Kaliteli bir araba satın almak için, ikinci el araba yani daha önce biri tarafından kullanılmış araçların arızalı parçalarının olma ihtimali olan yerlerin nereler olduğunu bilmek zorundasınız. Eğer ikinci el araba alırken test etmeniz gereken noktaların ne olduğunu bilirseniz dolandırılma ihtimaliniz de ortadan kalkar.
Güncel piyasa da artan otomobil fiyatları sürücülerin paralarını değerli kılmıştır. Araçlar çok pahalı olunca herkes aldığı arabanın verdiği paranın hakkı olmasını istiyor. Ancak bu aşamada gözü açık ve fırsattan istifade etmeye çalışan kişilerin kötü arabanın iyi reklamını yapmaları sonucu gazabına uğrayabilirsiniz. İyi bir reklam kötü bir malı güven duygusu aşılayarak sattırır. Bu da iyi niyetli ve güven ilişkisi kurarak hayatını idame ettirmeye çalışan sürücüler açısından kötü bir durumdur.
Bu kötü durumdan etkilenmemek ve araba test konusunda gerekli bilgiye sahip olmak istiyorsanız test aşamasında araçta hangi parçaları kontrol etmeniz gerektiğine dair hazırladığımız yazımıza göz attın.
Lastik Kontrolü Yapın
Lastikler ilk kontrolü yapacağınız bölge için doğru tespit olabilir. Aşınma ve çatlama gibi faktörleri dıştan baktığınız zaman inceleyebilir ve normalin dışında bir yıpranmışlık olduğunu anlayabilirsiniz. Ancak yine de teyit etmek istiyorsanız lastik kanallarına bozuk para ile test yapabilirsiniz.
Bozuk 1 lirayı lastik kanallarına yerleştirin ve paranın kanalda ne kadar derine indiğini kontrol edin. Eğer 0,64 santimden az bir derinlik varsa bu lastiklerin yıprandığını gösterir.
Sıvı Sızıntılarını Kontrol Edin
İkinci el araba da herhangi bir yağ kaçağı varsa bu size ilerleyen zamanlarda sorun teşkil edebilir. Eğer arabalardan anlamayan biriyseniz en azından bu kontrolün yapılması gerektiğini bilmelisiniz.
Kontrol için arabanın altına doğru eğilin ve herhangi bir damlama olup olmadığına bakın. Bu kontrolü araç çalıştığı esnada yapmanız size daha kesin sonuçlar verecektir.
Marşpiyel Kontrolü Yapın
Aracın yan tarafında bulunan marşpiyeller kaldırımlar ile arası iyi olmayan araba parçalarıdır. Ayrıca dışarıya doğru hafif çıkıntılı olmaları da hasar görme ihtimallerini artırır. Kontrol etmeniz gereken önemli bir nokta olduğunu unutmayın ve marşpiyelin hasarlı olup olmadığına bakın.
Dış Kasa İçin Genel Bir İnceleme Yapın
Bu adımdan önceki söylediğimiz kontrolleri yaptıysanız sıra geldi. Aracın dış kasasını kontrol etmeye. Eğer gerçekten dikkatli biriyseniz ilk incelemenizde aracın dış hasarının olup olmadığını anlarsınız. Eğer dikkatli değilseniz inceleme süresini artırmalısınız.
Aracın dış kasasında bulunan, pas, çizik, göçük, boyadaki düzensiz dalgalanmalar aracınn daha önce kazalı olma ihtimalini artırır. Küçük ayrıntılar büyük şeylerin habercisidir. Ayrıntılara dikkat etmelisiniz.
Kapı Sesi Kontrolü Yapın
Kapı sesleri kalite kontrol sırasında başvurulan yöntemlerden biridir. Çünkü sürekli açılıp kapanan bir mekanizmanın arıza göstermesi muhtemeldir. Aracın marka ve modeline göre, üretilmiş araç kapısının dayanıklılık süresini teknik servisten öğrenmeli ve testi bu bilgileri referans alarak yapmalısınız. Çünkü kalitesiz bir araç kapısının arıza göstermesi kaliteli bir araç kapısına göre daha kolay olacağı için aradaki farkı sürücünün kapıyı ne kadar zorladığıyla alakalı bir fark olarak değerlendirebilirsiniz.
Test için kapıyı açıp kapatmanız yeterlidir. Dikkat etmeniz gereken nokta ise kapıdan gelen garip sesler olmalıdır. Örneğin mekanizmada takılma, gıcırtı veya tıkırtı gibi seslerin kapı ömrüyle doğru orantılı olduğunu unutmayın.
Şasi Numarasından Aracı Sorgulayın
İkinci el araba da hasarlı parçaların kaza sonrası işlendiği numara olan şasi numarası aracın geçmiş kayıt defteri görevini görür. Şasi numarasını sorgulayarak kaza raporlarına erişebilirsiniz. Yani size söylenene tam anlamıyla güvenmek yerine işinizi garantiye almayı seçmelisiniz.
