İçten Yanmalı Motorlara Ne Zaman Veda Edeceğiz? Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülke benzinli ve dizel motorlu otomobil üretimini aşamalı olarak bırakmak istiyor. Ancak bu istek, gerçekleşebilir mi?
Otomotiv endüstrisi yavaş yavaş benzinli ve dizel araçlardan elektrikli araçlara doğru evriliyor. Birkaç şirketin elektrikli ve güneş enerjisiyle çalışan otomobiller üreterek başı çektiği düşünülürse, içten yanmalı motora sahip otomobillerin sayısı hala elektrikli otomobilleri geride bırakıyor. İlginç bir şekilde, birçok ülke ozon tabakasını korumak ve başkaları için hayatı kolaylaştırmak için dizel ve benzinli arabaları yasaklamayı planlıyor. Benzinli veya dizel motorlu araçların kullanımdan kaldırılması, içten yanmalı motor yasağı olarak da adlandırılabilir. Başka bir deyişle benzinli, akaryakıtlı ve mazotlu araçlar yasaklanacak ve elektrikli otomobillerle değiştirilecek. Ayrıca elektrikli arabaların şarjı ve işletim maliyetleri, normal arabalara göre daha ucuzdur. Elektrikli arabaların avantajlarını ve dezavantajlarını karşılaştırdığımızda, elektrikli arabaların daha iyi olduğunu anlıyoruz.
Elektrikle çalışan arabalar çevre dostudur ve çevreyi kirletici maddeleri daha az yayar. Fosil yakıtlar, onlara güç sağlayan elektriği üretmek için hala kullanılabilirken, yenilenebilir enerji daha belirgin hale geldikçe bu durum giderek değişiyor. Bunun ötesinde EV’ler benzinli araçlardan daha hızlı ve daha iyi güç aktarma ve ivmeye sahiptir.
Ülkelerin İçten Yanmalı Motora Sahip Araçların Satışını Yasaklama Tarihleri
Amerika Birleşik Devletleri
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ulaşım sektörü, dünyanın karbondioksite en çok katkıda bulunanlarından biri ve ozon tabakasının incelmesi ve iklim değişikliğinin oluşmasına neden olan ülkelerin başında gelmektedir. Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı raporuna göre ulaşım, ABD sera gazı emisyonlarının yaklaşık %28’inden sorumludur. Bu nedenle Amerikalıların elektrikli araç kullanımı sera gazı emisyonlarını önleyebilir ve azaltabilir. Elektrikli otomobiller, sağlıklı iklim değişikliğini teşvik etmek için kuşkusuz etkili bir yöntemdir. Ancak ABD’de tahmini 270 milyon kayıtlı araç ve uzun süredir oluşan benzinli araç kullanım geleneği ile bu evrim kısa sürede nasıl mümkün olabilir? Bir süre önce California Valisi Gavin Newson, California’da yakıtla çalışan arabaların yasaklanacağını duyurdu. Dahası bu duyuru gazla çalışan elektrikli araçları veya egzoz emisyonu olan herhangi bir motorlu aracı içermektedir. Genel olarak ABD’de içten yanmalı motorların kullanımı 2035 yılından sonra yasaklanacak. Bu yasak tutar mı? Bu yasağın yararları ve zararları nelerdir? Gibi birçok soru, duyurudan sonra gündeme geldi. Ancak yanıt bulamadı.
Kanada
Kanada hükümeti, 2035 yılına kadar yakıtla çalışan motorlu araçların yasaklanacağını ve 2050 yılına kadar %0 emisyona ulaşacaklarını duyurdu. Açıklamaya göre yeni düzenlemeler ve yatırımlar Kanada otomotiv ve ulaşım endüstrisinin geçişine yardımcı olacak . Otomotiv şirketleri daha fazla model üretmeye hazırlanırken sıfır yakıtla çalışan arabalara olan talepler artıyor.
Avrupa Birliği
Avrupa parlamentosu yapılan oylama sonrasında 2035 yılında başlamak üzere Avrupa’da içten yanmalı motorların satışını yasaklama kararı aldı. Avrupa’da karbon emisyonun dörtte biri ulaşım sektöründen kaynaklı olup, bunun yüzde 12’si yalnızca araçlar tarafından olmaktadır. Bu karara göre ‘’sıfır emisyonlu karayolu hareketliliği’’ hedefiyle 2030 yılına kadar otomobillerde yüzde 55, kamyonetlerde ise yüzde 50 oranında karbon emisyonunu azaltmak hedefleniyor.
Alınan karara Avrupa parlamentosu dışında Volkswagen ve Volvo dahil olmak üzere birçok büyük otomobil üreticileri de içten yanmalı motorların satışını yasaklamayı desteklediklerini belirttiler.
Onaylanan karar henüz kanun haline gelmedi fakat, yapılacak görüşmeler sonrası kanunun hızlı bir şekilde çıkması bekleniyor.
