Ana Sayfa Danışman Hayatınızı Kurtaran Mesafe!

Hayatınızı Kurtaran Mesafe!

0
1525

Fren Mesafesi Nedir ?

Günlük hayatta oldukça sık karşılaştığımız kavramlardan biri olan fren mesafesi, son derece önemli bir konudur. Fren Mesafesi nedir sorusuna sürücünün frene bastığı andan itibaren aracın durmasına kadar alınan yol cevabını verebiliriz.

Fren Nedir ?

Aracın hem kontrollü bir şekilde hızını azaltan hem de istenmeyen hız artışlarını engelleyen sisteme fren denilir. Aynı zamanda fren, aracın durmasını sağlayan sistemdir. Yani fren güvenli bir sürüşün en önemli unsurudur diyebiliriz.

Fren mesafesi ve Durma mesafesi birbirinden farklı mıdır ?

Aracınızın ne kadar sürede duracağını tahmin eden sistem fren mesafesidir. Aynı zaman da ani fren yapıldığı durumlarda hayat kurtarıcıdır. Bu sebeple trafikte önünüzdeki araçla aranıza mutlaka mesafe koymanız gerekmektedir.

Durma mesafesi ise fren pedalına basmanıza kadar geçen süre, fren sisteminin tepki verme süresi ve aracınızın durma süresi boyunca alınan mesafeye deniyor. Yani durma mesafesi fren mesafesinden daha büyük olmaktadır.

Durma mesafesinin basit bir formülü vardır.

Durma mesafesi = Reaksiyon mesafesi + Fren mesafesi

Fren mesafesi nedir ? Neye göre hesaplanır ?

Reaksiyon mesafesini fren mesafesi takip eder. Fren mesafesinin uzunluğunu ise aracın hızına, yolun yüzeyine, yolun eğimine, fren ve lâstiklerin durumuna ve sürücünün deneyimine göre değişir. Örnek olarak Saatteki hızınızı 50km’den 100km’ye çıkarırsanız, 100km’deki frenlemede alınan yol, 50 km’dekine göre dört misli artar. Bu sonuçlar ise araçların arasındaki mesafeyi nasıl koruyacağınızı gösterir. Aşağıya bıraktığımız tabloda da daha detaylı inceleyebilirsiniz…

Fren mesafesini etkileyen faktörler

  • İlk ve en önemli etken: Hız

Ani fren anında durma mesafenizi belirleyen iki faktör bulunuyor. Bunlar, karar verme süresi ve fren mesafesi. Karar verme süresi aslında fren yapma kararı almanıza kadar geçen zaman. Fren mesafesi ise frene bastığınız andan itibaren tamamen durana kadar olan mesafe oluyor.

Gittiğiniz hız hem fren için hem de düşünme süreniz için etkili olan bir faktör. Yani demek istediğimiz ne kadar hızlı otomobil sürüyorsanız aynı oranda daha uzun sürede durabileceksiniz.

  • Frenlerinizin durumu

Çoğu araçta ABS teknolojisi bulunuyor. Bu teknoloji, durma mesafesini fazlasıyla düşürdü ve bir çok hayatı kurtardı. ABS teknolojisi sayesinde panik anında aracınızın kontrolü sizde.

  • Lastik basıncı ve lastik aşınma oranı

Lastik seçimi fren anında aracın durmasında ki en önemli etkenlerden biri. Bu yüzden mevsim şartlarına göre lastik seçmelisiniz. Bir diğer unsur ise lastikleriniz iyi şişirilmiş olarak yola çıkmanız. Lastikleriniz gerektiğinden az ya da fazla şişirilmiş ise lastik deseni çalışması gerektiği gibi çalışmaz. Eğer lastikleriniz olması gereken basınçta değil ise fren mesafeniz uzayacaktır. Güvenli bir sürüş için 3-4 haftada bir lastik basınçlarınızı kontrol etmenizi tavsiye ederiz.

  • Lastik diş derinliği

Lastik dişlerinizin derinliği eğer 1.6 mm’den daha kısa ise lastiklerinizi değiştirmenizin vakti gelmiştir. Fakat ben bu şekilde devam ederim diyorsanız ne yazık ki fren mesafeniz uzayacaktır.

  • Yol koşulları

Lastikleriniz her ne kadar kaliteli ya da mevsimine uygun olursa olsun yol koşulları sebebiyle kayma problemi yaşamanız gayet normaldir.

Gerek buzlanma gerek su birikintileri gerekse karlı zemin gibi durumlarda fren mesafeniz hiç beklemediğiniz kadar uzayabilir. Karlı ve buzlu zemin kuru zemine kıyasla 10 kat daha fazla fren mesafesinde durmanıza sebep olur. Kötü hava koşullarında daha düşük hız ile daha dikkatli araç kullanmanız sizin ve yolcularınız için oldukça faydalı olacaktır.

  • Görüş mesafesi

Görüş mesafesi fren mesafenizi etkilemekten ziyade karar verme süreciniz ile alakalıdır. Örneğin sisli bir havada önünüze çıkan engelleri geç fark edebilirsiniz. Bir başka örnek olarak ön camınızın kirli olması da aracınızı sürmenizi olumsuz yönde etkileyebilir.

  • Dikkat dağıtıcılar

Cep telefonu, araç içi eğlence sistemi gibi etkenler sürüş anında son derece dikkat dağıtıcı. Gözünüzün sürekli yolu takip etmesi yolculuğunuzun güvenliği açısından oldukça önemlidir.

  • Yorgunluk

Uzun süreli yolculuklarda ve özellikle gece yolculuklarında yorgunluk ve uykusuzluk büyük bir problem. Yorgun ya da uykulu bir anınızda araç kullanırsanız fren yapmanız gereken durumda karar verme sürenizin uzaması yüksek bir ihtimaldir. Eğer araç kullanırken yorgunluğunuz sebebi konsantrasyonunuz dağılıyorsa ve kendinizi yorgun hissediyorsanız mola vermeniz gerektiğini unutmamalısınız. Gündüz yolculuklarınızda da 2 saatte bir 15 dakika ara vermek yolculuğunuzu daha güvenli hale getirecektir.

İkinci El Araba İlanları

HENÜZ YORUM YOK