İç Kabin Denetimini Yapın
Aracın sürücü koltuğuna oturun. Önce direksiyonu sonra aynaları ayarlayın. Eğer koltukta rahat değil ve sürüş açıları size uygun değilse muhtemelen bu araç çok yönlü bir araç değildir. Yani sürüş konusunda belirli bir kesime hitap eden bir araba olabilir. Güvenli sürüş için bu tür araçlardan uzak durun.
Aracın Temel Kontrollerini Test Edin
Geldik en can alıcı bölüme. Bu bölümde aracın elektrikle çalışan tüm aksamlarını kontrol edin. Örneğin cam açma kapama tuşları, sinyal-far-silecek gibi aksamları test edebilirsiniz. Ayrıca korna, aracın iç aydınlatma ışıkları, kapı kilitlerini kontrol eden tuşlar, gösterge panelleri led aydınlatma ışığının tam olarak çalışıp çalışmadığını da kontrol edebilirsiniz.
Eğer kontrol sonrası çalışmayan bir kontrol düğmesi tespit ederseniz bunu basit bir elektrik çözüm ile eski haline getirileceğini de göz önünde bulundurun ve aracı hemen elemeyin.
Klima Kontrolü Yapmayı Unutmayın
Satın aldığınız bir arabada yazın sıcaktan pişmek kışın ise soğuktan donmak istemiyorsanız klimanın işlevini tam olarak yerine getirdiğinden emin olun. Bunun için klimayı açarak klima deliklerinin ne kadar hava üflediğini test edin. Eğer her delikten eşit bir hava dağılımı yoksa bu bir sorun olarak kabul edilebilir.
Klimanın kontrol yöntemlerinden biri de testi tüm camlar kapalıyken yapmanız olmalıdır. Camlar kapalıyken klimaları sonuna kadar açmanız ve gelen havayı koklamalısınız. Burnunuza küf kokusu geliyorsa bu durm aracın geçmişte bir sel baskınına maruz kaldığının gösterebilir. Eğer sel baskınına maruz kalmadıysa bu yine de bir sorundur. Kötü bir koku ile yolculuk yapmanız sağlığınız açısından da iyi bir durum değildir.
Hoparlörleri Test Edin
Araba ile seyahat esnasında müzik dinlemek yolculuğu kaliteli hale getiren önemli bir etkendir. Kaliteli bir hoparlör ile dinlediğiniz müzikler sürüş deneyiminiz sırasında zevk almanıza olanak tanır. Ancak yeni aldığınız bir otomobilde yıpranmış ve eskisi gibi iyi ses çıkarmayan bir hoparlör ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Bu durumu hoparlörleri iyi bir testten geçirerek çözüme kavuşturabilirsiniz. Radyoyu açın, CD takın veya telefonunuza AUX kablosu ile bağlantı sağlayın. Müzik açtıktan sonra hoparlör’ün sesini artırın. Ses arttıkça hoparlörde cırlama geliyorsa muhtemelen iyi çalışmayan bir hoparlöre sahip otomobil olduğunu tahmin edersiniz. Eğer müzik dinlemek sizin için gerekli bir şey değilse bu konuyu pas geçebilirsiniz.
Döşemeleri Kontrol Edin
Döşemeler eğer baştan sona yenilenmediyse ikinci el arabanın yıpranıp yıpranmadığını kolay bir şekilde ele verir. Oturduğunuz koltukta herhangi bir potlama, yırtık, sökük veya renk açılması görüyorsanız döşemeleri yıpranmış bir araba satın alıyorsunuz demektir.
Eğer koltuk kılıfına sahip bir ikinci e araba almak üzereyseniz şanslı olabilirsiniz. Çünkü koltuk kılıfları genelde arabasına değer veren ve bakımlarını aksatmayan sürücüler tarafından kullanılan araba aksesuarlarıdır. Yinde içiniz rahat etmezse koltuk kılıfını çıkarıp kontrol edebilirsiniz.
Ancak takıp çıkarması uğraştıran bir aksesuar olan koltuk kılıflarını kontrol için çıkardıktan olumlu kontrol tespiti yapıp sonra arabayı almadan giderseniz araç sahibi tarafından tepkiye maruz kalabilirsiniz.
Test Sürüşüne Başlayın
Sürücü koltuğuna oturun ve aracı çalıştırmak için harekete geçin. Aracı çalıştırın. Çalışma sırasında motor sesine kulak verin. Çünkü motor aracın kalbidir ve sesleri ile arıza belirtilerini çok kolay bir şekilde gösterir.
Motordan olağanüstü bir ses gelip gelmediğini test ettikten sonra sürüş için hazırlanabilirsiniz.
