Ana Sayfa Danışman Hava Soğutmalı Motor Nedir? Nasıl Çalışır?

Hava Soğutmalı Motor Nedir? Nasıl Çalışır?

0
7082

Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin çalışma prensibi; depodan gelen yakıtın yanma odasında yakılarak hareket enerjisine dönüşmesidir. Motor çalıştıkça ısınır. Motorun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için bir soğutma sistemi olması gerekir. Günümüz otomobillerinde soğutma sistemi soğutma sıvısı ile çalışmaktadır. Ancak eski model otomobiller ve günümüzdeki bazı motosikletlerde soğutma sıvısı bulunmaz. Bu araçlar hava soğutmalı bir motora sahiptir. Yazımızın devamında ” Hava soğutmalı motor nedir? Nasıl çalışır? ” Gibi soruları cevaplayacağız.

Hava Soğutmalı Motor Nedir?

Hava soğutmalı motorlarda soğutma sıvısı bulunmaz. Aynı şekilde radyatör peteği, fan, su boruları da bulunmaz. Hava soğutmalı motor, sürtünme sebebiyle artan sıcaklığı, sıvı yerine hava ile soğutan motorlara denir. Motora bağlı olan bir pervane ile motorun soğutulması sağlanır. Bahsi geçen pervane, hareketini krank milinden alır. Çalışma devri motorun dönme hızı ile doğru orantılı olarak gerçekleşir. Krank mili sayesinde hava sirkülasyonu oluşturan pervaneden çıkan hava, yanmanın gerçekleştiği bölüme yani silindir kapağına doğru iletilir. Bu sayede motorun hararet yapması engellenir motor soğutulur.

Hava soğutma sistemi; tekne, havacılık, motosiklet, otomobil gibi neredeyse tüm taşıtlarda kullanılmıştır. Motosiklet ve bazı hava taşıtlarında hala daha kullanılmaktadır. Hava soğutmalı motorlar, su soğutmalı motorlara göre daha basit ve az yer kaplamaktadır. Günümüz şartlarında tercih edilmesinin en büyük sebebi de budur.

Hava Soğutmalı Motorun Avantajları

Hava soğutmalı otomobillerde su soğutmalı otomobillerde bulunan; radyatör, devirdaim, termostat, su boruları gibi parçalar bulunmamaktadır. Daha az parça olması motoru daha basit hale getirir. Ayrıca maliyet de azalmaktadır. Hava soğutmalı araçlarda antifriz kullanımı gibi bir durum yoktur. Antifriz bakımı gibi bir masraf da olmayacaktır. Soğutma sıvısı olmadığı için kışın donma olasılığı yoktur. Hortum kaçağı gibi ufak sebeplerden hararet yapıp motoru öldürme olasılığı yoktur.

Hava Soğutmalı Motorun Dezavantajları

Hava soğutmalı motorlara sahip otomobiller sıcak havayı ve trafikte kalmayı sevmezler. Genelde motor güçleri az olur. Bunun sebebi de soğutmanın verimli ve düzenli yapılamamasıdır. Bu durumda aşırı ısınma oluşur. Sıvı soğutmalı otomobillere göre daha sesli çalışır. Genelde zengin karışım ile çalışırlar. Bu durum çevreyi daha fazla kirletmelerine neden olur. Günümüz şartlarında otomobillerde kullanılmamasının sebebi; dezavantajlarının avantajlarından daha fazla olmasıdır.

Kullanıcılarına Tavsiyeler

  • Hava soğutmalı araçlarla trafikte uzun süre bekleme yapılmamalıdır. Gerekirse aracı bir yere çekip trafiğin bitmesini bekleyebilirsiniz.
  • Yüksek devir ile kullanılmamalı ve ani hızlanma yapılmamalıdır.
  • Hararet yükseldiğinde aracı hareket ettirmelisiniz. Mümkünse rampa aşağı sürüş yapmalısınız.
  • Yağ seviyesi sıklıkla kontrol edilmelidir.

Vosvos Hakkında Bilinmeyen Şaşırtıcı 9 Gerçek

Tarihte en uzun süre seri üretim bandında kalan araç rekoru Beetle’ındır.

1938’den 2003 yılına kadar üretilen  Vosvos, otomobil dünyasında en uzun süre üretimde kalan aracı olma ünvanına alan tek araçtır. Koskoca 65 yıl boyunca üretilen Vosvos’un, şu an üretilmese de 21 milyondan fazla üretilmiştir.

1 Milyonuncu Vosvos Tamamen gerçek Altından yapılmıştır.

1955’te 1 milyonuncu Vosvos’u üreterek Volkswagen’in Wolsburg tesisinin yakınlarında olan AutoStadt Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor.

Vosvos’lar, Meksika’da taksi olarak kullanıldılar:

1972’de taksiciler tarafından kullanılmaya başlanan yeşil renkteki 50.000 Vosvos 2012 yılına kadar insanlığa hizmet etti. Yeşil Vosvos’lar, sanki o şehirden çıkmış gibiydi.

 Vosvos’un Motorunu Tasarlayan Mühendisin 20 Dolar Maaşı vardı.

Vosvos’un hava soğutmalı motorunun tasarımcısı aslında Ferdinand Porsche değildi. F. Porcshe genel olarak aracın tamamıyla ilgileniyordu. Motor Franz Reimspiess tarafından tasarlanmıştı. Fakat Franz Reimspiess’a bu kadar uğraş için 20 dolar almıştı. Şu anki şartlarda biraz garip olabilir ama o zaman için gayet güzel miktar.

Vosvos’un ismi New York Times’dan Çıktı.

Hitler’in emriyle KdF-Wagen ismiyle üretilen araçlardır vosvoslar. Bence kulağa da hiç hoş gelmiyor. Zaten  halkta bu ismi benimsememişti. New York Times’ın 1938’de bir haberde Hitler’in araçları için “Beetle” ifadesini kullanmasıyla, Vosvos gerçek ismine kavuşmuş oldu.

Eski Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica’nın kullandığı araç da bir Volkswagen Beetle’dı:

Uruguay’ın sevecen yaşamıyla herkes tarafından sevilen eski devlet başkanı Jose Mujica, mavi bir Vosvos sahibi. Aynı zamanda kendi makam arabasıydı.

Vosvos’un tasarımının en basit hali 18 yaşındaki bir öğrenciye ait.

Macar asıllı Béla Barényi, 1925 yılında 18 yaşında bir öğrenciyken yaptığı şasi tasarımını Volkswagen’a yollamıştı.Bu sırada Volkswagen Vosvos’u inşa etmek için çalışıyordu, Barényi’nin tasarımını beğenerek bir araçta kullanmaya karar vermişti. Ortaya Vosvos olarak bilinen ilk Volkswagen Beetle çıktı

Guinness Rekorlar Kitabı’na giren rekorda, bir Vosvos’a tam 17 kişi sığmıştı.

2009’da kırılan rekorda bir Vosvos’a aynı anda binen 17 kişi, adını Guinness’e yazdırmayı başarmıştı. Böylece 2008 yılında Brezilya’da kırılan 15 kişi rekoru elinden alınmıştı.

Vosvos ile hemen hemen aynı boyutlarda olan bir balina kalbi var.

Boyutları hemen hemen mavi balina kalbiyle aynı olan Vosvos , ağırlık bakımından vos vos 350 kg ile daha ağır basmakta.( mavi balina :350 kg ,Vos vos:800 kg)

2.El Otomobil İlanları

HENÜZ YORUM YOK