odasına girecek havayı en temiz şekilde almalı ve ateşlemeyi en verimli şekilde yapmalıdır. Bu noktada hava filtresinin temiz olması gerekir. Çünkü motora giren hava dışarıdan temin edilir ve içerisinde kirletici maddeler barındırır. Hava filtresi de bu maddeleri temizleyerek daha temiz hava sağlar. Yani parça, motor ile direkt olarak bağlantılıdır. Son olarak hava akış sensörü, motorun sıcaklığını da ölçer. Bu süreç içerisinde elde edilen bütün geri bildirimler yorumlanarak sürücünün gösterge paneline gönderilir.

MAF Sensörü Arızası

MAF sensörü arızalanmadan önce bazı arıza belirtileri verir. Örneğin yeterli havayı alamayan motorun gücü azalabilir. Tabi motor kontrol ünitesi (ECU), MAF sensörü arızasından dolayı bilgileri doğru analiz edemez. Arızanın kaynağı hasarlı kablolar olabileceği için dikkatlice denetlenmelidir. Bu arıza belirtilerinin ne olduğunu bilmeniz ve takip etmeniz olası sorunların önüne daha hızlı geçmenize yardımcı olur. Hava akış sensörü arıza belirtileri ise aşağıdaki gibi:

  • Motorun sesli çalışması
  • Hız sorunları fark edilmesi
  • Motorda sarsıntı yaşanması
  • Performans düşüklüğü görülmesi
  • Yakıt tüketiminde yükseliş yaşanması
  • Motor arıza ışığının aktif hale gelmesi
  • Yüksek hızda arabanın aniden durması
  • Rölanti devrinde dalgalanma görülmesi

Fakat yukarıda bahsi geçen her belirtinin MAF sensörü arızasına işaret olduğunu söyleyemeyiz. Bunun sebebi ise farklı arızaların bazen aynı arıza belirtileri vermesidir. Örneğin aracınızın motorunda bir arıza varsa ve yakıt yakıyorsa yakıt tüketiminde artış görülür. Aracınıza doğru tespitin yapılabilmesi için en kısa zamanda oto servise götürmeniz gerekir. Oto servisteki yetkili çalışan, MAF sensörünün değişimini ön görüyorsa Orijinal Ekipman Üreticisi yani OEM onaylı parçalar kullanmanızı öneririz. Bu sayede daha verimli hava akış sensörü değişimi yaşamış olursunuz. Şimdi ise merak edenler için hava akış sensörü nasıl değiştirilir bahsedelim:

  • MAF sensörünün yeri tespit edilir.
  • Diğer parçalarla (elektrik konnektörü) olan ilişkisi kesilir.
  • Eski sensör çıkarılır ve yeni MAF sensörü takılır.
  • Parçalarla olan bağlantısı sağlanır.
  • İşlemin doğru yapılıp yapılmadığı kontrol edilir.

Son olarak bu içeriğimizi beğendiyseniz oksijen sensörü nedir ve nasıl temizlenir içeriğimize göz atabilirsiniz.

1 YORUM