Almanya
Almanya’yı, AB’den ayrı olarak sunmamızın başlıca nedenleri var. Öncelikle Almanya, otomotiv endüstrisine yön veren ülkelerden biridir. Almanya’da yaklaşık 570.000 elektrikle çalışan araba var. Ülke 2018 yılında eski yakıtlı araçları yasaklamaya başladı. Almanya’nın Sosyal Demokrat hükümetine göre, ülke benzinle çalışan motor satışlarını durdurmaya kararlı ve son 15 yılda milyonlarca elektrikle çalışan araba, trafiğe çıktı. Bu öneri ve strateji, Almanya’yı 2035 yılına kadar içten yanmalı motorlu otomobilleri yasaklama konusunda Avrupa Birliği’nin önüne geçirmektedir. Bu hedef dikkate alındığında ülke önümüzdeki birkaç yıl içinde elektrikli otomobil üretimini ve kullanımını artıracak.
Norveç
Norveç büyük ölçüde petrol gelirine güveniyor. Ülke gelirinin yaklaşık %50’sini petrol ve gazdan elde ediyor. Ancak Norveç, 2025’e kadar fosil yakıtlı otomobillerin satışını durduran ilk ülke olmayı hedefliyor. Devam eden bu planla Norveç, elektrikli otomobil satışlarının aylık satışlarının %60’ını oluşturuyor. Ayrıca ülke içinde petrol ve gazlı araç kullanımı yasak olsa da gelişmemiş ve her zaman geride kalmayı tercih eden ülkelere satacağı yakıtlar sayesinde her zaman refah seviyesini ve ekonomik gelirini arttıracaktır.
Çin
Çin, dünyadaki diğer gelişmiş ülkeler gibi yakıtla çalışan arabaları devre dışı bırakmayı planlıyor. 2017 yılında Çin, benzinli otomobil üretimi ve satışının olası yasaklandığını duyurdu. Ancak henüz piyasada elektrikli araçlar hakkında bir hareketlilik bulunmuyor. Çin’in raporlarına göre, yeni elektrikli araçlar Çin’deki otomobil satışlarının ve üretiminin %50’sini oluşturacak. 2035 yılına kadar elektrikle çalışan arabalar Çin’deki tüm eyaletlerde satılacak.
Hindistan
Hindistan, elektrikli araçlara geçiş için otomobil şirketleriyle birlikte çalışıyor. Mahindra ve Maruti gibi şirketler motor tasarımlarını kademeli olarak yükseltiyorlar. Ayrıca 2025‘ten itibaren yalnızca elektrikli scooter, motosiklet ve motorlu araçların satılacağı konuşulmaktadır.
Türkiye
Türkiye otomotivde dönüşüm tarihini netleştirdi. 30’u aşkın ülkeyle beraber en geç 2040’a kadar sıfır emisyona geçiş sözü verildi. Hem vatandaş hem de otomotiv sektörü için dönüm noktası olan karar kapsamında, 2040’tan itibaren benzinli veya dizel araç satılmayacak. Bu planın az da olsa gerçekleşme ihtimali var. Ancak Türkiye’deki vergi sistemleri, halkın gelir ve eğitim seviyesi yükselmedikçe elektrikli araçlara geçiş hızımız artmayacaktır. Ayrıca yükselen ekonomi ve eğitim seviyesinin paralel ilerlemesi çok önemlidir. Bunun en büyük örneklerinden biri olan Arap ülkelerine baktığımız zaman gelirleri her zaman çok iyi olsa da çevre felaketlerinin farklına varamıyorlar ve küresel ısınmanın hızlanması için her şeyi yapıyorlar. Bu yüzden Türkiye, vatandaşlarının eğitim ve refah seviyesini yükseltirse vatandaşın çevre bilinci yükselecek ve çevresini korumak için gerekli adımları atacaktır.
Karşı Çıkanlar Olsa da Gelecek Sıfır Emisyonlu Olacak!
Bu ülkeler ve daha pek çoğu, elektrikli araçlara geçiş için bir plan önermiş olsa da birçoğunun otomobil üreticilerini elektrikle çalışan otomobiller üretmeye teşvik eden etkili düzenlemeleri ve politikaları var. Örneğin Volvo, üretiminin ve satışlarının %50’sini tamamen elektrikli olacak şekilde alıyor. Öte yandan Jaguar, 2025’ten itibaren elektriğe geçiyor. Bu hedefe ulaşmak için otomotiv ve ulaşım sektöründe birçok değişiklik yapılacak. Örnek olarak akaryakıt istasyonlarının yerini alan halka açık elektrikli şarj istasyonları gibi değişikliklerin yapılması bekleniyor.
İngiltere gibi bazı ülkeler, şarj altyapısının inşasına büyük miktarda para yatırıyor. Ancak tamamlanması biraz zaman alacaktır. Şu anda İngiltere’de 21.000’den fazla şarj istasyonu var. İlerleyen zamanda en az 25 milyon şarj noktasının yerleştirilmesi gerektiği yönünde bir tahmin var.
Türkiye açısından baktığımız zaman Türkiye’nin elektrikli araç konusundaki en büyük gelişmelerinden biri üreteceği ve satmayı planladığı yerli otomobili olan TOGG olmakta. Türkiye’nin yerli otomobili TOGG, satışa geçtiği zaman ülkenin elektrikli araç stratejisinde de gözle görülür değişimler yaşanacaktır. Sonuç olarak “İçten Yanmalı Motorlara Ne Zaman Veda Edeceğiz?” sorusunun cevabı net değildir. Ancak 2050 yılına kadar birçok ülke, çevre politikalarını daha da sıkılaştıracak ve elektrikli araç devriminin izlerini daha belirgin bir şekilde göreceğiz.