Honda Türkiye’den çekiliyor mu? Honda, hangi fabrikalarını kapatıyor? Peki, Honda Türkiye geleceği ne olacak? Honda’nın 2019 kararları ve sonuçları üzerine güzel bir araştırma: Honda Avrupa’dan vazgeçiyor – Mert Yılmaz yazdı, sektörü anlamak için mutlaka okuyun…
Honda Avrupa’dan vazgeçiyor
Bilindiği gibi Honda Türkiye, 2021 yılında Civic Sedan modelinin üretiminin tamamlanmasının ardından Türkiye’deki otomobil üretim operasyonunu sonlandırma kararı aldı. Bu kararın, otomotiv endüstrisinin elektrifikasyona doğru ilerlemesi ve buna bağlı olarak elektrikli modellere uygun üretim kapasitesinin sağlanması gerekliliği nedeniyle alındığı söyleniyor.
Honda fabrikası kapanınca ne olacak?
Peki, 22 yıldır Türkiye’de otomobil üreten fabrikanın kapatılmasının sonuçları ne olur? Daha da önemlisi, Avrupa’da kapanan tek fabrika Türkiye mi olacak? Yazımızda bu soruların cevabını arayacağız. İlk olarak belirtilmesi gereken markanın otomobil ve motosiklet faaliyetlerinin 2021’den itibaren de devam edecek olması. Yani Honda Türkiye satışları bitmeyecek. Nasıl Peugeot, Volkswagen gibi markalar Türkiye’de üretim yapmadan yüksek satış hacimlerine ulaşıyorsa, Honda’da da durum çok farklı olmayacak. Zaten şu anda satılan modellerden sadece Civic Sedan Türkiye’de üretiliyor. Jazz ve CR-V gibi modeller, yurtdışından geliyor. Bu anlamda 2021’den sonra Honda’nın Türkiye satışlarında ya da ikinci el Honda pazarında önemli bir değişiklik olmaz. Tek farkla!
2022 Honda Civic fiyatı ithal fiyatı olacak!
Söz konusu tek şu olabilir, 2021’den sonra ülkemize yurtdışından gelecek bir sonraki nesil yani 2022 Civic’in fiyatı biraz daha yüksek olacaktır.
Bence Türkiye’de üretimin bitmesinden daha önemli bir gelişme daha var. Ülkemizde pek dillendirilmiyor ama Honda’nın İngiltere ve Avrupa’daki yükseliş ve düşüş öyküsü çok etkileyici. Japon marka, bir zamanlar teknolojik benzinli motorlarıyla BMW’ye gerçek bir alternatif olarak görülüyordu. 1992 yılında İngiltere-Swindon’da yılda 150 bin üretim kapasitesiyle bir Honda fabrikası açıldı. Böylece Honda’nın Avrupa’yı içeriden fethedeceği öngörülüyordu. 27 yılın ardından aynı Türkiye’de olduğu gibi İngiltere’de de fabrikanın kapanacağı açıklandı. İki milyar Sterlin yatırım yapılan Swindon üretim tesisinin de kapatılacak olması aslında Honda’nın Avrupa’dan vazgeçmesi anlamını da taşıyor. Yani durumun boyutu bizdeki fabrikanın kapatılmasından daha da büyük bir içeriğe sahip.
Honda ne düşünüyor?
Peki, bu duruma nasıl gelindi? Avrupa’daki satışlar mı düştü? 1980’lerin sonu ve 1990’larda Honda’nın ne kadar sevildiğini sizler de hatırlarsınız. Müthiş NSX, McLaren-Honda takımının Formula 1’i domine etmesi, Rover’la ortak bir girişim sonucu üretilen Euro Civic’ler, yüksek devirli VTEC motorlar…
Daha sayacak o kadar detay var ki. 90’lı yıllarda Nissan ve Toyota gibi markalar Avrupa’da 350 bin adet civarında satış yapıyordu. 90’ların başında Hyunda’nin satışı sadece 20 bin civarındaydı. 1992’de Accord üretimi ile başlayan Swindon üretim tesisinin de katkısıyla 1998’de Honda satışları 225 bin adede kadar yükseldi. Bu dönemde BMW, Rover’ı satın aldı ve Honda ısrarla dizel motor üretmeye karşı duruyordu.
İlk dönüm noktası 2000’de yaşandı. Bir dönem Hyundai’den neredeyse 120 kat daha fazla satan Honda, Koreli rakibinin ardına düştü. Honda, 2003 yılına kadar kendi dizel motoruna sahip değildi. O zamana kadar Hyundai satışlarını iyice artırdı. Nissan ve Toyota da pazarda çok iyi durumdaydı. Dizellerin satışının başlaması ve SUV modellere olan ilginin artmasıyla birlikte 2007 yılında 313 bin adet satış yapan Honda kendi rekorunu kırdı ama küresel ekonomik kriz nedeniyle zor zamanlar geçiriliyordu. Bu dönemde Swindon’daki kapasite azaltıldı. Fabrikanın yıllık 150 bin adetlik kapasiteye geri döndürülmesinin iyi sonuçlanmadığı ileriki dönemde anlaşıldı. Honda’nın Avrupa satışları 2017/2018 döneminde 140-150 bin adet civarındaydı. Honda satışlarının düşmesinin bir başka nedeni de markanın günlük kiralama ve filo pazarına da sürekli soğuk bakması oldu. Evet, bu nedenle marka imajı zarar almadı ve ikinci eldeki Honda modellerinin değeri düşmedi ama Hyundai gibi rakipler filo pazarında çok fazla satış yaparak güçlerini artırdı.
Honda’nın bir başka problemi de Avrupa’daki model yelpazesinin oldukça sınırlı olması olarak açıklanabilir. Jazz , Civic, HR-V ve CR-V dışında NSX de mevcut ama kaç kişi bir NSX alabilir ki? Son dönemde önden çekişli hot hatch’lerin kralı haline gelen Civic Type R sayesinde Honda’dan çok bahsedilir oldu ama satış anlamında bu yeterli olmadı.
Sonuç!
Sonuç olarak, Honda’nın Avrupa pazarını yanlış değerlendirdiği ve bu kıtada üretimi haklı çıkaracak hacme sahip olmadığı çok açık. Bu sadece bizim yorumumuz değil, Avrupalı uzmanlar da aynı kanaati taşıyor. Şu anda Avrupa, Endonezya’nın bile arkasında Honda’nın en büyük 10’uncu küresel otomobil pazarı. Bir zamanlar rakip olarak bile kabul edilmeyen Hyundai, Honda’nın Avrupa’daki hacminin yaklaşık dört katı satıyor.
Elektrikli Honda geleceği hayali…
Honda, bu durumu düzeltmek için elektrikli bir geleceğe odaklanıyor ve tüm yeni araçlarının elektrikli hale getirileceği tarih olarak 2025’i hedefliyor. Ne yazık ki elektrikli Honda’lar Japonya’da üretilecek ve Avrupa’ya ihraç edilecek. Bu kıtada ne kadar iyi satacakları, şimdiye kadarki tecrübelerinden aldıkları derslere ve geçmiş yıllardaki başarısızlıkları çözme yeteneğine bağlı olacaktır.
Kendi adıma ben, Honda’ya inanıyorum. Diğer yandan Avrupa’da satışları düşen tek Japon marka Honda değil. Toyota da eski günlerini arıyor, Qashqai gibi bir fenomen olmasa Nissan da zor durumda kalabilirdi. Şimdilik Avrupa’da yükselen tek bir Uzakdoğulu marka var o da Kore’den gelen Hyundai…