Jant düzeltme oldukça önemli bir konudur. Günlük hayatta sıkça kullanılan araçlar, sürüş esnasında ya da durağan haldeyken jantlara darbe alabilir. Bu darbeler sonucu jantlarda bazı hasarlar meydana gelir. Bu hasarlar; yamulma, kırılma, çatlama gibi farklı çeşitlerde olabilir. Ayrıca jantlar hem görsel olarak aracı destekler hem de aracın hareket etmesini sağlar. Sonuç olarak jant kontrollerinin düzenli bir şekilde yapılması, sürüş güvenliği için önem arz eder.
Jant Düzeltme Nedir?
Tahrip olan araç jantına uygulanacak düzeltme ardından eski kondisyonu geri sağlanabilir. Ayrıca araç jantına yapılan işlemler, jantın materyaline göre değişiklik gösterir.
Jantlarda Neler Hasara Yol Açar?
Jantlar, araçların en sağlam parçalarından biri olarak sayılabilir. Kolay kolay tahribatı mümkün olmasa da bazı darbeler jantlarda sorun çıkmasına sebebiyet verir. Araç kazaları bu tip problemlere yol açabilir. Ayrıca araç ile kaldırıma yapılan sert çıkışlar, yol üzerindeki çeşitli oyuk veya yükseltiler araç jantına oldukça zarar verebilir. Jant hasarları, araçta zaman zaman hafif titremelere sebebiyet verirken sağ-sola sapmasına neden olur. Bunun sonucunda aracın çekiş gücünde performans düşüklüğü yaşanabilir. Ayrıca frenleme gücünde de sorunlar ortaya çıkar. Bu tür problemler sonucunda jant komple değiştirilir ya da jant düzeltme işlemi uygulanır.
Materyallerine Göre Düzeltme İşlemi
Otomotiv üreticileri pek çok malzemeden jant üretimi yapar. Bunların başında demir, çelik ve alüminyum gelir. Alaşımlı diye adlandırılan jant modellerinde ise düzeltme işlemi hava basıncı ile gerçekleştirilir. Hava basınçlı presler sayesinde jantın eski haline dönmesi sağlanır. Bu işlem, jantın hasarlı bölgesine hava basınçlı pres uygulanarak düzeltilmesi ile gerçekleştirilir. Ayrıca çelik jantların üretimi pres baskı sistemi ile gerçekleşir. Çelik jantlarda hasar varsa jantın hasarlı bölgesi kaynak makinesi ile ısıtılır ve şekil alacak hale getirilir. Böylece yapılan işlemle jantın orijinal haline gelmesi sağlanır. Bu işlemlerin ardından yapılan rot balans işlemleri aracın eski kondisyonuna dengeli bir biçimde dönmesini sağlar.
Kaldırım Sürtmesi ve Çizikler Jantta Tehlike Oluşturur mu?
Sürüş esnasında ya da aracı park ederken zaman zaman jantlar, kaldırım taşına temas eder. Bunun sonucunda sürtünmeden kaynaklı olarak jantlarda birtakım çizikler meydana gelir. Bu çizikler herhangi bir tehlikeye neden olmaz. Fakat bu çizikler; çatlak, eğiklik yahut kırığa dönüşürse tehlikeli bir durum oluşur. Böyle bir durum yaşandığında aracınızı, alanında uzman kişilere götürmeniz gerekebilir.
Jant Göbek Amblemi Düşmesi
Markalar, genel olarak üretim aşamasında logo ve amblemlerini jantların göbek kısmına da yerleştirir. Fakat birtakım çarpma, sürtünme veya lastik değişimi sonucu jant göbeğinden düşer. Bu düşme sonrası ilgili yerlerden aracınıza uygun logo veya amblemi temin ederek tekrar takabilir ya da taktırabilirsiniz.
Jant Kapağı Kırıklığı
Bazı araç donanımlarında jant kapağı plastik olarak yerleştirilir. Bu plastik jant kapakları bazen kaldırım sürtmelerinde çatlayıp kırılabiliyor. Böyle bir durumda jant kapağı yenisi ile değiştirilebilir.
Jantın Düzeltilmesi Kim Tarafından Yapılmalıdır?
Herhangi bir jant hasarı meydana geldiyse bu düzeltme uygulanması için jantın belirli bir seviyede hasar almış olması gerekir. Eğer jantınız düzeltilemeyecek kadar ağır hasar aldıysa jant uzmanlarca değiştirilir. Ayrıca jant düzeltme işlemleri lastikçiler tarafından da yapılabilir. Düzeltme işlemini yapacak kişi, profesyonel bir biçimde bu işlemi yapmalıdır. Hatalı yapılan jant düzeltmeleri pek çok olumsuz sonuç doğurabilir. Yanlış onarılan jant, çeşitli darbelere maruz kaldığında tekrar kırılabilir ve ölümcül kazalara yol açabilir. Sürüş güvenliği açısından jant onarma işleminin hassasiyetle gerçekleştirilmesi gerekmektedir.