Sürüş Alışkanlıklarınızı Değerlendirin
Sürüş alışkanlıklarınız arabayı nerede kullandığınız ve nasıl kullandığınızla alakalı bir durumdur. İyi bir test aşaması geçirmek için aracın genellikle gidip geldiğiniz yolla için uygun olup olmadığını düşündükten sonra rutin bir şekilde sürüş gerçekleştirdiğiniz bölgeye doğru hareket edin.
Aracın performansı ve sizin sürüş alışkanlıklarınız birleştiğinde etkili bir sonuç verecektir. Ancak bunun yanında aracın yüksek hızlara çıkmasına da izin vermelisiniz. Maksimum performansta motorun açılıp açılmadığını veya gerekli etkiye tepki verip veremediğini kontrol etme şansı yakalarsınız.
Ayrıca sürüş testinizi kısa mesafeler arası gerçekleştirmeyin. Ne kadar uzun bir sürüş gerçekleştirirseniz o kadar kesin sonuçlar alırsınız.
Ani Hızlanma Testi Yapın
Sürüş esnasında gaz ayarınızı ani bir şekilde değiştirerek aracın hızlanmasını sağlayın. Gaz tepkimeleri ne kadar temiz ve düzenli bir artış sağlıyorsa aracın motoru da o kadar temiz ve bakımlıdır. Ancak araç gaz yüklemesine geç cevap veriyorsa Ateşleme sistemi, yakıt filtre sistemi, Egzoz ve katalizatör, subap ve eksantrik ayarlarını kontrol edebilirsiniz.
Vites Geçişlerini Kontrol Edin
Sağlıklı bir şanzıman temiz vites geçişleri ile sağlığını korumaya devam eder. Ancak manuel vitesli araçlarda sürücü kontrolsüzlüğü nedeniyle vites geçişlerinde teklemeler ve sesler çıkabiliyor. Bu sesler şanzıman ömrünün kısaldığını gösterir. Sürüş esnasında vites geçişlerinin temiz olup olmadığına dikkat edin. Aynı hassasiyeti otomatik vitesli araçlarda da göstermeyi unutmayın.
Frenleri Test Edin
Frenler araba satın alamadan önce dikkat etmeniz gereken önemli bir noktadır. Fren testini 50km/s ile giderken hızla frene basarak yapabilirsiniz. Fren pedalına basınç uyguladığınız esnada aracın direksiyonunun dönmediğinden, veya ses çıkarmadığından, fren pedalının titreme yapmadığından veya tam aksine yapışma ile yumuşak bir etki uyandırmadığından emin olun.
Bu testi trafiğe kapalı alanlarda yapmayı unutmayın. Ani fren arkanızdaki araçlar için tehlikeli olabilir.
Süspansiyon Testi Yapın
Kaliteli bir süspansiyon tekerleklere gelen darbeyi en iyi şekilde sönümleyen ve sürücü kabinine en az sarsıntı yaşatan süspansiyonlardır. Süspansiyonların kalitesini test etmek için tümsekli bir yol arayın ve test ettiğiniz ikinci el araba ile orada bir test sürüşü gerçekleştirin. Sürüş esnasında aracınızın sarsıntı durumuna bakın. Eğer pürüzsüz bir geçiş sağlarsanız kaliteli süspansiyona sahip otomobil alıyorsunuz demektir.
Süspansiyon testi yaparken süspansiyondan gelen garip sesleri de dinlemeyi unutmayın.
Dar Alanda Manevra Testi Yapın
Dar alan ve manevra kelimelerini duyuyorsanız konum olarak park alanında olduğunuzu anlamışsınızdır. Aracın manevra kabiliyetini görmek için aracı dar bir alana park etmeye çalışın. Direksiyonun dönüş açısı park konusunda size kolaylık sağlarken manevralarınıza ne kadar duyarlı olup olmadığına bakın. Bu testi yaparken aracın direksiyon kutusundan ses gelip gelmediğni de dinlemeyi unutmayın.
Sürüş Esnasında Gösterge Panelini İnceleyin
Sürüş esnasında araç göstergelerini takip edin. Herhangi bir arıza ışığının yanması sorun teşkil edebilir. Örneğin motor kontrol ışığının yanması arabayı almamanız konusunda sağlam bir nedendir.
Aracı Ekspertizde Kontrol Ettirin
Aracı almadan önce kendi kontrollerinizi yaptıysanız ve araçta bir sorun olmadığına kanaat getirdiyseniz aracı satın almak konusunda bir problem kalmadı demektir. Ancak yine de aracı son bir kez profesyonellerin eline bırakıp derinlemesine bir incelemeden geçmesine izin vermeliyiz. Gözümüzden kaçan sorunlar bu işi yıllarca yapmış tamircilerin gözünden kaçmayacaktır. O sırada verdiğiniz test rapor parası belki de sizi ilerleyen zamanlarda tamir için harcayacak olduğunuz paraların cebinizde kalmasını sağlayacaktır. Her şeyden önce arabada bir sorun varsa arabayı almanızı engelleyebilirler.