Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Geçmişten günümüze gelişerek üzerine hep eklemeler yapılan otomobil teknolojisi ep ey ilerlemiş durumda. 2000’li yıllar öncesinde karbüratör sistemine sahip araçlar vardı. Sonrasında çok noktadan enjeksiyonlu yakıt sistemleri ortaya çıktı. Hyundai markası çok noktadan enjeksiyon sistemine birçok marka gibi MPI dedi. Açılımı ise Multi Point Injection. Bu yazımızda sizler için; Hyundai MPİ Motor Nedir? Kronik Sorunları Nelerdir? Sorularını cevapladık.
Hyundai MPI Motor Nedir?
MPI motor çok noktadan yakıt enjeksiyon sistemine sahip motorlara denir. Aracın emme manifoltuna bağlı olan 4 adet yakıt enjektörü, ECU’dan gelen sinyallere göre yakıtı emme manifoltuna gönderir. Orada hava ile karışım hale geldikten sonra emme subaplarından yanma odasına geçer. Buji ateşler ve yanma gerçekleşir. Egzoz subaplarından çıkan yanmış yakıt gazı egzozdan dışarı çıkar. Döngü bu şekilde devam eder. Hyundai’nin MPI motorları ülkemizde özellikle taksiciler tercih eder. Bunun sebebi de 1.4 litrelik atmosferik benzinli motor lpg ile çok az yakıt tüketmektedir. Ayrıca lpg uyumu da oldukça iyidir.
Hyundai MPI motor Çeşitleri Nelerdir?
Hyundai MPI motor ülkemizde 1.2, 1.4 ve 1.6 litre olarak 3 farklı hacimde bulunuyor.1.2 litrelik motor 84 hp güce sahipken, 1.4 litrelik versiyon 100 hp güce sahiptir. 1.4 mpi motor kullanılan bazı Hyundai modelleri;
- Hyundai İ20
- Hyundai Acccent Blue
1.6 MPI motor ise 123 hp güç üretirken 150 Nm max tork değerine sahip. 1.6 MPI motor kullanılan bazı modelleri;
- Hyundai Elantra
- Kia Cerato
MPI Motor Kronik Sorunları Nelerdir?
Hyundai MPI motorların bu denli tercih edilmesinin sebebi sorunsuz bir şekilde uzun kilometrelerce kullanılabilmesidir. Tabi ki her içten yanmalı motor gibi Hyundai MPI motor bakımları çok önemlidir. Bakımları zamanında yapılmayan araçlar bozulmaya mahkumdur. Araç sahiplerinden gelen şikayetlere göre sık karşılaşılan kronik sorunlar;
Boğaz Kelebeği Arızası: Otomobil motorları kullanıldıkça yakıt sistemleri kirlenir. Boğaz kelebeği zamanla kirlenir ve görevini tam olarak yerine getiremez. Bu durumda motor titreyerek çalışır. Hatta rolanti devrinde aracı salladığı bile gözlemlenmiştir.
Boğaz kelebeği bakımlarla birlikte temizlenmesi, hatta adaptasyon yaptırılması gerekir..