Hayat Kurtaran Sürücü Yardım Sistemleri ve Özellikleri V olarak derlediğimiz yazı serimizin beşincisini sunuyoruz. Ancak öncelikle sürücü yardım sistemleri hakkında genel bilgi edinmek için linkini bıraktığımız yazımızı inceleyebilirsiniz.
Hayat Kurtaran Sürücü Yardım Sistemleri ve Özellikleri V
Virajda Fren Kontrolü (Cornering Brake Control)
BMW 1997’den beri Viraj Freni Kontrolünü kullanıyor. Diğer üreticiler de bunun sürücülere kolaylık sağladığını fark ettiğinde aynı sistemi yaptı. Bir virajda direksiyon çevirmek, virajın iç tarafındaki tekerlekler üzerinde bükülme yarıçapına ve hıza bağlı olarak basıncın azalması anlamına gelir. Fren uygulandığında sonuç ‘aşırı devrilme’ veya ‘ aşırı frenleme ‘ olur. Araç daha sonra bir kızak içine girebilir. Bu, Viraj Fren Kontrolü ile önlenebilir. ABS kontrol ünitesinin yardımıyla böyle bir sistem (her tekerleğin hızı ABS sensörleri tarafından ölçülür.) her tekerleği ayrı ayrı kontrol eder. Böylece fren basıncını ayrı ayrı düzenler. Bu durumda araç, sistem sınırları dahilinde virajlarda fren yaparken bile sabit kalır. Sürücü bu kontrol prosedüründen tamamen habersizdir.
İnşaat Bölgesi Yardımı (Construction Zone Assist)
Otoyol veya yan yollardaki yol çalışmalarının yakınındaki bazen çok dar olabiliyor, dar şeritleri herkes bilir. Kameralar (stereo kameralar) ve ultrasonik sensörler ile, sürücünün son derece dar şeritte kalmasını sağlar Böylece diğer yol kullanıcılarıyla çarpışmaya neden olmayacak olan İnşaat Bölgesi Asistanı’na gidebilirsiniz. Gerekirse uygun direksiyon düzeltmeleri yapılırken aynı zamanda öndeki araca ve her iki tarafa güvenli bir mesafe gözetilmesi sağlanır. Ayrıca, bazı İnşaat Alanı asistanları, dar uzantılar bekleniyorsa, zamanında sesli ve görsel uyarılar verir. Ancak bu sistemler, etkinlikleri açısından sınırlıdır. Yoğun siste veya güneş alçaldığında, bu tür sürücü destek sistemleri kapanır.
Çapraz Trafik Uyarısı (Cross Traffic Alert)
Çapraz Trafik Uyarısı kritik çapraz trafiği tanır ve sürücüyü hem görsel hem de sesli olarak uyarır. Hemen hemen tüm araç üreticileri böyle bir çapraz trafik asistanı, bir fren asistanı temelinde ve kameralardan (stereo kameralar) veya radar sensörlerinden gelen bilgileri kullanarak çalışan bir araç sunar. Çapraz Trafik Uyarısı genellikle yalnızca belirli bir hıza ulaşılana kadar etkindir.
Dinamik Direksiyon Tepkisi (Dynamic Steering Response (DSTC))
Dinamik Direksiyon Tepkisi DSR ve Dinamik Direksiyon Çekiş Kontrolü, sürüş durumuna bağlıdır. Bu direksiyon önerileri sağlayan bir sistemi oluşturur. Bu, aracı stabilize eden ve yön stabilitesini artıran hafif bir elektromotor karşı yönlendirme ile kendini gösterir. Bu işlem sırasında DSTC, ESP ile birlikte çalışır. Ve dört tekerlek hız sensörleri aracılığıyla bilgi alır. DSTC’nin direksiyon hareketlerine müdahale ettiği neredeyse hiç fark edilmiyor. Aracın bağımsız olarak yönlendirilmesi artık mümkün değildir. Bu teknolojiyi seri üretime ilk koyan, Cupra R ile Seat oldu.