Japon Otomobil Markaları
Japonya için, küresel otomotiv endüstrisinde uzun süredir otomobil süper güçlerinden biri olduğunu söylemek yanlış olmaz. Japonya, hacim olarak dünyanın üçüncü en büyük otomotiv üreten ülkesi ve değer olarak ikinci en büyük otomotiv ihracat ülkesidir. Rekabetçi fiyatlandırma, güçlü performans ve pratiklik sayesinde, Japonya’da üretilen arabaların popülaritesi küresel pazarda yerini her zaman korumaya devam ediyor. Ekonomik ve pratik otomobillere yönelik küresel talep artmaya devam ettikçe, Japonya’daki otomotiv endüstrisi muhtemelen daha da gelişecek. En iyi Japon otomobil markaları içerisinden çoğunun gelecekte pazarda lider olmaya devam etmesi beklenen bir gerçek.
Toyota
Toyota, dünyanın en çok satan otomobil markalarından biridir. Yılların farklı dönemlerinde tutarlı bir şekilde Toyota, dünyanın en çok satan arabaları arasında Prius, Aqua ve Sienta gibi modellerle dünya çapında çok sayıda otomobil satmaktadır. Son yıllarda Toyota, hibrit ve elektrikli araç üretimini ve satışını artırarak markayı elektrikli otomobil pazarında dünyanın en büyük oyuncularından biri haline getirdi.
Honda
Honda, Japon otomobil markaları listesinde başlarda yer almayı hakeden markalardan bir tanesi. Fit, City ve Vezel gibi çok satan modelleri bulunan marka, küresel otomotiv pazarındaki genel sistemde etkisi olan önemli şirketlerden bir tanesi. Honda, 2017 sonunda yıllık 60 milyar doları aşan cirosuyla dünyanın en büyük 10 otomobil şirketi arasında yer almıştır. Honda, 1986 yılında özel bir lüks marka olan Acura’yı piyasaya süren ilk Japon otomobil üreticisidir. Ana otomobil ve motosiklet işlerinin yanı sıra Honda ayrıca bahçe ekipmanları, deniz motorları, kişisel deniz taşıtları ve güç jeneratörleri ve diğer ürünler de üretiyor.
Nissan
1999’dan beri Nissan, Nissan ve Japonya’dan Mitsubishi Motors’un Fransa’dan Renault ile ortaklığı olan Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance’ın bir parçasıdır.
2013 yılında Nissan, Toyota, General Motors, Volkswagen Group, Hyundai Motor Group ve Ford’dan sonra dünyanın en büyük altıncı otomobil üreticisiydi. Birlikte ele alındığında, Renault-Nissan İttifakı dünyanın en büyük dördüncü otomobil üreticisi olarak sınıflandırılıyor. Nissan, Çin, Rusya ve Meksika’da lider Japon markasıdır. Nissan, 2014 yılında Kuzey Amerika’daki en büyük otomobil üreticisiydi. Nissan, Nisan 2018 itibarıyla 320.000’den fazla tamamen elektrikli aracın küresel satışıyla dünyanın en büyük elektrikli araç (EV) üreticisi olmuştur. Otomobil üreticisinin tamamen elektrikli serisinin en çok satan aracı, Nissan LEAF’tir.
Suzuki
Suzuki, Minami-ku, Hamamatsu’da bulunan çok uluslu bir Japon şirketidir. Suzuki, otomobiller, dört tekerlekten çekişli araçlar, motosikletler, arazi araçları (ATV’ler), dıştan takma deniz motorları, tekerlekli sandalyeler ve çeşitli motorlar üretmektedir. Suzuki, 2016 yılında dünya çapında üretim açısından en büyük on birinci otomobil üreticisiydi. Markanın 45.000’den fazla çalışanı ve 23 ülkede 35 üretim tesisi ve 192 ülkede 133 distribütörü bulunmaktadır. Dünya çapındaki otomobil satış hacmi dünyanın en büyük onuncu, yurtiçi satış hacmi ise ülkedeki üçüncü büyük olarak ısnıflandırılıyor.
Lexus
Lexus, Japon otomobil üreticisi Toyota’nın lüks araç bölümüdür. Lexus markası dünya çapında 70’den fazla ülke ve bölgede pazarlanmaktadır ve Japonya’nın en çok satan premium otomobil markasıdır. Piyasa değerinde en büyük 10 Japon küresel markası arasında yer almıştır. Lexus’un genel merkezi Nagoya, Japonya’dadır. Operasyon merkezleri Brüksel, Belçika ve Plano, Teksas, Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunmaktadır. Lexus, 1983’te başlayan ve F1 kodlu yeni bir premium sedan geliştirmek için kurumsal bir projeden doğdu. Daha sonra bölüm sedan, coupé, convertible ve SUV modellerini ekledi. Lexus, 2005 yılına kadar kendi iç pazarında bir marka olarak mevcut değildi. 1989’dan 2005’e kadar Lexus olarak uluslararası pazarlanan tüm araçlar, Toyota markası ve eşdeğer bir model adı altında Japonya’da piyasaya sürüldü.