Hayat Kurtaran Sürücü Yardım Sistemleri ve Özellikleri II olarak derlediğimiz yazı serimizin ikincisini sunuyoruz. Ancak öncelikle sürücü yardım sistemleri hakkında genel bilgiler öğrenmek için linkini bıraktığımız yazımızı inceleyebilirsiniz.
Hayat Kurtaran Sürücü Yardım Sistemleri ve Özellikleri II
Uyarlanabilir Uzun Far (Adaptive High Beam)
Uyarlanabilir uzun huzme, yani uyarlanabilir uzun huzme asistanı ile, sürgülü far ayar sistemi prensibi geçerlidir. Xenon farlar, akıllı görüntü değerlendirmesi sağlayabilen bir kamera ile birleştirilmiştir. Verilen kamera sinyaline bağlı olarak (karşıdan gelen trafikten veya önceki araçlardan), sistem aydınlatma menzilini değiştirir. Bu da 300 m’ye kadar veya sadece bir sonraki aracın parlama önleyici bölgesine ulaşabilir. Kamera artık yoldaki diğer kullanıcıları tanımaz. Sistem bir kez daha yavaşça ve kayma hareketinde “uzun far” a geçer.
H7 lambalı basit uzun huzmeli asistanlar, bir ışık sensörü (kamera sensörü) kullanarak uzun huzmeli farları açıp kapatır. Sistem aynı zamanda ortam aydınlatmasına ve kısmen de yansıtıcı yol işaretlerine tepki verir.
Şu anda BMW ve Audi tarafından kullanılan sözde lazer ışığı da tamamen uyarlanabilir bir şekilde tepki veriyor. Ve bu, mekanik elemanların hareket etmesini gerektirmediğinden, reaksiyon hızı yüksektir. Uzun huzme, kısa huzme ve viraj aydınlatma ayarları, kişisel gereksinimlere uyacak şekilde elektronik olarak kontrol edilir.
Uyarlanabilir Direksiyon (Adaptive Steering (Active Steering))
Uyarlanabilir direksiyonla veya ayrıca aktif direksiyonla (AFS – Aktif Ön Direksiyon), direksiyon oranı değişken şekilde gerçekleştirilir. Bu, direksiyon davranışının gerçek sürüş durumuna ve seyahat edilen hıza göre değiştiği anlamına gelir. Bu şekilde direksiyon asistanı, düşük hızlarda veya bir araç park halindeyken daha kolay manevra yapılmasını sağlar. Araçlar otoyolda veya daha yüksek hızlarda sürülürken, adaptif direksiyon iyileştirilmiş yön dengesi sağlar. Direksiyon simidinin (Ford) içindeki bir aktüatör, direksiyon darbelerinin uygun şekilde dönüştürülmesini sağlar. Farklı bir model (BMW, Servotronic) hidrolik direksiyon desteğini değiştirir. Hıza bağlı olarak bu şekilde direksiyonu daha yumuşak veya daha sert veya daha doğrudan yapabilir.
Uyarlanabilir direksiyon veya aktif direksiyon, örneğin şerit tutma sistemlerinde olduğu gibidir. Ve herhangi bir aktif direksiyon müdahalesi gerekliliğini doğurmaz.
Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemi (Anti-Lock Braking System (ABS))
Kilitlenmeyi önleyici fren sistemi (ABS), ilk sürücü destek sistemlerinden biridir. İlk seri araç olan Mercedes S-Serisi, 1978’de kilitlenmeyi önleyici bir fren sistemine sahipti. BMW 7 serisi daha sonra aynı sistemi kullandı. ABS, frenleme sırasında tekerleklerin bloke olmasını engeller ve böylece aracın hala kontrol altında tutulmasını sağlar. Ayrıca, önemli ölçüde daha kısa fren mesafeleri elde edilebilir. Bu sayede araç ne kayar ne de manevra yapar.
Çark üzerindeki bağımsız endüktif veya günümüzde daha yaygın olarak Hall jeneratörleri gibi RPM sensörleri vardır. Sistem delikli bir disk veya dişli bir disk üzerindeki ilgili rpm farklarını ölçer. Tekerlek hızı diğer tekerleklere göre orantısız bir şekilde düşerse, her bir tekerleğin üzerindeki fren basıncı azaltılır. Ancak kısa süre sonra yeniden tesis edilir (fren basıncı modülasyonu). Sürücü, pedal titreşimi ile basınç artışının farkına varır. Aynı zamanda solenoid valfler hızlı bir şekilde açılıp kapanır. Bu, merkezi ABS kontrol ünitesinde gerçekleşir. Tekerlek hız sensörlerinden alınan sinyalleri kalıcı olarak kullanır. Valfler, bir elektrikli pompa ve ayrıca alçak basınç deposu ve elektronik kontrol ünitesi içeren hidrolik bloktan oluşur.
Mevcut ABS sürümleri, dört tekerleğin tamamına akıllı fren gücü dağıtımı gibi daha da fazla işlevi devralır. Bu şekilde, sürüş durumuna bağlı olarak ve frenler aktif olarak uygulanmadan, aracı yolda dengede tutmak için başka düzenleyici müdahaleler mümkündür.